Κόσμος

Κολομβία: Αύξηση της βίας εναντίον των δημοσιογράφων – Ποιοι ευθύνονται

Η βία σε βάρος δημοσιογράφων στην Κολομβία αυξήθηκε το 2021, μια αύξηση για την οποία ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι δυνάμεις επιβολής του νόμου, ιδίως κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων της άνοιξης, έγινε σήμερα γνωστό από το Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου (FLIP).

Σύμφωνα με μία νέα έκθεση αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, 768 δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας επίθεσης το 2021.

«Οι αρχές επιβολής του νόμου εξαπέλυσαν τις περισσότερες επιθέσεις εναντίον του Τύπου κατά τη διάρκεια των ημερών των διαδηλώσεων και εντέλει τις περισσότερες επιθέσεις εναντίον του Τύπου κατά τη διάρκεια όλου του έτους 2021», επισήμανε η FLIP.

Το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική της συντηρητικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε.

Το κίνημα αποκρυστάλλωσε την οργή και αγανάκτηση πολλών Κολομβιανών και τροφοδοτήθηκε από την αστυνομική καταστολή. Στα βίαια επεισόδια έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 60 άνθρωποι, σύμφωνα με το γραφείο του Συνηγόρου του Λαού, ενός κρατικού οργανισμού που είναι επιφορτισμένος με την επιτήρηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έκθεση του ΟΗΕ

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, που επιβεβαίωσε 46 θανάτους, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου είναι υπεύθυνες για «σοβαρές παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο αυτό το διάστημα.

Για την FLIP, το «93% των σωματικών επιθέσεων εναντίον του Τύπου διαπράχθηκε κατά την κάλυψη των ημερών των διαδηλώσεων (…) Οι δημοσιογράφοι απωθήθηκαν, γρονθοκοπήθηκαν, τους κλώτσησαν, τους πέταξαν πέτρες, δέχθηκαν επίθεση με ασπίδες και ορισμένοι εξ αυτών μαχαιρώθηκαν».

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι κύριες επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας του Τύπου το 2021 στη χώρα συνίστανται στις απειλές (172 περιστατικά έναντι 152 το 2020), τις σωματικές επιθέσεις (168 έναντι 30), την παρεμπόδιση της πρόσβασης στην πληροφόρηση (43 έναντι 31) και την παρενόχληση (65 έναντι 40).

Από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας με τους FARC το 2016, οκτώ δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν, με την Κολομβία να είναι μια από τις ελάχιστες χώρες όπου οι δολοφονίες των ρεπόρτερ καταγράφουν αύξηση «σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση», σημειώνει η ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, η Κολομβία είναι η τρίτη πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους στη Λατινική Αμερική, μετά τη Βενεζουέλα και το Μεξικό.

Η FLIP, που είναι η κυριότερη ΜΚΟ προάσπισης των δημοσιογράφων στην Κολομβία, επισημαίνει, επίσης, την «ατιμωρησία» στις περιπτώσεις βίας, την «αναποτελεσματικότητα» του κράτους για την πρόληψή της και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας που «έθεσαν σε κίνδυνο την ύπαρξη ενός πλουραλιστικού και ισχυρού μιντιακού οικοσυστήματος».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να μοιράζει θέσεις: Όρισε τον δισεκατομμυριούχο Στίβεν Φάινμπεργκ υφυπουργό Άμυνας
Ο Τραμπ θα τοποθετήσει τον Μαουρίσιο Κλαβέρ-Καρόουν, που είχε αποπεμφθεί το 2022 εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του, ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Λατινική Αμερική
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να μοιράζει θέσεις: Όρισε τον δισεκατομμυριούχο Στίβεν Φάινμπεργκ υφυπουργό Άμυνας