Κόσμος

Κίτρινα Γιλέκα: Ξύλο και λεηλασίες στο Παρίσι – Πεδίο μάχης τα Ηλύσια Πεδία

Από λεηλασίες σε μαγαζιά, μέχρι φωτιές, άγριες συμπλοκές, ξύλο και χημικά είχε η νέα διαδήλωση από τα "κίτρινα γιλέκα" στο Παρίσι. Για άλλο ένα Σάββατο η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Για 18η εβδομάδα κατέβηκαν σήμερα Σάββατο (16.03.2019) τα “κίτρινα γιλέκα”. Και για άλλη μια εβδομάδα δεν έλειψαν οι άγριες συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία.

Η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων, μπροστά από την επιβλητική Αψίδα του Θριάμβου, ο δρόμος με τα ακριβά μαγαζιά που οδηγεί ως την Place de la Concorde, δεν άργησε να μετατραπεί σε πεδίο… πολέμου ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.

kitrinagileka champselysses
Φωτογραφία Reuters
kitrinagileka champselysses
Φωτογραφία Reuters

Διαδηλωτές επιτέθηκαν σε βαν της χωροφυλακής, έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές στη λεωφόρο. Για άλλη μια φορά χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα από τα «κίτρινα γιλέκα». Για άλλη μια φορά η βία δεν έλειψε.

https://youtu.be/bNd39d7wq7k

kitrinagileka champselysses
Φωτογραφία Reuters
kitrinagileka champselysses
Φωτογραφία Reuters

Οι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας δεν δίστασαν ούτε αυτή τη φορά να κάνουν χρήση δακρυγόνων ή κανονιών νερού για να διαλύσουν το πλήθος. Άλλοι, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, ενώ όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, κάποιοι έκαναν και λεηλασίες σε μαγαζιά.

kitrinagileka champselysses
Φωτογραφία Reuters
kitrinagileka champselysses
Φωτογραφία Reuters
kitrinagileka champselysses
Φωτογραφία Reuters

Σε κοντινή απόσταση, διαδηλωτές, πολλοί ντυμένοι στα μαύρα, φορώντας κουκούλες ή κράνη στο κεφάλι, εκτόξευσαν πλάκες πεζοδρομίου εναντίον των δυνάμεων της τάξης που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων, μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

kitrinagileka champselysses
Φωτογραφία Reuters
kitrinagileka champselysses
Φωτογραφία Reuters

«Επαγγελματίες του σπασίματος και των ταραχών παρείσφρυσαν στις πορείες», κατήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ. Σύμφωνα με τον απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα περίπου στις 12:30 το μεσημέρι από την αστυνομία του Παρισιού, έχουν γίνει 31 προσαγωγές.

Περίπου 5.000 άνδρες και έξι θωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής έχουν αναπτυχθεί στο Παρίσι, όπου εκτός από τα “κίτρινα γιλέκα” αναμένεται και η «Πορεία του αιώνα» για το κλίμα.

Διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» προβλέπονται επίσης σε άλλες πόλεις, από το Μπορντό (νοτιοδυτικά) έως το Μονπελιέ (νότια ) και τη Λιόν (κεντροανατολικά).

Περιμένουν… κι άλλους

Θέλοντας να δείξουν ότι η κινητοποίησή τους παραμένει ανέπαφη, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων από τα “κίτρινα γιλέκα”, κορυφαίες φυσιογνωμίες του κινήματος μίλησαν για «αναβίωση της κινητοποίησης» σήμερα, έστειλαν «τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση και κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να συγκλίνουν στο Παρίσι.

«Περιμένουμε με ανυπομονησία τους κατοίκους της Τουλούζης, του Μπορντό, της Μασσαλίας, της Ρουέν…» είπε ο Ερίκ Ντρουέ, οδηγός φορτηγού στην περιοχή του Παρισιού, λέγοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα ενισχυθούν με υποστηρικτές πού έφθασαν από την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πολωνία.

Ο Μαξίμ Νικόλ, ένας άλλος γνωστός ηγέτης των «κίτρινων γιλέκων», δήλωσε πως θα είναι μια «αξιομνημόνευτη» ημέρα, «ένα Σαββατοκύριακο από τα πιο σημαντικά αφότου ξεκίνησε αυτή η κινητοποίηση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, που αμφισβητούνται από τα «κίτρινα γιλέκα», 28.600 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι κατά τη 17η ημέρα κινητοποίησης το περασμένο Σάββατο, έξι φορές λιγότεροι από τους 282.000 που είχαν διαδηλώσει στις 17 Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κάστρο Scaligero: Το επιβλητικό μεσαιωνικό φρούριο μέσα στην μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας
Το «αβύθιστο κάστρο», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, χτίστηκε τον 13ο αιώνα από την οικογένεια Scaligeri, μια ισχυρή οικογένεια ευγενών και ηγεμόνων, που κυβερνούσε τη Βερόνα εκείνη την εποχή
Scaligero Castle aerial panoramic view. Scaligero Castle is a fortress in the historical center of Sirmione town at the Garda Lake in Italy
Το Ισραήλ αναχαίτισε πύραυλο από την Υεμένη – «Εξουδετερώθηκε πριν εισέλθει στην ισραηλινή επικράτεια»
«Μετά τις σειρήνες που ήχησαν σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ, αναχαιτίστηκε πύραυλος που εξαπολύθηκε από την Υεμένη», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του
Οι Χούθι της Υεμένης
Η ιστορία του καμεραμάν που σκότωσε τον βιαστή του γιου του μπροστά στις κάμερες και αναδείχθηκε σε λαϊκό ήρωα
Ο 40χρονος εικονολήπτη Γκάρι Πλοσέ εκτέλεσε με μία σφαίρα στον κεφάλι τον Τζεφ Ντουσέ, τον δάσκαλο καράτε που είχε απαγάγει και κακοποιήσει σεξουαλικά τον 11χρονο γιο του Τζόντι
Τζόντι Πλοσέ
Αυτοκτόνησε η Βιρτζίνια Τζουφρέ – Είχε κατηγορήσει τον Επστάιν και τον πρίγκιπα Άντριου για βιασμό
Τον Αύγουστο του 2021, η Βιρτζίνια Τζουφρέ μήνυσε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση όταν εκείνη ήταν 17 ετών και είχε πέσει στα δίχτυα του κυκλώματος του Έπσταϊν
Η Βιρτζίνια Τζούφρε 4