Ο βαρόνο των ναρκωτικών, Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα Νταβίντ, διέταξε την συμμορία του -μέσα από τη φυλακή στις ΗΠΑ- να βάλει τέλος στο κύμα των δολοφονιών αστυνομικών που ακολούθησε την έκδοσή του από τις αρχές της Κολομβίας τον Μάιο.
Σε επιστολή του που διανεμήθηκε σε Μέσα ενημέρωσης μέσω δικηγόρου του (και η ομάδα των συνηγόρων του διαβεβαίωσε ότι είναι αυθεντική) ο Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα Νταβίντ, ή Οτονιέλ, διέταξε τα μέλη της Κλαν ντελ Γκόλφο, της συμμορίας της οποίας ήταν αρχηγός μέχρι τη σύλληψή του τον Οκτώβριο, να «σταματήσει τις δραστηριότητες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στην Κολομβία».
Από την αρχή της χρονιάς, ένοπλες ομάδες έχουν σκοτώσει 36 αστυνομικούς, καθώς η βία αναζωπυρώνεται στο κράτος των Άνδεων, γεγονός που… έφερε και πορείες διαμαρτυρίας.
Η Κλαν ντελ Γκόλφο ευθύνεται για 18 δολοφονίες, σύμφωνα με τις αρχές, που εκτιμούν πως πιθανόν κάνει επίδειξη δύναμης ενόψει των ενδεχόμενων διαπραγματεύσεων με τον νέο πρόεδρο Γουστάβο Πέτρο, που θα αναλάβει την εξουσία μεθαύριο Κυριακή.
Η συμμορία, που σχηματίστηκε από υπολείμματα ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων, έχει περίπου 3.000 μαχητές και συνεργάτες, σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις. Προσφέρει αμοιβή που κυμαίνεται από 1.000 ως 1.500 δολάρια για τη δολοφονία κάθε αστυνομικού ή στρατιωτικού.
Ο Οτονιέλ ζήτησε επίσης από τους άνδρες του να σταματήσουν «την ένοπλη δράση που πλήττει τον άμαχο πληθυσμό».
Τον Μάιο, η Κλαν κήρυξε «ένοπλη απεργία» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαδικασία έκδοσής του, παραλύοντας τομείς της χώρας και σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ άμαχους.
Ο Οτονιέλ, ο οποίος δήλωσε αθώος ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μπρούκλιν, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για εμπορία κοκαΐνης κι ενδέχεται να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης εάν καταδικαστεί, κάλεσε παράλληλα «τη νέα κυβέρνηση να επιδιώξει συμφωνία ειρήνης».
Ο Γουστάβο Πέτρο θέλει να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, γκεβαριστές) και έχει δηλώσει πως σκοπός του είναι να επιτευχθεί «πλήρης» ειρήνη στη χώρα.
Έχει προτείνει εξάλλου μειωμένες ποινές σε αντάλλαγμα για την παράδοση στις αρχές των μελών συμμοριών που κυρίως διακινούν ναρκωτικά.
Η Κολομβία παραμένει στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την παραγωγή κοκαΐνης. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι η χώρα όπου καταναλώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες.
Πληροφορίες: ΑΠΕ