Παρασκευή, 18 Οκτ.
16oC Αθήνα

Κιρ Στάρμερ: «Ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ είναι “ευκαιρία” για να γίνει εκεχειρία στη Γάζα»

Κιρ Στάρμερ: «Ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ είναι “ευκαιρία” για να γίνει εκεχειρία στη Γάζα»
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ - Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ως «ευκαιρία» για εκεχειρία, παρουσίασε σήμερα (18.10.2024) ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ που έγινε κατά την στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Κιρ Στάρμερ μιλώντας από το Βερολίνο στο τέλος της συνάντησης που είχε με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, μίλησε τόσο για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία του υπ’ αριθμόν 1 της Χαμάς από τον στρατό του Ισραήλ, όσο και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, του Γιαχία Σινουάρ, που σκοτώθηκε σε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, είναι μια ευκαιρία για να προχωρήσουμε προς την κατάπαυση του πυρός, την οποία προσδοκούμε ολόψυχα εδώ και πολύ καιρό στη Γάζα», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο Κιρ Στάρμερ ξεκαθάρισε την θέση του για την ανθρωπιστική κατάσταση που κυριαρχεί στη Γάζα.

«Αυτή η φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο κόσμος δεν θα ανεχτεί πλέον δικαιολογίες για την ανθρωπιστική βοήθεια. Οι άμαχοι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας χρειάζονται τρόφιμα τώρα», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κατάσταση στη Γάζα είναι δραματική. Το βόρειο τμήμα της περιοχής πολιορκείται σκληρά από τον στρατό του Ισραήλ τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Πέρα από την Βρετανία και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι θα αναστείλουν ένα μέρος της στρατιωτικής τους βοήθειας στην περίπτωση που το Ισραήλ δεν βελτιώσει γρήγορα την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Ισραήλ με τη σειρά του ανακοίνωσε πως εξετάσει την συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά «οι κάτοικοι της Γάζας δεν αισθάνονται καμιά διαφορά», σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιος πρόσφυγες (Unrwa), Φιλίπ Λαζαρινί.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Κιρ Στάρμερ σχολιάζοντας και τον πόλεμο στην Ουκρανία που μπαίνει στο 3ο έτος του, δήλωσε πως στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί πως υπάρχουν βορειοκορεάτικα στρατεύματα στη Ρωσία για την ενίσχυση του στρατού της, αυτό θα δείχνει «το επίπεδο απελπισίας» της Μόσχας.

«Η Ρωσία αποδυναμώνεται», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας τονίζοντας πως οι σύμμαχοι παραμένουν «απόλυτα αποφασισμένοι» να στηρίξουν το Κίεβο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις