Κόσμος

Κολομβία: 13 αστυνομικοί τραυματίες από έκρηξη βόμβας- Την ευθύνη ανέλαβε ο ELN

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές), επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, ανέλαβε το Σάββατο (09.01.2022) την ευθύνη για τη βομβιστική ενέργεια στην Κάλι, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας των Άνδεων, που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκατρείς αστυνομικοί, κάποιοι σοβαρά.

Μέλη του ELN προχώρησαν στην επίθεση, με στόχο όχημα που μετέφερε μέλη της ESMAD, της επίφοβης μονάδας αντιμετώπισης ταραχών, το βράδυ της Παρασκευής.

«Στις 21:55 της 7ης Ιανουαρίου, μονάδες μας διεξήγαγαν επιχείρηση εναντίον της ESMAD (…) στην πόλη Κάλι», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπο που ανήκει στο λεγόμενο μέτωπο πόλης του ELN, συμπληρώνοντας πως οι αντάρτες μπόρεσαν να αποσυρθούν χωρίς κανένας να πάθει το παραμικρό.

Τόσο η αστυνομία, όσο και ο ELN έκαναν λόγο για 13 αστυνομικούς τραυματίες. Σύμφωνα με τις αρχές, ορισμένοι τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, πάντως δεν έχει υπάρξει θάνατος.

Δεν υπήρξαν επίσης θύματα μεταξύ των πολιτών στη συνοικία Πουέρτο Ρεγιένα, όπου έγινε η επίθεση.

Την ενέργεια κατήγγειλαν η κυβέρνηση και οι δυνάμεις επιβολής της τάξης.

«Καταδικάζουμε αυτή την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση», ήταν η αντίδραση του προέδρου Ιβάν Ντούκε μέσω Twitter προτού υπάρξει ανάληψη της ευθύνης. Ανέφερε ότι τρεις αστυνομικοί είναι σοβαρά.

Αργότερα, έκανε λόγο για απόπειρα των ανταρτών να επηρεάσουν το κλίμα ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν αργότερα φέτος.

«Η Κολομβία δεν υποχωρεί ούτε θα υποχωρήσει ποτέ μπροστά στην τρομοκρατία και η κυβέρνησή μας δεν θα επιβραβεύσει ποτέ τους τρομοκράτες», πρόσθεσε ο κ. Ντούκε.

Οι αρχές προσφέρουν αμοιβή 1 δισεκ. πέσος για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του «Ελ Ρόλο», του ηγέτη του λεγόμενου μετώπου πόλης του ELN, και 350 εκατ. πέσος για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη αυτών που σχεδίασαν και έφεραν σε πέρας την επίθεση της Παρασκευής, ανέφερε ο στρατηγός Χόρχε Βάργκας, ο επικεφαλής της αστυνομίας.

Ο ELN εκτιμάται ότι διαθέτει σήμερα κάπου 2.450 αντάρτες. Η οργάνωση, που ίδρυσαν ριζοσπαστικοποιημένοι καθολικοί ιερείς εμπνεόμενοι από τη θεολογία της απελευθέρωσης και την επανάσταση στην Κούβα, πολεμά εναντίον του κολομβιανού κράτους από το 1964.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που είχαν αρχίσει ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση της Κολομβίας και τον ELN μπήκαν στον πάγο στις αρχές του 2019 από τον πρόεδρο Ντούκε, μετά τη βομβιστική επίθεση σε αστυνομική σχολή στην Μπογοτά που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι.

Η κυβέρνησή του κατηγορεί συχνά αυτή του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο στη γειτονική Βενεζουέλα ότι προσφέρει προστασία και καταφύγιο στους μαχητές του ELN και στους αποστάτες των FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις από το Καράκας.

Κοντά στις ακτές της Κολομβίας, η Κάλι, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με κάπου 2,2 εκατ. κατοίκους, χαρακτηρίζεται μια από τις πιο βίαιες στη Λατινική Αμερική, καθώς εκεί έχουν μετατραπεί σε γάγγραινα η δράση συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, με φόντο την τεράστια φτώχεια και την ανεργία.

Η Κάλι είχε εξάλλου μετατραπεί για αρκετούς μήνες στο επίκεντρο του λαϊκού ξεσηκωμού εναντίον της κυβέρνησης της δεξιάς, με αφορμή τα σχέδιά της για την αλλαγή της φορολογίας. Οι μαζικές κινητοποιήσεις αντιμετωπίστηκαν με αιματηρή καταστολή.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα