Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Κίνα διαδηλωτές μπήκαν στο πάρκο Βικτόρια παρά την απαγόρευση την ώρα που το κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ ενέκρινε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο.
Πρόκειται για σχέδιο νόμου που ποινικοποιεί κάθε προσβολή στον κινεζικό εθνικό ύμνο και το οποίο η φιλοδημοκρατική αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται ως ένα επιπλέον μέτρο του Πεκίνου για να σφίξει τον κλοιό του στην ημιαυτόνομη αυτή περιοχή της Κίνας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα μέλη του Νομοθετικού Συμβουλίου ενέκριναν το κείμενο σε δεύτερη ανάγνωση με 41 ψήφους υπέρ έναντι μίας κατά. Η αντιπολίτευση είχε αποφασίσει να μποϊκοτάρει την ψηφοφορία.
Η συζήτηση του σχεδίου νόμου πραγματοποιήθηκε σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολύ υψηλών εντάσεων που σημειώνονται εδώ και ένα χρόνο στην πρώην βρετανική αποικία, μια ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς πολλοί πολίτες του Χονγκ Κονγκ συμμετέχουν σήμερα με εναλλακτικούς τρόπους σε εκδηλώσεις για την 31η επέτειο της αιματηρής καταστολής της Τιενανμέν.
Η κίνηση αυτή σημειώνεται, επίσης, μερικές ημέρες αφότου οι κινεζικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως να προχωρήσει ένας νόμος για την εθνική ασφάλεια, ο οποίος, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Αυστραλία και τον Καναδά, καθώς και διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαλκιδεύει τις ελευθερίες στο Χονγκ Κονγκ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το νομοσχέδιο για τον εθνικό ύμνο καθιστά υποχρεωτική τη διδασκαλία της «Πορείας των Εθελοντών» μαζί με την ιστορία της στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Χονγκ Κονγκ. Προβλέπει ποινές έως και τριών ετών φυλάκισης καθώς και πρόστιμα έως 50.000 δολαρίων Χονγκ Κονγκ (6.450 δολάρια ΗΠΑ) για όσους την προσβάλλουν. Η ανάκρουση του κινεζικού εθνικού ύμνου σε ποδοσφαιρικούς αγώνες όπου συμμετέχει η εθνική ομάδα του Χονγκ Κονγκ συνοδεύεται κάποιες φορές από αποδοκιμασίες με τους φιλάθλους να έχουν τραγουδήσει μερικές φορές στο παρελθόν «Δόξα στο Χονγκ Κονγκ», ένα τραγούδι που έχει γίνει συμβολικό του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στην πόλη.
Ο νέος νόμος θα πρέπει τώρα να υπογραφεί από την επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας Κάρι Λαμ, κάτι που αποτελεί τυπικότητα.
Νωρίτερα αστυνομικοί και πυροσβέστες εισήλθαν στο κοινοβούλιο όταν δύο φιλοδημοκρατικοί βουλευτές έριξαν δύσοσμο υγρό προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της «φονικής» καταστολής από κινεζικά στρατεύματα μέσα και γύρω από την πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου σαν σήμερα πριν από 31 χρόνια.
Το επεισόδιο αυτό συνέβη αφού φιλοκαθεστωτικοί βουλευτές ήγειραν βέτο στις περισσότερες τροπολογίες του νομοσχεδίου που πρότειναν οι φιλοδημοκρατικοί.
Οι βουλευτές Έντι Τσου και Ρέι Τσαν έτρεξαν στο μπροστινό μέρος της αίθουσας και πέταξαν το δύσοσμο υγρό καθώς οι φρουροί πάλευαν μαζί τους. Αστυνομικοί και πυροσβέστες έφθασαν αργότερα στο σημείο.
«Ένα φονικό κράτος βρωμάει για πάντα. Αυτό που κάναμε σήμερα ήταν για να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι δεν πρέπει ποτέ να συγχωρήσουμε το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα για τη δολοφονία του ίδιου του λαού του πριν από 31 χρόνια», είπε αργότερα ο Τσου προτού ο ίδιος και ο Τσαν απομακρυνθούν από την αίθουσα. Άλλος ένας βουλευτής απομακρύνθηκε αργότερα.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου έγινε την ώρα που ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ σχεδιάζουν να τιμήσουν την επέτειο της αιματηρής καταστολής του 1989 ανάβοντας κεριά.
Για πρώτη φορά, η αστυνομία απαγόρευσε την αγρυπνία που γίνεται κάθε χρόνο για την επέτειο, συνήθως στο πάρκο Βικτόρια, επικαλούμενη το ξέσπασμα του κορονοϊού.
Ωστόσο περίπου εκατό διαδηλωτές μπήκαν στο πάρκο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στο σημείο.
Διαδηλωτές απομάκρυναν φράγματα που είχαν στηθεί γύρω από το πάρκο Βικτόρια και στη συνέχεια μια πιο πολυπληθής ομάδα εισήλθε στο πάρκο και κατευθύνθηκε στα γήπεδα ποδοσφαίρου φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας στο χέρι κεριά.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ