Κυριακή, 24 Νοε.
13oC Αθήνα

Κίνα: Νέος υπουργός Άμυνας ο Λι Σανκφού – Οι ΗΠΑ του είχαν επιβάλλει κυρώσεις το 2018

Κίνα: Νέος υπουργός Άμυνας ο Λι Σανκφού – Οι ΗΠΑ του είχαν επιβάλλει κυρώσεις το 2018
Φωτογραφία Reuters

Νέος υπουργός Άμυνας της Κίνας αναλαμβάνει από σήμερα Κυριακή (12.3.2023) ο στρατηγός Λι Σανγκφού, στον οποίο οι ΗΠΑ είχαν επιβάλλει κυρώσεις το 2018 από την κυβέρνηση των ΗΠΑ εξαιτίας του ότι είχε εγκρίνει την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Φαίνεται ότι η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα δεν σταματά να αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την κατάρριψη του κινέζικου αερόστατου, το οποίο οι Αμερικανοί θεωρούσαν ότι είναι κατασκοπευτικό. Εξάλλου οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα πως εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, σε ασυνήθιστα οξύ τόνο, πρόσαψε στις ΗΠΑ πως εφαρμόζουν και πιέζουν τους συμμάχους τους να τις ακολουθήσουν σε μια πολιτική «περικύκλωσης» και «καταστολής» της χώρας του, μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Για ορισμένους αναλυτές, ο διορισμός του στρατηγού Λι είναι «ηθελημένη» αντίδραση στις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί. Για τον Μανότζ Κεβαλραμάνι, του ινστιτούτου Takshashila της Ινδίας, η απόφαση αυτή «δείχνει» πως το Πεκίνο έχει σκοπό «να τραβήξει το σκοινί», ενώ σημαίνει επίσης πως «θα προστεθεί νέο εμπόδιο στις επαφές ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα» σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας, που «ήταν ήδη πολύ περιορισμένες».

Επίσης, ο Τσιν Γκανγκ παρέμεινε στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο Χε Ρονγκ διατήρησε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Δικαιοσύνης, ο Τσεν Γισίν παρέμεινε υπουργός Κρατικής Ασφαλείας και ο Γουάνγκ Σιαοχόνγκ υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας.

Απροσδόκητη επιλογή υπέρ της «σταθερότητας» στη νέα κυβέρνηση της Κίνας

Η Κίνα διατήρησε στη θέση του τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας σήμερα, προς γενική κατάπληξη, με φόντο την προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει τον μετωπικό άνεμο για την οικονομία της.

Η παραμονή του Γι Γκανγκ στη θέση του κυβερνήτη της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας επιβεβαιώθηκε από το κινεζικό κοινοβούλιο, από τις εργασίες του οποίου πολλοί ανέμεναν να δουν εάν ο κ. Γι, που φθάνει σε ηλικία συνταξιοδότησης, θα εγκατέλειπε τον θώκο ή όχι.

Παρέμειναν επίσης στις θέσεις τους κι άλλα κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ιδίως οι Γουάνγκ Γουεντάο και Λιου Κουν, που παραμένουν αντίστοιχα υπουργοί Εμπορίου και Οικονομικών.

Η κινεζική κυβέρνηση επιδιώκει να αναζωογονήσει την κινεζική οικονομία, ο ρυθμός ανάπτυξης της οποίας υποχώρησε στο 3% του ΑΕΠ πέρυσι. Επρόκειτο για μια από τις χειρότερες επιδόσεις της εδώ και δεκαετίες.

Η αγορά ακινήτων, που, μαζί με τον τομέα των κατασκευών, αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο του κινεζικού ΑΕΠ, παραμένει σε μαρασμό, αφού υπέστη πλήγμα όταν το Πεκίνο άρχισε να λαμβάνει μέτρα για να μειωθεί ο υπέρογκος δανεισμός και η αλματωδώς αυξανόμενη κερδοσκοπία, το 2020.

Το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο, το κοινοβούλιο της Κίνας, επιβεβαίωσε εξάλλου τους διορισμούς συμμάχων-κλειδιών του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη νέα κυβέρνησή του.

Ο Ντινγκ Σουεσιάνγκ, βασικός συνεργάτης του, και ο Χε Λιφένγκ, συνοδοιπόρος του για πολλά χρόνια, ονομάστηκαν νέοι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης από τον νέο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ.

Οι κ.κ. Ντινγκ και Χε έλαβαν τις ψήφους σχεδόν και των 2.900 μελών του κοινοβουλίου. Ενώ ο πρώην δήμαρχος της Τιαντζίν Τζανγκ Γκουοτσίνγκ και ο πρώην γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του κόμματος στην επαρχία Σανσί, ο Λιου Γκουοτζόνγκ, εξελέγησαν επίσης αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.

Για να ενισχύσει περαιτέρω την εξουσία του, ο κ. Σι γεμίζει τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια με δικούς του ανθρώπους, όπως ο πιστός του σύμμαχος Λι Τσιανγκ, που ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός χθες Σάββατο, μια ημέρα αφού ο αρχηγός του κράτους εξελέγη ομόφωνα για τρίτη, ιστορική θητεία στην προεδρία.

Οι κ.κ. Ντινγκ και Χε είναι «στενοί πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου Σι» και η σχέση ειδικά του κ. Χε και του προέδρου Σι κρατάει «δεκαετίες», τόνιζαν αναλυτές του ιαπωνικού χρηματοοικονομικού ομίλου Nomura σε σημείωμά τους αυτή την εβδομάδα.

Οι σχέσεις αυτές «μπορεί να βοηθήσουν τη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της και να εγγυηθεί τον διυπουργικό συντονισμό», εκτίμησαν.

«Η επιλογή της συνέχεια σε αυτούς τους κρίσιμους ρόλους υποδεικνύει (ότι δίνεται) έμφαση στην φερεγγυότητα και στη σταθερότητα», σχολίασε η Μάτι Μπεκίνκ, διευθύντρια του τμήματος που είναι αρμόδιο για την Κίνα στο Economist Intelligence Corporate Network. «Πιθανόν είναι επίσης υπονοούμενη αναγνώριση των προκλήσεων για την Κίνα αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις