Πέμπτη, 5 Σεπτ.
34oC Αθήνα

Κίνα: Κλείνουν σχολεία και αεροδρόμια ενόψει της επέλασης του υπερτυφώνα «Γιάγκι»

Κίνα: Κλείνουν σχολεία και αεροδρόμια ενόψει της επέλασης του υπερτυφώνα «Γιάγκι»
Φωτογραφία Reuters - Eloisa Lopez

Κλειστά θα παραμείνουν σχολεία, αεροδρόμια και άλλα δημόσια μέσα μεταφοράς στη νότια Κίνα ενόψει του υπερτυφώνα «Γιάγκι» που πρόκειται να «χτυπήσει» αύριο (06.09.2024) αρκετές περιοχές της χώρας.

Η τροπική καταιγίδα Γιάγκι που κατατάχθηκε στην κατηγορία του υπερτυφώνα, αυτήν την εβδομάδα προκάλεσε μεγάλες κατολισθήσεις στις Φιλιππίνες που στοίχισαν τη ζωή 12 ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή το καιρικό φαινόμενο κατευθύνεται στη νήσο Χαϊνάν στη νότια Κίνα.

Η «Γιάγκι» ενισχύθηκε στη θάλασσα και πλέον συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν ως και 209 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο υπερτυφώνας πρόκειται να «χτυπήσει» είτε τη Χαϊνάν είτε τη γειτονική της επαρχία Γκουανγκντόνγκ αύριο το απόγευμα.

Οι αρχές της Κίνας με σκοπό να μην θρηνήσουν θύματα, έκλεισαν προσωρινά τα σχολεία, ακύρωσαν πτήσεις και τη λειτουργία των δημόσιων μέσων μεταφοράς στην Χάικου, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χαϊνάν.

Η αεροπορική εταιρεία Hong Kong Express ανακοίνωσε πως ανέβαλε 6 πτήσεις, ενώ η νέα εταιρεία Greater Bay Airlines ακύρωσε 4 και επαναπρογραμμάτισε 2.

«Η “Γιάγκι” θα διατηρήσει την ένταση υπερτυφώνα και θα παρακάμψει το Χονγκ Κονγκ περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά (της πόλης) αύριο το πρωί», ανακοίνωσε το παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ.

Αφού ο υπερτυφώνας περάσει την Κίνα, στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς το Βιετνάμ και θα απειλήσει τις βόρειες περιφέρειες της χώρας, κοντά στον κόλπο του Χαλόνγκ που έχει μπει στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του Βιετνάμ εξέδωσε συναγερμό σήμερα και πάνω από 2.700 στρατιωτικοί έχουν κινητοποιηθεί καθώς πλησιάζει ο Γιάγκι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις