Site icon NewsIT

Κίνα: Έληξε η απεργία-μαμούθ – Κλίμα εκφοβισμού καταγγέλλουν οι εργάτες

28.04.2014 | 16:54
ΦΩΤΟ - REUTERS

ΦΩΤΟ - REUTERS

Επέστρεψαν σήμερα στην εργασία τους οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε ένα τεράστιο εργοστάσιο παπουτσιών στην Κίνα, οι οποίοι απεργούσαν εδώ και δύο εβδομάδες, χωρίς ωστόσο να έχουν δει να εκπληρώνονται τα βασικά τους αιτήματα, ενώ καταγγέλλουν επίσης κινήσεις εκφοβισμού από την πλευρά των αρχών. 

Μολονότι το Πεκίνο εγκρίνει τη δράση μόνον μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης που συνδέεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα, το απεργιακό αυτό κίνημα -μεγέθους άνευ προηγουμένου εδώ και χρόνια- παρέλυσε από τα μέσα Απριλίου ένα εργοστάσιο του ομίλου Γιουέ Γιουέν, στην Ντονγκουάν, στη νότια Κίνα.

Η εταιρεία Γιουέ Γιουέν, ταϊλανδέζικων κεφαλαίων, αναφέρει ότι είναι ο πρώτος παγκοσμίως κατασκευαστής αθλητικών παπουτσιών, με την παραγωγή περίπου 300 εκατομμυρίων ζευγαριών ετησίως. Το τεράστιο εργοστάσιό της στην Ντονκγουάν είναι ένα από τα μεγαλύτερα του τομέα, με περίπου 45.000 εργαζόμενους, στην πλειονότητά τους γυναίκες.

Οι εργαζόμενοί του διαμαρτύρονταν για το επίπεδο των μισθών τους, τα κενά στα συμβόλαια πρόσληψης και την αθέτηση των υποχρεώσεων της εταιρείας όσον αφορά στην κάλυψη της κοινωνικής τους ασφάλισης.

Μετά την διεξαγωγή έρευνας, οι αρχές έδωσαν οδηγίες στη διεύθυνση του εργοστασίου, το οποίο κατασκευάζει κυρίως παπούτσια για την Nike και την Adidas, να “επανορθώσει βάσει του νόμου” όσον αφορά στις πληρωμές που πρέπει να γίνουν.

Την ίδια ώρα δείχνοντας την αυστηρότητά της απέναντι στους απεργούς, “η αστυνομία συνέλαβε περίπου 60 εργαζόμενους στα εργαστήρια”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εργάτρια, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, καταγγέλλοντας “τους ελέγχους της αστυνομίας”.

Περίπου το 80% των εργαζομένων στο εργοστάσιο επέστρεψε σήμερα στη δουλειά. “Οι εργάτες δεν εξασφάλισαν τίποτε από αυτά που ζητούσαν και τώρα η κυβέρνηση μας αναγκάζει να επιστρέψουμε στις θέσεις μας”, σημείωσε επίσης ένας 45χρονος υπάλληλος συντήρησης, ο οποίος κατονομάστηκε ως Λι.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι δεν κατέστη δυνατή σήμερα η επικοινωνία με την διεύθυνση του εργοστασίου και τον όμιλο Γιουέ Γιουέν.Το κινεζικό δίκαιο, το οποίο υποχρεώνει τους εργοδότες να εισφέρουν μηνιαίως για την ασφάλεια υγείας και την συνταξιοδότηση των εργαζομένων, εξακολουθεί να γίνεται ελάχιστα σεβαστό.
“Αν δεν έχεις κοινωνική ασφάλιση, τότε ακόμη και μια ολόκληρη ζωή μόχθου δεν εξυπηρετεί σε τίποτε” όταν έρχεται η ώρα της συνταξιοδότησης, σημείωσε επίσης ο Λι, ο οποίος προέρχεται, όπως πολλοί εργαζόμενοι στο εργοστάσιο αυτό, από μια φτωχή αγροτική περιοχή.

Το εργοστάσιο δέχθηκε μόνον να καταβάλει ένα πριμ των 230 γουάν μηνιαίως σε κάθε εργαζόμενο και η εταιρεία Γιουέ Γιουέν δεσμεύτηκε να “αντισταθμίσει” τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των επιδομάτων της κοινωνικής ασφάλισης, σημειώνοντας ωστόσο ότι “αυτές οι συνεισφορές δεν θα μπορούσαν να σταθμιστούν προς το παρόν”.

Ο Ζανγκ Ζιρού, γνωστός ακτιβιστής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Chunfeng Labour Justice Department, πρόσφατα κρατήθηκε για τέσσερις ημέρες.
“Οι αστυνομικοί με διέταξαν να μην επικοινωνώ πια με τους εργάτες” της Ντονγκουάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, και πρόσθεσε ότι ο συνάδελφός του Λιν Ντονγκ εξακολουθεί να κρατείται.

Η τοπική κυβέρνηση “άσκησε μεγάλη πίεση στους εργαζόμενους για να σταματήσουν την απεργία τους”, σημείωσε παράλληλα ο Τζέφρι Κρόθαλ, εκπρόσωπος στο Χονγκ Κονγκ της ανεξάρτητης οργάνωσης China Labour Bulletin.

“Οι υπεύθυνοί μας στο εργοστάσιο μας προειδοποίησαν ότι όσοι συνεχίσουν να προκαλούν αναστάτωση θα πεταχτούν έξω χωρίς αποζημίωση”, εμπιστεύτηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια 17χρονη, που κατονομάζεται ως Ταν. Σύμφωνα με την ίδια, ο φόβος να χάσει την δουλειά της υπερίσχυσε. “Η απεργία απέτυχε. Δεν εξασφαλίσαμε αυτό που θέλαμε”, κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κίνα: Αυξάνονται οι απεργοί σε μεγάλο εργοστάσιο αθλητικών παπουτσιών

Απεργία – μαμούθ στην Κίνα – 30.000 εργαζόμενοι – σκλάβοι σε εργοστάσιο της Nike και της Adidas

Απεργίες και στην Αγγλία – Νέα 48ωρη στο μετρό του Λονδίνου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version