Η Βρετανία και ολόκληρος ο πλανήτης αποχαιρέτησαν τη Δευτέρα (19.9.2022) για τελευταία φορά τη βασίλισσα Ελισάβετ, τη γυναίκα που όρισε την ιστορία της χώρας επί 70 ολόκληρα χρόνια και που θα επανενωθεί με τον αγαπημένο της σύζυγο, τον πρίγκιπα Φίλιππο, περίπου 1.5 χρόνο μετά τον θάνατό του.
Μετά τη δεύτερη κηδεία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνσδορ, η βασίλισσα Ελισάβετ θάφτηκε πλάι με τον πρίγκιπα Φίλιππο σε μια ιδιωτική τελετή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρουσία μόνο μελών της βασιλικής οικογένειας. Στο ίδιο παρεκκλήσι έχουν ταφεί οι γονείς της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και η αδερφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.
Όλα τα στρατιωτικά σώματα απηύθυναν ύστατο χαιρετισμό μέσω των αξιωματικών της ενώ οι επίσημοι προσκεκλημένοι έψαλαν ύμνους προς τιμήν της.
Από το φέρετρό της αφαιρέθηκαν το αυτοκρατορικό στέμμα, το σκήπτρο και η Σταυροφόρος Σφαίρα, ενώ ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ τοποθέτησε τη σημαία του Συντάγματος Company Color Royal Standard της βασίλισσας. Παράλληλα, ο Αυλάρχης έσπασε την ράβδο του σε μια συμβολική κίνηση που δείχνει το τέλος της θητείας του δίπλα στην Βασίλισσα.
Για τελευταία φορά ακούστηκαν όλοι οι τίτλοι της βασίλισσας Ελισάβετ και το φέρετρό της «βυθίστηκε» στα έγκατα του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου. Οι παρευρισκόμενοι έψαλαν ξανά τον εθνικό ύμνο “God Save the King” και κάπως έτσι δόθηκε τέλος στη βασιλεία της Ελισάβετ Β’ και αρχίζει αυτή του Καρόλου Γ’.
BREAKING: In a solemn final moment, Queen Elizabeth II's casket descends into the royal vault at St. George’s Chapel in Windsor. https://t.co/bj3P8CRIHc pic.twitter.com/c7ao1wErhO
— ABC News (@ABC) September 19, 2022
The Queen’s Piper plays a lament from the North Quire Aisle, the sound of which slowly fades as those inside St. George's Chapel remember Queen Elizabeth II. pic.twitter.com/Rc2t1w0K2e
— Royal Central (@RoyalCentral) September 19, 2022
Η γκάιντα έπαιξε στο τέλος έναν πένθιμο σκοπό, με τον αυλητή να απομακρύνεται… Ήταν ο ίδιος που ξυπνούσε την βασίλισσα κάθε πρωί με έναν χαρούμενο σκοπό. Τώρα έπαιξε πένθιμα και απομακρύνθηκε σε ένδειξη πόνου.
Μόνο οι Βρετανοί μπορούσαν να αποχαιρετήσουν έτσι έναν ηγέτη
Οι σκηνές ήταν σαν βγαλμένες από ταινία. Το μεγαλοπρεπές αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ γράφτηκε στην ιστορία, καθώς παρόμοιό του για ηγέτη δεν έχει γίνει ποτέ ξανά.
Η σορός της βασίλισσας πέρασε στις 17:55 την πύλη του Κάστρου του Γουίνδσορ καλύπτοντας μια διαδρομή 50 χιλιομέτρων. Εκείνη την στιγμή, ακούστηκε ένας κανονιοβολισμός και χτύπησε μια φορά η καμπάνα που σημαίνει ότι η μονάρχης επέστρεψε στο σπίτι της… για τελευταία φορά. Εκεί, την περίμεναν ακόμα και τα δυο αγαπημένα της σκυλιά τα κόργκι αλλά και το άλογό της.
Την σορό της Βασίλισσας υποδέχτηκαν και πάλι τα παιδιά της και τα εγγόνια της και την συνόδευσαν στο παρεκλήσσι του Αγίου Γεωργίου εκεί όπου έγινε η δεύτερη κηδεία.
Το πρωί της Δευτέρας έγινε η πρώτη κηδεία στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, με 2.000 επίσημους καλεσμένους, οι 150 εκ των οποίων ήταν νυν και πρώην ηγέτες κρατών. Μεταξύ αυτών, παρέστη στην κηδεία και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ μεταφέρθηκε από το Γουέστμινστερ Χολ στο Αβαείο του Γουέστμινστερ με τη συνοδεία του βασιλιά Καρόλου και της υπόλοιπης βασιλικής οικογένειας. Τα βλέμματά τους «μιλούσαν» και αποτύπωναν τη θλίψη για τη μητέρα, γιαγιά και προγιαγιά τους.
Τόσο κατά την διάρκεια της πομπής προς το Αβαείο του Γουέστμινστερ όσο και κατά την διάρκεια της τελετής η συντριβή τόσο του βασιλιά Καρόλου όσο και της αδερφής του Πριγκίπισσας Άννας αλλά και του άλλου αδερφού τους Έντουαρντ ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.
Μέσα στο Αβαείο, απαγγέλθηκαν αποσπάσματα της Βίβλου υπό τους ήχους ύμνων που ακούγονται σε κάθε επίσημη νεκρώσιμη ακολουθία από τις αρχές του 18 αιώνα και όχι μόνο.
Φανερά συγκινημένοι ήταν και ο πρίγκιπας Χάρι αλλά και η πριγκίπισσα Σάρλοτ, κόρη του Γουίλιαμ και της Κέιτ.
Θα συναντηθούμε ξανά
Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι, επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας, απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας. Είναι η πρώτη επίσημη κηδεία με τέτοιου είδους τιμές που γίνεται στη χώρα από το 1965 και τον θάνατο του Ουίνστον Τσώρτσιλ.
Εκτός από τους ύμνους τα λόγια που ακούστηκαν ήταν για να καταδείξουν τον τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά της μέχρι την τελευταία στιγμή η Βασίλισσα με την αίσθηση του καθήκοντος να είναι κυρίαρχη αλλά και με το τελευταίο σπουδαίο μήνυμα που απηύθυνε στον βρετανικό λαό κατά την διάρκεια της πανδημίας λέγοντας το περίφημο «Θα συναντηθούμε ξανά».
«Σε γνωστή της ομιλία, την οποία εκφώνησε με την ευκαιρία των 21ων γενεθλίων της, η εκλιπούσα Αυτής Μεγαλειότητα είχε δηλώσει ότι όλη της η ζωή θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία του έθνους και της Κοινοπολιτείας. Σπάνια έχει τηρηθεί σε τέτοιο βαθμό μια υπόσχεση», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.
Το τελευταίο ταξίδι της βασίλισσας Ελισάβετ
Η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε για τελευταία φορά από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ αλλά και από το Αβαείο του Γουέστμινστερ, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και χειροκροτημάτων από τους πολίτες που υπηρετούσε επί 70 χρόνια.
Της πετούσαν λουλούδια καθ’ όλη τη διάρκεια που η νεκροφόρα βρισκόταν στο δρόμο και κατευθυνόταν από το Λονδίνο στο Κάστρο του Ουίνσδορ. Ήταν το μεγαλοπρεπές «ευχαριστώ» ενός λαού που την αγάπησε για δεκαετίες.
Δύο λεπτά σιγή και δάκρυα απ’ άκρη σ’ άκρη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας
Ένα ολόκληρο έθνος τήρησε δύο λεπτών σιγή κατά τη διάρκεια της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ. Απ’ άκρη σ’ άκρη του Ηνωμένου Βασιλείου, όλοι οι πολίτες που βρίσκονταν στους δρόμους και παρακολουθούσαν την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, τήρησαν δύο λεπτών σιγή προς τιμήν της, με τα βλέμματά τους να είναι σκυμμένα και θλιμμένα.
Από τη Picadilly Square και το Hyde Park, μέχρι το Εδιμβούργο της Σκωτίας και το Christchurch της Νέας Ζηλανδίας, το βρετανικό έθνος στεκόταν σιωπηλό για δύο λεπτά. Ακόμη και το αεροδρόμιο Γκάτγουικ σταμάτησε τη λειτουργία του. Πολύς ήταν ο κόσμος που δεν άντεξε και σπάραξε στο κλάμα για την εκλιπούσα βασίλισσά του.
Φωτογραφίες: Reuters