Δευτέρα, 18 Νοε.
16oC Αθήνα

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ ζέστης το 2020 στην Ευρώπη – «Έλιωσε» η Αρκτική, «κάηκε» η Σιβηρία

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ ζέστης το 2020 στην Ευρώπη – «Έλιωσε» η Αρκτική, «κάηκε» η Σιβηρία
ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακάθεκτη προχωρά η κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Γεωσκόπησης της ΕΕ «Κοπέρνικος», το 2020 ήταν η πιο θερμή χρονιά για την Ευρώπη.

Άλλη μία σαφής απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή μας είναι ότι ακόμη και οι περιοχές της Αρκτικής ήρθαν το 2020 αντιμέτωπες με ένα καλοκαίρι ακραίων δασικών πυρκαγιών εν μέρει εξαιτίας της χαμηλής χιονόπτωσης.

Μέχρι και η θερμοκρασία στη Σιβηρία ήταν κατά 4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (22.04.2021) το Πρόγραμμα Γεωσκόπησης της ΕΕ «Κοπέρνικος».

Click4more: Κλιματική αλλαγή: 55% μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 στην ΕΕ

Σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020 ήταν μία από τις δύο πιο ζεστές χρονιές που έχουν καταγραφεί, στα ίδια επίπεδα με το 2016. Όμως ήταν η πιο θερμή στην Ευρώπη, όπου η μέση θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 0,4 βαθμό Κελσίου αυτή των πέντε πιο ζεστών ετών (όλα τους την προηγούμενη δεκαετία), επεσήμανε η έκθεση του «Κοπέρνικου» για την κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη.

«Η θερμοκρασία παρουσιάζει άνοδο όλες τις εποχές στην Ευρώπη», παρατήρησε η Φρέγια Βάμποργκ, επιστήμονας στον «Κοπέρνικο».

Κλιματική αλλαγή: Ο πιο θερμός χειμώνας

Ο χειμώνας του 2020 ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ, με τη θερμοκρασία να είναι μεγαλύτερη κατά 3,4 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία που καταγράφηκε τους χειμώνες την περίοδο 1981 – 2020.

Και η υπερθέρμανση ήταν ιδιαίτερα αισθητή στο βορειοανατολικό τμήμα της ηπείρου, κυρίως στις αρκτικές περιοχές της Σιβηρίας, όπου καταγράφηκε η πιο ζεστή χρονιά από τότε που διατηρούνται αρχεία, με θερμοκρασία κατά 4,3 βαθμούς ανώτερη από τον μέσο όρο.

Στο σύνολό της η Αρκτική γνώρισε τη δεύτερη θερμότερη χρονιά της, με τη θερμοκρασία να είναι 2,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1981 – 2020.

Click4more: Κλιματική αλλαγή: Πλημμύρες και ξηρασίες εκτόπισαν πάνω από 10 εκατ. ανθρώπους σε 6 μήνες

Το 2020 καταγράφηκε και το πιο θερμό φθινόπωρο στην Ευρώπη, αν και οι καύσωνες του καλοκαιριού δεν ήταν ούτε τόσο έντονοι ούτε τόσο παρατεταμένοι όσο τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές καταγράφηκε ρεκόρ ζέστης, όπως στις σκανδιναβικές χώρες και τη Γαλλία.

Κατά συνέπεια οι πάγοι στην Αρκτική μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους.

Απόλυτο ρεκόρ ζέστης πέρα από τον αρκτικό κύκλο καταγράφηκε τον Ιούνιο, με 38 βαθμούς Κελσίου να καταγράφονται στη ρωσική πόλη Βερχοϊάνσκ, ενώ στη Σιβηρία ξέσπασαν δασικές πυρκαγιές «ζόμπι», οι οποίες ακολούθησαν πολλούς χειμώνες ξερούς και λιγότερο κρύους.

«Ήταν μακράν η πιο ζεστή χρονιά στην αρκτική Σιβηρία (…) μια εκπληκτική χρονιά», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Βάμποργκ.

Κλιματική αλλαγή: Διοξείδιο του άνθρακα

Η συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου, αυξήθηκε κατά 0,6% και 0,8% αντίστοιχα σε σχέση με το 2019, για να φτάσει το 2020 στο υψηλότερο επίπεδό που έχει καταγραφεί ποτέ από το 2003 που διατηρούνται αρχεία.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης αυτής, την τέταρτης του «Κοπέρνικου», είναι πολύ μακριά από τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5% βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει να μειωθεί η έκλυση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 7,6% ετησίως κάθε χρόνο από το 2020 ως το 2030.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να δράσουμε», τόνισε ο Ζαν – Νοέλ Τεπότ, διευθυντής του «Κοπέρνικου. «Όλοι οι δείκτες πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση», υπογράμμισε.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις