Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα Le Monde, σύμφωνα με την οποία ο στενός συνεργάτης του Ολάντ, ταμίας της προεδρικής εκστρατείας του, είναι μέτοχος off shore εταιρειών στα νησιά Καϊμάν!
Πρόκειται, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο Ζαν-Ζακ Οζιέ, 59 χρόνων, πρώην επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης και διακριτικός επιχειρηματίας ο οποίος υπήρξε ταμίας του Ολάντ στη διάρκεια της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του 2012, είναι “μέτοχος δύο off shore εταιρειών στα νησιά Καϊμάν μέσω της εταιρείας συμμετοχών του, της Eurane”.
Οι αποκαλύψεις αυτές της Monde εντάσσονται στο πλαίσιο της δημοσίευσης μιας μακράς έρευνας για τις υπηρεσίες off shore ανά τον κόσμο.
Δίκτυο 36 μέσων μαζικής ενημέρωσης σ’ όλο τον πλανήτη είχε πρόσβαση, χάρη στην ανεξάρτητη σύμπραξη ερευνητικής δημοσιογραφίας ICIJ, που έχει την έδρα της στην Ουάσινγκτον, σε μια μεγάλη φυγή κεφαλαίων προερχόμενη από δύο εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες off shore: η μία με έδρα τη Σιγκαπούρη, η άλλη με έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους.
Ερωτηθείς από την εφημερίδα, ο Οζιέ επιβεβαίωσε ότι δημιούργησε το 2005 και το 2008-2009 δύο off shore εταιρείες στα Καϊμάν, έναν υπό βρετανική κυριαρχία φορολογικό παράδεισο στην Καραϊβική, έπειτα από αίτημα των επιχειρηματικών συνεταίρων του.
“Τίποτε δεν είναι παράνομο”, δήλωσε ο Οζιέ στη Monde υποστηρίζοντας ότι δεν έχει “ούτε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό στα Καϊμάν ούτε άμεση προσωπική επένδυση στο έδαφος αυτό”.
Η πρώτη από τις off shore εταιρείες του Οζιέ, η International Bookstores, δημιουργήθηκε το 2005 έπειτα από αίτημα ενός από τους Κινέζους συνεταίρους του, ενός κάποιου Σι Σου, ιδιοκτήτη ενός δικτύου βιβλιοπωλείων, δήλωσε ο Γάλλος εκδότης, ιδιοκτήτης του περιοδικού Books και, από τον Ιανουάριο του 2013, του Tetu, του πρώτου περιοδικού της γαλλικής ομοφυλοφιλικής κοινότητας.
Η δεύτερη οντότητα off shore, η οποία ιδρύθηκε το 2008-2009 μαζί με γραφεία ταξιδιών πολλών χωρών, δημιουργήθηκε επίσης έπειτα από αίτημα συνεταίρων του, δήλωσε ο Οζιέ στη Monde, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Χονγκ Κονγκ.
Οι αποκαλύψεις αυτές θα φέρουν σε ακόμη δυσχερέστερη θέση τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Μαρόκο.
“Ακόμη κι αν οι επιχειρήσεις αυτές είναι νόμιμες, έπρεπε άραγε ένας επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, μέλος ενός από τα μεγαλύτερα σώματα του κράτους και φορέας των αξιών της Δημοκρατίας, να συμμετέχει σε τέτοιες κατασκευάσματα, εγκρίνοντας έτσι την οικονομική αδιαφάνεια των εδαφών των off shore;”, αναρωτιέται η Monde.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι 103 ελληνικές offshore για τις οποίες έχουν μαύρα μεσάνυχτα στο υπουργείο Οικονομικών
Οι Έλληνες που κρύβονται σε παγκόσμιο δίκτυο φοροφυγάδων
Σάλος στη Γαλλία για τον υπουργό – φοροφυγά – Έκθετος ο Ολάντ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Κακός πρόεδρος» ο Φρανσουά Ολάντ
Η Γαλλία μέσα στο 2012 έχασε 100.000 θέσεις εργασίας
Κράξιμο σε Ολάντ στη Ντιζόν! “Μην παντρευτείς την Τριερβελέρ, δε μας αρέσει!” (VIDEO)