Site icon NewsIT

Κίνα: Περισσότερα από 20 νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών

17.01.2014 | 21:38
Κίνα: Περισσότερα από 20 νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών

Ένα κύμα νέων κρουσμάτων του ιού Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών στην Κίνα από τις αρχές του 2014 καταδεικνύει την ανάγκη για διαρκή επαγρύπνηση αν ο κόσμος δεν θέλει να "πιαστεί στον ύπνο" από μια θανατηφόρα πανδημία.

Τουλάχιστον 24 κρούσματα του ιού Η7Ν9 και τρεις θάνατοι επιβεβαιώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Αυτά δείχνουν μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του ιού μετά τα δύο κρούσματα και τον έναν θάνατο που είχαν καταγραφεί πέρυσι για την τετράμηνη περίοδο από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει καταγράψει 28 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Η7Ν9 σε πέντε επαρχίες στη χώρα από την αρχή του έτους.
“Υπάρχει τώρα σαφώς ένα δεύτερο κύμα αυτού του ιού”, δήλωσε ο Τζέικ Ντάνινγκ, ερευνητής στο Imperial College London, ο οποίος παρακολουθεί το ξέσπασμα του ιού.

Αν και τη χειμερινή περίοδο δεν είναι απρόσμενη μια αύξηση των λοιμώξεων, αυτή αυξάνει τον κίνδυνο μιας μετάλλαξης του ιού Η7Ν9 και ίσως τις πιθανότητες να αποκτήσει γενετικές μεταλλάξεις που μπορεί να του επιτρέψουν να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ειδικοί έχουν συμπεράνει πως ο ιός Η7Ν9 “εξακολουθεί να μεταδίδεται από τα πτηνά στον άνθρωπο”.

Ωστόσο ο ιός αυτός έχει κάποια στοιχεία που προκαλούν ανησυχία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η περιορισμένη ικανότητά του να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Στην Κίνα έχουν αναφερθεί διάφορες περιπτώσεις μιας συρροής κρουσμάτων σε ανθρώπους που είχαν στενή επαφή με ένα πρόσωπο που είχε μολυνθεί από τον ιό. Μια ανάλυση για μια πιθανή μετάδοση του Η7Ν9 από άνθρωπο σε άνθρωπο, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον περσινό Αύγουστο, δίνει την καλύτερη μέχρι στιγμής απόδειξη ότι ο ιός μπορεί σποραδικά να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μια πρώτη γονιδιακή ανάλυση τον περσινό Απρίλιο μετά την εμφάνιση του Η7Ν9 κατέληγε στο ότι ο ιός κυκλοφορεί ευρέως αλλά περνάει απαρατήρητος και έχει αποκτήσει σημαντική γενετική πολυμορφία.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η γενετική του πολυμορφία δείχνει ότι ο ιός Η7Ν9 έχει μια ικανότητα να μεταλλάσσεται επανειλημμένως και είναι πιθανόν να συνεχίσει να το κάνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται κύμα γρίπης προειδοποιεί το υπ. Υγείας! Όλα τα μέτρα

Ανησυχία για τη γρίπη! Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Πέθανε 80χρονος από τη γρίπη των πτηνών στο Χονγκ Κονγκ

Και το 2014 το πρόγραμμα για τη γρίπη των πτηνών

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version