Μνήμες από τη σφαγή στην πλατεία Τιέν Αν Μεν το 1989 «ξυπνά» η εμφάνιση των τανκς στους δρόμους πόλεων της Κίνας, όπως η Σανγκάη, η Γουχάν και η Χανγκτσόου, από ντοκουμέντα που κυκλοφόρησαν στα social media και φαίνεται να φανερώνουν ότι οι Αρχές είναι έτοιμες να λάβουν άλλου είδους μέτρα για την καταστολή των διαδηλώσεων.
Σε όλη την Κίνα έχουν ξεσπάσει εδώ και λίγες ημέρες διαδηλώσεις από τους πολίτες κατά της πολιτικής της «μηδενικής COVID» που ακολουθούν οι Αρχές, επειδή έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε σκληρά lockdown.
Οι πρωτοφανείς αυτές διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει και κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και του προέδρου της, του Σι Τζινπίνγκ. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να απαντήσει σε αυτό το κύμα διαδηλώσεων με ξεκάθαρα μηνύματα επίδειξης ισχύος, βγάζοντας τα τανκς στους δρόμους της πόλης.
Πρόκειται για τις μεγαλύτερες σε έκταση διαδηλώσεις από αυτές του 1989 στο Πεκίνο και την πλατεία Τιέν Αν Μεν, όταν είχαν βγει και τότε τα τανκς στους δρόμους της πόλης και ένας φοιτητής είχε σταθεί μπροστά τους, σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές που απαθανατίστηκαν στα χρονικά.
https://twitter.com/TechVnn/status/1597438131598286848
Σύμφωνα με όσα γράφουν οι χρήστες των social media, οι περισσότερες μετακινήσεις των τανκς γίνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Υπήρξαν, όμως, πολίτες που τα είδαν σε κεντρικούς δρόμους μες στο μεσημέρι. Άλλωστε, οι Αρχές έχουν καλέσει επανειλημμένα για την καταστολή των διαδηλώσεων, τις οποίες αποδίδουν σε ξένες επιρροές και τις αποκαλούν «εχθρικές δυνάμεις».
There were tanks spotted tonight in Xuzhou city in China, this is very unsettling. pic.twitter.com/ef4g8brdAS
— Asians for Liberty (@AsiansLiberty) November 29, 2022
Η οργή των πολιτών για την αυστηρή πολιτική της μηδενικής COVID γιγαντώνεται σχεδόν τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του κορονοϊού στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας, αλλά η σπίθα που προκάλεσε το κύμα των διαδηλώσεων ήταν μια φονική πυρκαγιά σε μια πολυκατοικία στην πόλη Ουρούμτσι της δυτικής Κίνας.
https://twitter.com/FreeChina_2022/status/1597359864803889153
Οι διαδηλωτές προσπαθούν να οργανώσουν κινητοποιήσεις «κάτω από τη μύτη» των Αρχών και της ακραίας λογοκρισίας στο ίντερνετ της Κίνας, χρησιμοποιώντας μέχρι και dating apps για να συνεννοηθούν.