Site icon NewsIT
23:35 | 28.03.18

Κίνα: Η αστυνομία λύνει παλιές ανεξιχνίαστες υποθέσεις μέσω της τεχνολογίας!

Κίνα
Newsit Newsroom

Τον Δεκέμβριο του 2011 βρέθηκαν αποσυντιθεμένα μέρη του σώματος ενός άνδρα σε μία υπαίθρια περιοχή στο Κουνσχάν στην ανατολική επαρχία Τσιανγκσού, στην Κίνα. Η αστυνομία συνέλεξε δείγματα DNA ελπίζοντας ότι τα αποδεικτικά στοιχεία θα ξεκλειδώσουν το μυστικό της ταυτότητας του νεκρού, η έρευνα όμως σταμάτησε ελλείψει τεχνολογικών μέσων.

Πέρυσι χάρη στο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, η αστυνομία στην Κίνα εντόπισε μία πιθανή ταυτότητα και συνέκρινε τα δείγματα DNA με τους γονείς του προσώπου αυτού. Έτσι μπόρεσε να εντοπίσει τον δολοφόνο ο οποίος σκότωσε τον άνδρα στη διάρκεια ενός καυγά για το πώς θα μοιράζονταν τα κέρδη από μία απάτη με πιστωτικές κάρτες.

Το λογισμικό αναλύει τις πτυχές του προσώπου – το διάστημα μεταξύ των ματιών ή πόσο μεγάλη είναι η μύτη – και δημιουργεί ένα πρότυπο το οποίο στη συνέχεια συγκρίνεται με μια βάση δεδομένων με φωτογραφίες προκειμένου να προχωρήσει στην ταυτοποίηση.

Εκστρατεία στην Κίνα!

Όπως διευκρινίζει ένας ερευνητής, η τεχνολογία δεν επηρεάζεται από αλλαγές στη φυσική εμφάνιση, όπως το στυλ των μαλλιών ή το σχήμα του σώματος. Η τεχνολογία έχει αλλάξει τα δεδομένα σε πολλές υποθέσεις, ειδικά στις ανεξιχνίαστες, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της αστυνομικής έρευνας.

Ήδη από το 2016 η αστυνομία στην Κίνα έχει ξεκινήσει εκστρατεία για τη χρήση της νέας τεχνολογίας στην επίλυση ανεξιχνίαστων περιπτώσεων. Πέρυσι 41 παρόμοιες περιπτώσεις εξιχνιάσθηκαν στην Τσιανγκσού, μία ανεπτυγμένη οικονομικά παράκτια επαρχία όπου το πιο παλαιό έγκλημα είχε διαπραχθεί πριν από 30 χρόνια. Πέρυσι επίσης με τη βοήθεια της τεχνολογίας επιλύθηκαν όλες οι υποθέσεις ανθρωποκτονιών που σημειώθηκαν στην ανατολική επαρχία Τσετσιάνγκ, κυρίως με τη μέθοδο της αναγνώρισης προσώπου και της ανάλυσης του DNA.

Πολλοί πιστεύουν ότι τα δείγματα DNA είναι αρκετά για να καταδικασθεί ένας ένοχος και να αθωωθεί ένας αθώος, στην πραγματικότητα όμως είναι πιο περίπλοκο. Το DNA πρέπει να ταιριάζει είτε με έναν δράστη που έχει βεβαρυμένο ποινικό μητρώο και τα στοιχεία του υπάρχουν στη βάση δεδομένων της εθνικής αρχής επιβολής του νόμου, είτε με ένα δείγμα ενός από τους στενούς συγγενείς του θύματος. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, τότε η έρευνα πέφτει στο κενό.

Σύλληψη 20 χρόνια μετά!

Ο 58χρονος Σου συνελήφθη στις αρχές Μαρτίου, 20 χρόνια αφότου είχε δολοφονήσει μία πόρνη στο σταθμό Λιανγουανγκάνγκ στην επαρχία Τσιανγκσού, έπειτα από καυγά για τα χρήματα που έπρεπε να της δώσει. Η ανάλυση και σύγκριση του DNA διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επίλυση της υπόθεσης. Τη δεκαετία του 1990, όταν διαπράχθηκε το συγκεκριμένο έγκλημα, η ανάλυση του DNA στις ποινικές υποθέσεις βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα. Το 2004, όταν η αστυνομία του Λιανγουανγκάνγκ δημιούργησε το πρώτο εργαστήριο, οι ερευνητές συνέκριναν το προφίλ του DNA του Σου με εκείνο άλλων δραστών από την βάση δεδομένων. Τότε δεν ήταν δυνατή η ταυτοποίηση. Μέχρι που πρόσφατα, ο Σου διέπραξε κι άλλο έγκλημα και το δείγμα του DNA του καταγράφηκε από τη βάση δεδομένων. Σήμερα λόγω της ιδιαίτερα προηγμένης τεχνολογίας, οι βάσεις δεδομένων είναι πληρέστερες σε σχέση με τις προηγούμενες, ενώ κι η ανάλυση του DNA έχει μεγαλύτερη ευκρίνεια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version