Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Κολομβία: Μία απαγωγή “παγώνει” τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αντάρτες και κυβέρνηση

Κολομβία: Μία απαγωγή “παγώνει” τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αντάρτες και κυβέρνηση

Μία απαγωγή δείχνει να “παγώνει” τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες. Ο στρατός της χώρας κατηγορεί τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), για αυτή την απαγωγή.

Η απαγωγή ενός άνδρα, του Κρίστο Κοντρέρας, πατέρα ενός δημάρχου, στην περιοχή Κατατούμπο (βορειοδυτικά), είναι μια «τρομοκρατική ενέργεια του ELN», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Αλμπέρτο Μεχία, επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Κολομβίας.

«Είναι μια απαγωγή που έγινε με εντελώς παράλογο τρόπο από τον ELN για να “τιμηθεί ο θάνατος”, την 14η Φεβρουαρίου, του ιερέα (Μανουέλ) Πέρες και την 15η Φεβρουαρίου του ιερέα Καμίλο Τόρες», πρόσθεσε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας, αναφερόμενος στους δύο ιστορικούς ηγέτες της οργάνωσης, που απεβίωσαν αντίστοιχα το 1998 και το 1966.

Εξάλλου οι αντάρτες της ίδιας οργάνωσης ευθύνονται για μια δεύτερη «τρομοκρατική» ενέργεια, είπε ο στρατηγός Μεχία, αναφερόμενος στην έκρηξη που σημειώθηκε σε τμήμα ενός πετρελαιαγωγού στην ίδια περιοχή. «Αυτά τα μηνύματα κάνουν πολύ μεγάλο κακό στη διαδικασία (ειρήνης)», έκρινε ο επικεφαλής του στρατού της Κολομβίας.

«Η κυβέρνηση τείνει το χέρι και αυτοί (σ.σ. οι αντάρτες) ανταποδίδουν με αυτόν τον τρόπο», συμπλήρωσε. Η Μπογοτά και οι αντάρτες του ELN άρχισαν την 8η Φεβρουαρίου επίσημες συνομιλίες στον Ισημερινό με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα, μερικούς μήνες μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν η κυβέρνηση κι η μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της χώρας, οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Από τη δεκαετία του ’60, στην περίπλοκη σύρραξη που αιματοκύλισε την Κολομβία ενεπλάκησαν πάνω από τριάντα οργανώσεις ανταρτών της άκρας αριστεράς, ακροδεξιά τάγματα θανάτου, ο στρατός και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Ο πόλεμος στην Κολομβία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους, ενώ άλλοι 45.000 παραμένουν επισήμως αγνοούμενοι και 6,9 εκατομμύρια πολίτες εκτοπίστηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε