Το πλήρωμα του ενός από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχτηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν το εγκατέλειψε όταν εντόπισε έναν μηχανισμό, που δεν είχε εκραγεί, προσκολλημένο στα πλευρά του.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που μίλησε στο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί, ο μηχανισμός πιστεύεται ότι ήταν μια μαγνητική νάρκη.
Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή, τότε η μέθοδος που ακολουθήθηκε για την επίθεση θα είναι παραπλήσια με εκείνη που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, όταν χτυπήθηκαν τέσσερα πετρελαιοφόρα στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το Ιράν ευθύνεται γι’ αυτές τις επιθέσεις, κατηγορία που η Τεχεράνη απορρίπτει κατηγορηματικά.
Λίγο νωρίτερα, άλλη πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης, είπε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τορπίλες στην επίθεση.
Κόλπος Ομάν: “Φωτιά” στην περιοχή και στο… πετρέλαιο
Οι επιθέσεις στα δύο τάνκερ, οι οποίες άφησαν το ένα από τα δύο να φλέγεται και τα δύο ακυβέρνητα, προκάλεσαν άλμα σχεδόν 3% στις τιμές του πετρελαίου κατά την έναρξη των ευρωπαϊκών συναλλαγών, και νέες ανησυχίες για την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων τους που διαπλέουν τα Στενά του Χορμούζ.
Το δεξαμενόπλοιο Front Altair τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ έπλεε ανοιχτά του Ιράν στον Κόλπο του Ομάν, έπειτα από μια έκρηξη που μια πηγή τόνισε ότι προκλήθηκε από μαγνητική νάρκη. Το πλήρωμα του πλοίου –που ανήκει στη νορβηγική εταιρεία Frontline και φέρει σημαία Νήσων Μάρσαλ – περισυνέλεξε ένα πλοίο στην περιοχή και μεταφέρθηκε σε ιρανικό σκάφος διάσωσης.
Το δεύτερο δεξαμενόπλοιο – ιδιοκτησίας γιαπωνέζικης εταιρείας – εκκενώθηκε αφότου επλήγη από μια τορπίλη, όπως ανέφερε η εταιρεία που ναύλωσε το πλοίο. Το πλήρωμα επίσης περισυλλέχθηκε.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία, με τους αναλυτές των διεθνών ΜΜΕ να εκφράζουν ανοιχτά – πλέον – φόβους για ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Θα το φτάσουν μέχρι τον ΟΗΕ οι ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να θέσουν το θέμα στον στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.