Οι θέσεις ορίστηκαν με βάση το γαλλικό αλφάβητο, που εξακολουθεί να θεωρείται η γλώσσα της διπλωματίας
Παγκόσμιοι ηγέτες, περίπου 100 αρχηγοί κυβερνήσεων και 12 μονάρχες, ανάμεσά τους φυσικά και ο πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ, στην υπαίθρια τελετή ταφής του Πάπα Φραγκίσκου, μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, την οποία παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Την τιμητική της θέση στην κορυφή της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου πήρε η Αργεντινή, η γενέτειρα του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 88 ετών το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα (21.04.2025). Ο Αργεντίνος πρόεδρος, Χαβιέρ Μιλέι, κάθισε στην πρώτη σειρά και μαζί του ήταν και ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ.
Ακολούθησε η Ιταλία, το έθνος που περιβάλλει το Βατικανό, το οποίο αναγνώρισε επίσημα την κυριαρχία του το 1929.
Οι Ιταλοί αξιωματούχοι κατέλαβαν τις δεύτερες καλύτερες θέσεις, καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος διετέλεσε επίσκοπος της Ρώμης και προκαθήμενος των καθολικών επισκόπων της Ιταλίας.
Οι υπόλοιπες θέσεις ορίστηκαν με βάση το γαλλικό αλφάβητο, που εξακολουθεί να θεωρείται η γλώσσα της διπλωματίας. Οι προσκεκλημένοι από την Γερμανία (γαλλικά: Allemagne) ήταν μεταξύ εκείνων που βρίσκονταν κοντά στην πρώτη σειρά, και η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών (γαλλικά: États-Unis) εξασφάλισε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε μια περίοπτη θέση, αντί να τοποθετηθεί στην τρίτη σειρά, όπως περίμεναν ορισμένοι.
Ως αποτέλεσμα, δεν κάθισε κοντά στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μέσα σε αυτές τις διατάξεις, οι βασιλείς – όπως τα βασιλικά ζευγάρια της Ισπανίας και του Βελγίου – είχαν προτεραιότητα έναντι άλλων αρχηγών κρατών.
Ο γιος του Βασιλιά Καρόλου, πρίγκιπας Γουίλιαμ καθόταν δίπλα στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, στην τρίτη σειρά, απροσδόκητα δίπλα στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο οποίος εκπροσωπούσε τον βασιλιά για πρώτη φορά σε διεθνή κηδεία, αναμενόταν να καθίσει μαζί με τον διάδοχο του θρόνου, τον πρίγκιπα Χάακον της Νορβηγίας και τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Mette-Marit.
Αυτό το μέρος της προαναγγελθείσας σειράς καθισμάτων δεν φαίνεται να ακολουθήθηκε, αφού ούτε ο Γουίλιαμ ούτε ο Στάρμερ είχαν θέσεις στην πρώτη σειρά, με το Ηνωμένο Βασίλειο (γαλλικά: Royaume-Uni) το οποίο έρχεται με… καθυστέρηση στο γαλλικό αλφάβητο.
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ μίλησε για λίγο με τον πρόεδρο Τραμπ και την σύζυγό του, Μελάνια πριν από την τελετή και αντάλλαξε επίσης λόγια με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη σύζυγό του Μπριζίτ.
Με την… σειρά τους, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας και η βασίλισσα Ράνια κάθισαν στη δεύτερη σειρά, μπροστά από τον πρίγκιπα Γουίλιαμ.
Ο πρόεδρος Τραμπ τράβηξε την προσοχή επειδή παραβίασε τον ενδυματολογικό κώδικα φορώντας μπλε αντί για μαύρο χρώμα στη λειτουργία στο Βατικανό. Επίσης, δεν έγινε καμία διάκριση μεταξύ καθολικών και μη καθολικών βασιλικών προσώπων όσον αφορά τη διάταξη των καθισμάτων.
Έτσι, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δια βίου καθολικός, δεν ήταν μέλος της επίσημης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ και κάθισε πιο πίσω από τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών.