Οι αρχές της Κίνας εδώ και καιρό είναι αντιμέτωπες με πρωτοφανείς διαδηλώσεις, καθώς πλήθος κόσμου διαμαρτύρεται για τα συνεχιζόμενα σκληρά μέτρα κατά του κορονοϊού. Το Πεκίνο ωστόσο δηλώνει ότι «η μάχη της κατά της πανδημίας θα είναι επιτυχής», εμμένοντας στην πολιτική «μηδενικής covid».
Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις σε πάρα πολλές πόλεις της Κίνας, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν σε καλέσματα κινητοποιήσεων που αναρτήθηκαν στα social media. Πλήθος κόσμου κατέβηκε στους δρόμους του Πεκίνου, της Σανγκάης και της Γουχάν για να διαμαρτυρηθεί για τα σκληρά μέτρα κατά του κορονοϊού, που επιβάλλονται στη χώρα μετά από δυόμιση χρόνια πανδημίας. Μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν ήταν: «Όχι τεστ covid, πεινάμε!», «Σι Τζινπίνγκ, παραιτήσου!», ή «Όχι στα lockdown, θέλουμε ελευθερία», αλλά και συνθήματα κατά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της έκρηξης της λαϊκής οργής η οποία δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες στην Κίνα, τη μοναδική μεγάλη παγκόσμια οικονομία που εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτική «μηδενικής covid», με απανωτά lockdown και σχεδόν καθημερινά μοριακά τεστ για τον πληθυσμό.
Εξάλλου δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία στο Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, με πολλούς χρήστες του διαδικτύου να καταγγέλλουν ότι λόγων των περιορισμών για τον κορονοϊό εμποδίστηκε το έργο των διασωστών.
Δείτε βίντεο:
Οι Αρχές «βλέπουν»… επιτυχία στην μάχη κατά του κορονοϊού
Ο Ζάο Λιζιάν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν δυνάμεις με κρυφά κίνητρα που συνέδεσαν αυτή την πυρκαγιά με την διαχείριση της cοvid από τις τοπικές αρχές». «Υπό τη διαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και με τη στήριξη του κινεζικού λαού η μάχη μας κατά της covid-19 θα είναι επιτυχής», διαβεβαίωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου ακούστηκαν και συνθήματα που είχαν ως αίτημα περισσότερες πολιτικές ελευθερίες ή ακόμη για την παραίτηση του Σι, η θητεία του οποίου στην προεδρία ανανεώθηκε πρόσφατα για τρίτη φορά.
Δείτε βίντεο:
Τέτοιου είδους κινητοποιήσεις είναι ιδιαίτερα σπάνιες στην Κίνα εξαιτίας της καταστολής οποιασδήποτε μορφής αντιπολίτευσης και έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές και τα ασιατικά χρηματιστήρια άνοιξαν σήμερα το πρωί με πτώση.
Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι η Λαϊκή Ημερησία, η επίσημη εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δημοσίευσε σήμερα (28.11.2022) ένα άρθρο με το οποίο προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο «παράλυσης» και «κούρασης» εξαιτίας της πολιτικής «μηδενικής covid». Παρόλα αυτά στο άρθρο δεν υπήρχε κάποιο αίτημα για την κατάσταση που περιγράφεται.
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ