Site icon NewsIT

Κιρ Στάρμερ: Από βαρετός δικηγόρος, πρωθυπουργός της Βρετανίας – Απαρηγόρητοι ο Σούνακ και η σύζυγός του

05.07.2024 | 12:49
Κιρ Στάρμερ: Από βαρετός δικηγόρος, πρωθυπουργός της Βρετανίας – Απαρηγόρητοι ο Σούνακ και η σύζυγός του

Μία διαφορετική ημέρα ξημέρωσε σήμερα (05.07.2024) τόσο για την Βρετανία όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη, μετά τη σαρωτική νίκη των «Εργατικών», με τον επικεφαλής του κόμματος Κιρ Στάρμερ να «πετά» εκτός τους «Συντηρητικούς» μετά από 14 ολόκληρα χρόνια.

Οι Βρετανοί κοιτάζουν με ενδιαφέρον και περιέργεια τα όσα συμβαίνουν στη χώρα τους αφού από τη μία έχουν τον Κιρ Στάρμερ, τον αριστερό δικηγόρο που είναι έτοιμος για «εθνική ανανέωση» και για «μεγάλη αλλαγή» στη Βρετανία, από την άλλη έχουν τον Ρίσι Σούνακ που το όνομά του πρωταγωνιστεί σε μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στην ιστορία των Συντηρητικών.

Η ανατροπή του Κιρ Στάρμερ

Η εκλογή του 61χρονου αριστερού δικηγόρου Κιρ Στάρμερ που κατάφερε να αναλάβει την κυβέρνηση της Βρετανίας στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουλίου 2024, φαίνεται πως είναι μία «ανάσα» για την Βρετανία και για όλον τον πλανήτη τη στιγμή που όλο και περισσότερα ακροδεξιά κόμματα ανεβαίνουν στην εξουσία.

Αν και πολλοί επικριτές του δηλώνουν πως είναι ένας απλά ένας επαγγελματίας χωρίς κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα, ο Κιρ Στάρμερ έκανε την ανατροπή, καταφέρνοντας την μεγαλύτερη νίκη των «Εργατικών» τα τελευταία χρόνια.

Έτοιμος να αναλάβει δουλειά και να αλλάξει ριζικά την Βρετανία, ο Στάρμερ ξεκίνησε να ετοιμάζει τις «βαλίτσες» του για το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, την πρωθυπουργική κατοικία, πριν τo τελικό αποτέλεσμα των exit poll, ενώ την ίδια ώρα ο Ρίσι Σούνακ παραδεχόταν την ήττα του κόμματός του.

Τα trolls του Σούνακ

Η ήττα του επικεφαλής των «Συντηρητικών» φάνηκε από νωρίς, με τους αντιπάλους του να τον τρολάρουν ακόμα και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο youtuber Niko Omilana που κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια, κερδίζοντας 160 ψήφους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού, έκατσε από πίσω του κρατώντας μία αφίσα με ένα «L» που παραπέμπει στο «Loser» (χαμένος).

 

Η «πλάκα» συνεχίστηκε και σήμερα το πρωί όταν ο πρώην πρωθυπουργός έφυγε από τα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος για να αναχωρήσει για την Ντάουνινγκ Στριτ, με τον κόσμο να του φωνάζει «το πάρτι τελείωσε» και «ετοίμασε τις βαλίτσες σου».

Η απογοήτευση από την ήττα των Συντηρητικών, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αποτυπώθηκε και στο πρόσωπο της συζύγου του πρώην πρωθυπουργού Akshata Murty, αφού μετά τα αποτελέσματα, αποχώρησε με κατεβασμένο το κεφάλι και θλίψη στο πρόσωπό της.

Στο κοινοβούλιο και ο ακροδεξιός Ντάιτζελ Φάρατζ

Τη δική του νίκη πέτυχε χθες και ο Ντάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Reform UK που για πρώτη φορά κέρδισε μία θέση στο βρετανικό κοινοβούλιο. Μετά από επτά αποτυχημένες προσπάθειες, κατάφερε να πάρει την έδρα που είχε μέχρι σήμερα ο Συντηρητικός Τζάιλς Γουότλινγκ.

Υποστηρικτής του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, γνωστός «ταραξίας» του Βρετανικού συστήματος, σκοπεύει να δημιουργήσει ένα μαζικό κίνημα σε εθνικό επίπεδο για να φτάσει πιο «ψηλά» στις εκλογές του 2029.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version