Τετάρτη, 17 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Κίνα – Νορβηγία συμφώνησαν στην εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων

Νορβηγία
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Έπειτα από χρόνια στον «πάγο», λόγω της απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Λιού Σιαομπό, η Κίνα και η Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Η Κίνα είχε παγώσει τις σχέσεις υψηλού επιπέδου με τη Νορβηγία μετά την απόφαση της επιτροπής Νόμπελ, τον Οκτώβριο του 2010, να απονείμει το Νόμπελ στον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λιού Σιαομπό, φυλακισμένο στη χώρα του, όπου οι αρχές τον θεωρούν «εγκληματία».

Στη διάρκεια μιας επίσκεψης του αρχηγού της νορβηγικής διπλωματίας Μπέργκε Μπρέντε στο Πεκίνο, που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, οι δύο χώρες δημοσιοποίησαν μια κοινή δήλωση για το «ξεπάγωμα» των σχέσεων. Το Όσλο δεσμεύεται να «μην υποστηρίξει ενέργειες που υπονομεύουν» τα κινεζικά συμφέροντα και να «κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποτραπεί κάθε ζημιά στις διμερείς σχέσεις στο μέλλον». Στην κοινή δήλωση δεν γίνεται αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Δεν κάναμε υποχωρήσεις αλλά καταβάλαμε στη διάρκεια του χρόνου προσπάθειες για να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη», δήλωσε η νορβηγίδα πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου στο Όσλο.

Ο κινέζος ομόλογός της Λι Κετσιάνγκ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, δήλωσε από την πλευρά του πως η Κίνα «ελπίζει να εργαστεί με τη Νορβηγία προκειμένου να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις και να προωθηθεί μια αδιάλειπτη, σταθερή και υγιής ανάπτυξη σχέσεων».

Σύμφωνα με τα νορβηγικά ΜΜΕ, το Πεκίνο ζήτησε επίσημη συγγνώμη από το Όσλο. Η νορβηγική κυβέρνηση αρνήθηκε, λέγοντας πως η επιτροπή Νόμπελ είναι ανεξάρτητο όργανο.
«Η Νορβηγία σκέφθηκε σε βάθος τους λόγους για τους οποίους επλήγη η αμοιβαία εμπιστοσύνη», δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι.
Ο αντιφρονών συγγραφέας και διανοούμενος Λιού Σιαομπό εκτίει από το 2009 ποινή κάθειρξης 11 ετών για «ανατρεπτικές ενέργειες», επειδή υπήρξε ένας από τους συντάκτες του κειμένου για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Κίνα, του Χάρτη 08.

«Η κατάσταση από το 2010 ήταν δύσκολη», εκτίμησε ο Μπρέντε. «Η εξομάλυνση της σχέσης μας είναι το αποτέλεσμα μακρών και λεπτομερών διπλωματικών προσπαθειών σε πολλά επίπεδα προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες μας», πρόσθεσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η εξομάλυνση επιτρέπει κυρίως την άμεση επανάληψη των συνομιλιών για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στη σκανδιναβική χώρα, πλούσια σε πρώτες ύλες, και τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο. Οι διαπραγματεύσεις είχαν ανασταλεί στον απόηχο της ανακοίνωσης του Νόμπελ.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η νορβηγική οικονομία υπέφερε», εκτίμησε η Σόλμπεργκ. «Ακόμη κι αν το εμπόριό μας με την Κίνα δεν υποχώρησε, δεν λάβαμε μέρος στην τεράστια ανάπτυξη της Κίνας με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν πολλές άλλες χώρες», είπε.
Οι εξαγωγές νορβηγικού σολομού προς τον ασιατικό γίγαντα επλήγησαν ιδιαίτερα από το πάγωμα των σχέσεων. Σήμερα οι μετοχές των παραγωγών σολομού σημείωναν σημαντική άνοδο στο Χρηματιστήριο του Όσλο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε