Η χθεσινή ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών του κινήματος διαμαρτυρίας, το οποίο ξέσπασε στην Κολομβία στις 21 Νοεμβρίου, και του δεξιού προέδρου, ιδιαίτερα αντιδημοφιλούς παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 16 μήνες στην εξουσία.
«Όλες οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν», δήλωσε ο Ντιογκένες Ορχουέλα, πρόεδρος του ισχυρού Κεντρικού Συνδικάτου των Εργαζομένων (CUT) μετά το πέρας της συνάντησής του χθες Τρίτη με τον Ντούκε στο προεδρικό μέγαρο.
Η Επιτροπή Εθνικής Απεργίας, στην οποία συμμετέχουν μεγάλα εργατικά συνδικάτα και φοιτητικές οργανώσεις, ζητεί από την κυβέρνηση να διαλύσει τη μονάδα αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας (ESMAD) και να «καθαρίσει» το σώμα.
“Φράκαραν” οι συνομιλίες
Οι συνομιλίες με τον Ντούκε περιήλθαν σε αδιέξοδο καθώς η Επιτροπή ζήτησε να συναντηθεί μαζί του χωρίς την παρουσία των εργοδοτικών συνδικάτων.
Ο Ορχουέλα ανακοίνωσε χθες την πραγματοποίηση «διαδηλώσεων (…) ολονυκτιών και “κασερολάσος” (διαμαρτυρίες με κατσαρόλες)» και την κήρυξη «απεργίας αύριο (σ.σ. σήμερα Τετάρτη)», ενώ πρόσθεσε ότι «και άλλες κινητοποιήσεις» θα γίνουν στο μέλλον.
Ο θάνατος τη Δευτέρα ενός 18χρονου φοιτητή, ο οποίος τραυματίστηκε στο κεφάλι από κάνιστρο δακρυγόνου που έριξαν οι ESMAD, ενέτεινε την οργή των διαδηλωτών, κυρίως των νέων.
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες Τρίτη μπροστά από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν και πέθανε ο Ντίλαν Κρους. Σιωπηλή διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και αλλού στη Μπογοτά.
«Θέλουμε τη διάλυση της ESMAD. Είναι ένα σώμα που καταστέλλει την κοινωνική διαμαρτυρία και μας δολοφονεί», δήλωσε ο Χουάν Γκέρα, ένας φοιτητής 19 ετών.
Στην πόλη Μεντεγίν δύο μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες, με την ESMAD να μην εμφανίζεται. Η κυβέρνηση ωστόσο επανέλαβε τη στήριξή της στη μονάδα αυτή η οποία «θα συνεχίσει να εγγυάται την ασφάλεια των Κολομβιανών», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χολμς Τρουχίγιο.
Συσσωρευμένη δυσαρέσκεια
Υπό την πίεση των διαδηλωτών, που διαμαρτύρονται για την πολιτική και οικονομική πολιτική του Ντούκε και την πολιτική που ακολουθεί σε θέματα ασφαλείας, ο Κολομβιανός πρόεδρος ξεκίνησε την Κυριακή «έναν κοινωνικό διάλογο» για να απαντήσει στο κίνημα αυτό, το σημαντικότερο που έχει ξεσπάσει στη χώρα από τη δεκαετία του 1970, ο οποίος πρόκειται να διαρκέσει ως τις 15 Μαρτίου.
Χιλιάδες διαδηλωτές καταλαμβάνουν καθημερινά εδώ και ημέρες τους δρόμους της Μπογοτά και άλλων πόλεων, με την συχνά βίαιη απάντηση της αστυνομίας να προκαλεί αγανάκτηση.
Το κυρίως ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας έχει αμαυρωθεί από τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, μέχρι στιγμής, αλλά και τον τραυματισμό περίπου 500 πολιτών και αστυνομικών. Εξάλλου 172 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ 60 Βενεζουελάνοι έχουν απελαθεί από την Κολομβία κατηγορούμενοι για «βανδαλισμούς».
Χθες ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά από έναν «μη συμβατικό εκρηκτικό μηχανισμό» στη Νέιβα, νοτιοδυτικά της Μπογοτά.
Η κινητοποίηση στην Κολομβία, μια χώρα με τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, πραγματοποιείται την ώρα που στη Λατινική Αμερική επικρατεί ένα κλίμα έντασης με κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις να είναι ανοικτές στον Ισημερινό, τη Χιλή και τη Βολιβία.
Διαμαρτυρίες και για εργασιακά – συνταξιοδοτικό
Εκτός από την πολιτική ασφαλείας, που επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την πρόθεση της κυβέρνησης να καταστήσει πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας, να αποδυναμώσει το δημόσιο συνταξιοδοτικό ταμείο προωθώντας ιδιωτικά και να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης.
Ζητούν επίσης μεγαλύτερες δαπάνες για τη δημόσια παιδεία, την προστασία των αυτοχθόνων και των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και να γίνει σεβαστή η ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη το 2016 με τους αντάρτες Farc, την οποία ο Ντούκε κρίνει πολύ ευνοϊκή προς αυτούς.
«Η ανυπομονησία των πολιτών είναι μεγάλη (…) όμως είναι σημαντικό να κατανοήσουν ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να δώσουν υποσχέσεις, δεν έχουν μαγικά ραβδιά για μαγικές και άμεσες λύσεις», επεσήμανε ο Κολομβιανός πρόεδρος τη Δευτέρα.
Εξάλλου χθες ο Ντούκε ανακοίνωσε αλλαγές στην επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση, στην οποία πλέον περιλαμβάνονται ελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα και μείωση του ποσού που πρέπει να καταβάλουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι για την ασφάλειά τους.
Όμως η Επιτροπή Εθνικής Απεργίας επιθυμεί την πλήρη κατάργηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Στα 13 αιτήματά της περιλαμβάνονται η κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν το συνταξιοδοτικό σύστημα και την αγορά εργασίας, αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων κρατικών εταιρειών. Επίσης ζητεί την πλήρη εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016 με τους FARC και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.