Σάββατο, 9 Νοε.
15oC Αθήνα

Κλιμακώνεται η ανησυχία για την κατάσταση στο Κιργιστάν

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τουλάχιστον 124 νεκροί και περισσότεροι από 1.600 τραυματίες είναι ο απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων που συνεχίζονται για 4η μέρα στο Κιργιστάν. Κλείνει τα σύνορα το Ουζμπεκιστάν, σύσκεψη κορυφής στη Μόσχα.

Το νότιο Κιργιστάν παραμένει θέρετρο συγκρούσεων και χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί σε φυγή προς το Ουζμπεκιστάν. Όσοι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς κατηγορούν τις τακτικές δυνάμεις της χώρας ότι βοηθούν τις ένοπλες συμμορίες στις σφαγές μελών της ουζμπεκικής μειονότητας.

Απανθρακωμένα πτώματα, πυρπολημένα σπίτια και σποραδικά πυρά συνθέτουν το σκηνικό στην πόλη Ος, τη δεύτερη μεγαλύτερη του Κιργιστάν. Τεταμένη η κατάσταση και στο Τζαλαλαμπάντ, πόλη κοντά στη μεθόριο με το Ουζμπεκιστάν.

Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν παραδέχθηκε ότι δυσκολεύεται να ελέγξει την κατάσταση στο νότο της χώρας παρά την κινητοποίηση του στρατού, την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας και τη διαταγή που έδωσε στις τακτικές δυνάμεις να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων ένοπλες συμμορίες που αποτελούνταν από Κιργίζιους και υποστηρίζονταν από ένστολους άνδρες των τακτικών δυνάμεων είναι αυτές που κατέσφαξαν τους Ουζμπέκους τις τελευταίες ημέρες. Ένας αξιωματικός μονάδας τεθωρακισμένων, ο Μπαχτιόρ Σαρίποφ, εγκατέλειψε το στρατό από το φόβο που αισθάνθηκε και τον αποτροπιασμό του όταν είδε τους συναδέλφους του να ανοίγουν πυρ σε αμάχους της ουζμπεκικής κοινότητας.

«Το υπουργείο Άμυνας του Κιργιστάν μας έδωσε εντολή να μην ανοίγουμε πυρ σε πολίτες. Όμως στο Ος, οι στρατιωτικοί και η αστυνομία αγνόησαν τις εντολές αυτές και βοηθούσαν τους συμμορίτες να πυροβολούν αμάχους» δήλωσε ο Σαρίποφ, κατηγορώντας τον ταγματάρχη του Χουρσάντ Ασάνοφ ότι έδωσε την άδεια για τους πυροβολισμούς.

Την ίδια στιγμή, το Ουζμπεκιστάν αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά του στους πρόσφυγες από το Κιργιστάν, ενώ παράλληλα έκανε έκκληση για παροχή διεθνούς βοήθειας για τους 45.000 πρόσφυγες και τα παιδιά τους που βρίσκονται ήδη στο έδαφός του.

Στη Μόσχα, για την κρίση στο Κιργιστάν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να τερματιστεί η αιματοχυσία, συνεδρίασαν οι Γραμματείς των Συμβουλίων Ασφαλείας των χωρών μελών του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (σ.σ. Οργανισμός που συνενώνει Αρμενία, Καζαχστάν, Κιργιζία, Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Ρωσία και Τατζικιστάν). Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος των αρχηγών κρατών «εάν η κατάσταση συνεχίσει να χειροτερεύει».

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο γι’ αυτήν την περιοχή, γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να κάνουμε το παν για την αντιμετώπιση παρόμοιων ενεργειών σύμφωνα με το νόμο, αλλά και με σκληρότητα», τόνισε Μεντβέντεφ.

Εκτός από την κυβέρνηση της Κιργιζίας, που ζήτησε εξαρχής ρωσική στρατιωτική βοήθεια, υπέρ της επέμβασης των δυνάμεων του ΟΣΣΑ τάχθηκε και ο έκπτωτος πρόεδρος της χώρας Κουρμανμπέκ Μπακίεφ, ο οποίος έκανε τις σχετικές δηλώσεις στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου του έχει παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο, έπειτα από την ανατροπή του από τη μεταβατική κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο. 

Η κατάσταση στο Κιργιστάν προκαλεί προβληματισμό και ήδη η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο αεροσκάφη για τον επαναπατρισμο των πολιτών της που βρίσκονται στη χώρα. Για τη ώρα πάντως, η πρεσβεία της Τουρκίας στο Μπισκέκ παραμείνει ανοιχτή.  Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος θα στείλει ένα αεροπλάνο το οποίο θα μεταφέρει στην Ος 15 τόνους με τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις κατεπείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες του Κιργιστάν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη χώρα αυτή, ανέφεραν από το Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών των 27. Η ΕΕ απηύθυνε έκκληση για την αποκατάσταση της τάξης και ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι ταραχές και οι προκλήσεις.

Για την κατάσταση στο Κιργιστάν ενημερώνεται συνεχώς ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ οι στενοί του σύμβουλοι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Μπίσκεκ και τη Μόσχα. Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι ζήτησε από τις αρχές να δώσουν ένα τέλος στην κλιμάκωση της βίας στο νότιο Κιργιστάν, σημειώνοντας ότι οι εθνοτικές συγκρούσεις είναι «ενορχηστρωμένες, στοχευμένες και προγραμματισμένες».

Διαβάστε επίσης 
Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στο Κιργιστάν

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε