Η Κίνα συνέστησε σήμερα Τετάρτη 20.11.2024 «ηρεμία» και «αυτοσυγκράτηση» μετά την κίνηση του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν να αλλάξει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας και την εκτόξευση από την Ουκρανία αμερικανικών πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στο έδαφός της για πρώτη φορά.
Την Τρίτη, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα εναντίον μη πυρηνικών κρατών όπως η Ουκρανία, εάν υποστηρίζονται από πυρηνικές δυνάμεις. Η Κίνα όμως ζήτησε την αποκλιμάκωση των εντάσεων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, όλα τα μέρη θα πρέπει να παραμείνουν ήρεμα και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, συνεργαζόμενα μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων για την άμβλυνση των εντάσεων και τη μείωση των στρατηγικών κινδύνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν όταν ρωτήθηκε για το διάταγμα Πούτιν περί πυρηνικού δόγματος και τα πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.
«Η στάση της Κίνας να ενθαρρύνει όλα τα μέρη να αποκλιμακώσουν την κατάσταση και να δεσμευτούν για μια πολιτική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία παραμένει αμετάβλητη», πρόσθεσε ο Λιν, όπως μεταδίδει το Insider Paper, τονίζοντας πως «η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο από αυτή την άποψη», είπε.
NEW – China urges ‘calm’ after Putin decree on broader use of nuclear weaponshttps://t.co/uTJVuGgnSW
— Insider Paper (@TheInsiderPaper) November 20, 2024ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Λευκός Οίκος, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν το πυρηνικό διάταγμα του Πούτιν ως «ανεύθυνο».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Γάλλος ηγέτης Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ζήτησε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια συνάντησης στην G20 να «χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή του» στον Πούτιν για να επιτύχει αποκλιμάκωση.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι η σύμμαχος της Ρωσίας, η Κίνα, έχει «την ικανότητα να διαπραγματευτεί με τον πρόεδρο Πούτιν, ώστε να σταματήσει τις επιθέσεις του» στην Ουκρανία.
Η Κίνα παρουσιάζεται ως ουδέτερο μέρος στον πόλεμο της Ουκρανίας και λέει ότι δεν στέλνει θανατηφόρα βοήθεια σε καμία πλευρά, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη.
Ωστόσο, παραμένει στενός πολιτικός και οικονομικός σύμμαχος της Ρωσίας και τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν χαρακτηρίσει το Πεκίνο «αποφασιστικό καταλύτη» του πολέμου, τον οποίο ποτέ δεν καταδίκασε.