Πέμπτη, 28 Νοε.
16oC Αθήνα

Κίνα, το μεγάλο στοίχημα: Επιστροφή στην κανονικότητα και αποτροπή νέας εξάπλωσης του κορονοϊού! Μπορεί;

Κίνα, το μεγάλο στοίχημα: Επιστροφή στην κανονικότητα και αποτροπή νέας εξάπλωσης του κορονοϊού! Μπορεί;

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που μπήκε στην περιπέτεια του κορονοϊού και η πρώτη που βγαίνει.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα επάνω της καθώς είναι αυτή που καλείται να αντιμετωπίσει πρώτη το μεγάλο στοίχημα, με το οποίο θα έλθουν αντιμέτωπες και οι άλλες χώρες αργότερα: Πώς να επιστρέψει στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα, κρατώντας υπό έλεγχο τη νόσο και μη διακυβεύοντας ένα νέο επιδημικό κύμα.

Σχεδόν όλα ανοιχτά

Σήμερα, η ζωή έχει επιστρέψει σχεδόν στους κανονικούς ρυθμούς της στην Κίνα. Τα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα γραφεία και τα εργοστάσια είναι ανοιχτά και η βιομηχανική δραστηριότητα εμφανίζει ανοδική τάση, ενώ η κίνηση στους δρόμους έκανε ξανά την εμφάνισή της.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των εργαζομένων της χώρας εκτιμάται ότι έχουν γυρίσει στις δουλειές τους, σύμφωνα με το «Science». Στην επαρχία Χουμπέι και στην πρωτεύουσα της Γουχάν, από όπου όλα ξεκίνησαν, υπάρχουν ακόμη περιοριστικά μέτρα, όμως και εκεί αναμένεται να αρθούν στις 8 Απριλίου.

Η Κίνα, που εμφανίζεται να έχει μηδενίσει πια τα εγχώρια κρούσματα και να έχει μόνο εισαγόμενα, φαίνεται πως κατάφερε το ακατόρθωτο: Να βάλει απολύτως «φρένο» στον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Απαγόρευση εισόδου σε όλους τους ξένους

Στις 18 Μαρτίου η χώρα ανέφερε για πρώτη φορά μηδενικά εγχώρια κρούσματα και από τότε μόνο έξι εγχώριες λοιμώξεις έχουν καταγραφεί -τουλάχιστον επισήμως- και από αυτές μόνο μία στη Γουχάν.

Συγκριτικά, περισσότερα από 500 εισαγόμενα κρούσματα (επιβάτες αεροπλάνων) έχουν αναφερθεί από τις 18 Μαρτίου. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η Κίνα απαγόρευσε ουσιαστικά την αεροπορική είσοδο όλων των ξένων, ενώ όλοι οι Κινέζοι που επιστρέφουν στην πατρίδα τους θα μπαίνουν πλέον σε καραντίνα δύο εβδομάδων, είτε έρχονται αεροπορικά είτε διά ξηράς.

Το μεγάλο ερώτημα -που αφορά όλες τις χώρες τελικά- είναι: Μπορεί η Κίνα να διατηρήσει αυτήν την κατάσταση, δηλαδή να βάλει ξανά στο «φουλ» τις μηχανές της και ο ιός να μην «σηκώσει κεφάλι» εκ νέου; Σε όλον τον κόσμο, κυβερνήσεις και επιστήμονες υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία παρακολουθούν στενά την πορεία της μεγάλης ασιατικής χώρας.

Συγκρατημένοι στην “Δύση”

Ελάχιστοι στη Δύση πιστεύουν ότι ο ιός εξαφανίστηκε τελείως στην Κίνα. Μεταξύ άλλων, επειδή η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας δεν καταγράφει ως κρούσματα όσους ανιχνεύονται θετικοί για τον ιό, αλλά δεν έχουν συμπτώματα. Ενώ και οι τοπικές Αρχές πιθανώς δεν αναφέρουν νέες λοιμώξεις για να φανούν ότι καλύπτουν τον κρατικό στόχο των μηδενικών εγχώριων κρουσμάτων.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη λίγα τοπικά κρούσματα», εκτίμησε ο επιδημιολόγος Μπεν Κάουλινγκ του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κινεζικού πληθυσμού δεν έχει έλθει σε επαφή με το νέο ιό, παραμένει ευάλωτο σε λοίμωξη, οπότε ο κίνδυνος μίας μελλοντικής έξαρσης είναι υπαρκτός, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ο δρ Ντινγκ Σενγκ του διεθνούς φήμης Πανεπιστημίου Τσινγκούα του Πεκίνου τονίζει ότι οι αρχές χαλαρώνουν πολύ αργά και μεθοδικά τους περιορισμούς, καθώς «είναι ασφαλώς κρίσιμο να επιτευχθεί μία ισορροπία ανάμεσα στην επιστροφή στην εργασία και στην κανονικότητα, και στη διατήρηση της σημερινής κατάστασης (των λίγων κρουσμάτων)».

Πολλά εστιατόρια άνοιξαν στην αρχή με περιορισμένο ωράριο και για περιορισμένο αριθμό πελατών, ενώ τώρα οι πόρτες είναι ανοικτές για όλους. Τα δημοτικά και γυμνάσια-λύκεια άνοιξαν σε αρκετές επαρχίες, ενώ τα σχολεία υποχρεούνται να θερμομετρούν καθημερινά τους μαθητές τους και να τους παρακολουθούν για ύποπτα συμπτώματα.

Κλειστά ακόμα τα πανεπιστήμια

Τα πανεπιστήμια, όμως, παραμένουν κλειστά και τα μαθήματα συνεχίζονται μέσω διαδικτύου. Οι μεγάλες συναθροίσεις πολλών ανθρώπων, ιδίως σε κλειστούς χώρους, ακόμη απαγορεύονται ή αποθαρρύνονται. Οι αίθουσες συναυλιών και τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά σε πολλές πόλεις. Στις εισόδους των σταθμών του μετρό και των εργοστασίων γίνονται έλεγχοι θερμοκρασίας σε όλους τους διερχόμενους.

Οι κινηματογράφοι και τα θέατρα άνοιξαν μόνο σε μερικές περιοχές με πρωτοβουλία των τοπικών Αρχών, αλλά η κυβέρνηση θεώρησε ριψοκίνδυνο και πρόωρο κάτι τέτοιο, κλείνοντας ξανά όλες τις αίθουσες. Οι μάσκες συνεχίζουν να βρίσκονται στα πρόσωπα των περισσότερων Κινέζων, οι οποίοι κρατούν τις αποστάσεις ασφαλείας, ενώ εκατομμύρια συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι τους.

Οι Αρχές συνεχίζουν να ιχνηλατούν και να βάζουν σε καραντίνα τις στενές επαφές κάθε νέου κρούσματος, ακόμη και των ασυμπτωματικών, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Γου Ζουνγιού του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Σε πολλές επαρχίες γίνεται έλεγχος της υγείας των μεταναστών και όσων διασχίζουν τα χερσαία σύνορα, έτσι ώστε, σύμφωνα με τον Ντινγκ, «η όποια νέα εστία μετάδοσης να εντοπιστεί γρήγορα και να τεθεί υπό έλεγχο άμεσα».

Περιορισμοί και στα ταξίδια εντός Κίνας

Εκτός από το «μπλόκο» στις πτήσεις από το εξωτερικό, έχουν επιβληθεί σοβαροί περιορισμοί και στον αριθμό των πτήσεων στο εσωτερικό της Κίνας, όπου θερμομετρούνται οι επιβάτες ακόμη και εν πτήσει.

Όπως και κάθε άλλη χώρα, η στρατηγική της Κίνας είναι να «αγοράσει χρόνο» μέχρι να είναι διαθέσιμα εμβόλια και νέα αντιικά φάρμακα. Κινέζοι ερευνητές της Ακαδημίας Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών του Πεκίνου, ήδη, άρχισαν δοκιμή φάσης 1 για ένα υποψήφιο εμβόλιο. Οι δοκιμές του αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, ενώ παράλληλα δεκάδες άλλες επιστημονικές ομάδες εργάζονται για τον ίδιο σκοπό διεθνώς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις