Site icon NewsIT
15:07 | 08.11.22

Κίνα: Ματαιώθηκε η μετάδοση ομιλίας του Σαρλ Μισέλ γιατί το Πεκίνο ήθελε να τη λογοκρίνει

Κίνα: Ματαιώθηκε η μετάδοση ομιλίας του Σαρλ Μισέλ γιατί το Πεκίνο ήθελε να τη λογοκρίνει

FILE PHOTO: European Council President Charles Michel speaks with European Union foreign policy chief Josep Borrell, European Commission President Ursula von der Leyen and the Chinese President Xi Jinping via video conference during an EU-China summit at the European Council building in Brussels, Belgium April 1, 2022. Olivier Matthys/Pool via REUTERS/File Photo

Newsit Newsroom

Μια ομιλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για τα εγκαίνια εμπορικής έκθεσης στη Σανγκάη, δεν μεταδόθηκε ποτέ στην Κίνα. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με όσα δήλωσαν δυο Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο AFP, οι κινεζικές αρχές ήθελαν να τη λογοκρίνουν.

Η ομιλία του Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια των εγκαινίων στη διεθνή έκθεση της Σανγκάης επρόκειτο να μεταδοθεί την περασμένη Παρασκευή. Αλλά η μετάδοση στην Κίνα δεν έγινε ποτέ, επιβεβαίωσαν τόσο ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Πεκίνο.

«Οι Κινέζοι ήθελαν να κόψουν μέρος της ομιλίας του Σαρλ Μισέλ. Οι Βρυξέλλες προτίμησαν να ματαιώσουν την μετάδοση της ομιλίας στο σύνολό της», δήλωσε διπλωμάτης που δεν κατονομάσθηκε.

Άλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι κινεζικές αρχές ήθελαν να “κόψουν” από την ομιλία όλες τις αναφορές στην κρίση στην Ουκρανία, θέμα που προκαλεί την «ευαισθησία» του Πεκίνου, αφού επισήμως η Κίνα εμφανίζεται «ουδέτερη» παραμένοντας σημαντικός στρατηγικός σύμμαχος της Μόσχας.

Όταν ερωτήθηκε για το θέμα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι δεν έχει γνώση του επεισοδίου.

«Ο πρόεδρος Μισέλ προσεκλήθη να απευθύνει ομιλία στην Έκθεση της Σανγκάης. Όπως ζητήθηκε από τις κινεζικές αρχές, δώσαμε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, το οποίο τελικά δεν μεταδόθηκε», δήλωσε στο AFP στις Βρυξέλλες ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση επιδεινώθηκαν μετά την επιβολή κυρώσεων, και από τις δύο πλευρές, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της Σιντζιάνγκ.

Στη συνέχεια, το Πεκίνο κήρυξε εμπορικό εμπάργκο επί όλων των προϊόντων που προέρχονται από την Λιθουανία, αντιδρώντας στην προσέγγιση του Βίλνιους με την Ταϊβάν.

Από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει επανειλημμένως το Πεκίνο να καταδικάσει δημόσια τις ενέργειες της Ρωσίας, χωρίς αποτέλεσμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την Κίνα «εταίρο, οικονομικό ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο», σύμφωνα με την διατύπωση που υιοθετήθηκε το 2019.

Όμως, οι εμπορικοί δεσμοί παραμένουν ισχυροί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Απόδειξη, η επίσκεψη του καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο, πρώτη επίσκεψη στην Κίνα ηγέτη χώρας της G7 από την έναρξη της πανδημίας.

Ο Σαρλ Μισέλ θα συμμετάσχει την επόμενη εβδομάδα στην σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version