«Η Κίνα είναι πρόθυμη να επεκτείνει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ βάσει της εγχώριας ζήτησης», δήλωσε ο Σουν Τζιγουέν από το υπουργείο Εμπορίου σε συνέντευξη τύπου. Ο Σουν απέδωσε το σημερινό εμπορικό πλεόνασμα στην οικονομική δομή, στη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και στις διαφορές που υπάρχουν διεθνώς στην εργασία.
Η ανισορροπία περιορίζεται καθώς η μεσαία εισοδηματικά τάξη της Κίνας παράγει τεράστια ζήτηση για εισαγόμενα προϊόντα, μια τάση που ήδη αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνουν οι ΗΠΑ και η Κίνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα μειώθηκε κατά 5,5% περίπου στα 347 δισεκ. δολάρια το 2016, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Τον Φεβρουάριο, το μηνιαίο έλλειμμα μειώθηκε κατά 26%. Τα στατιστικά στοιχεία από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές της Κίνας επιβεβαιώνουν την εξέλιξη αυτή.
Ο Σουν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα προσαρμόσουν τους ελέγχους στις εξαγωγές προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες που θα εξαλείψουν το έλλειμμα. Παρόλο που καταγράφεται πλεόνασμα στο κινεζικό εμπορικό ισοζύγιο, το διμερές εμπόριο παράγει πολλαπλά οφέλη, δήλωσε ο Σουν. Αναλυτές εκτιμούν ότι περίπου το 40% του εμπορικού πλεονάσματος παράγεται από αμερικανικές εταιρίες στην Κίνα.
Η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, ενώ οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας. Το διμερές εμπόριο διαμορφώθηκε στα 520 δισεκ. δολάρια το 2016, περισσότερο από 200 φορές πάνω από το επίπεδο του 1979 όταν οι δύο χώρες απέκτησαν διπλωματικές σχέσεις.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ