Πρόκειται για 11 φωτογραφίες που -κατά το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας- ενοχοποιούν το Ιράν. Εικονίζουν κυρίως ένα κυκλικό μεταλλικό αντικείμενο, διαμέτρου τριών εκατοστών, πάνω στο κύτος του ιαπωνικού πετρελαιοφόρου Kokuka Courageous, το οποίο παρουσιάζεται ως ένας από τους μαγνήτες που επέτρεψαν την τοποθέτηση της νάρκης που δεν εξερράγη.
Κατά τους Αμερικανούς, τη νάρκη αυτή απομάκρυναν κομάντος του Ιράν μετά την επίθεση στο τάνκερ, στις 13η Ιουνίου.
Άλλη φωτογραφία εικονίζει την κοιλότητα που άνοιξε άλλη νάρκη στο κύτος του ίδιου δεξαμενόπλοιου, η οποία κατά το Πεντάγωνο είχε διάμετρο μεγαλύτερη του ενός μέτρου.
«Το Ιράν είναι υπεύθυνο για αυτή την επίθεση, όπως δείχνουν οι αποδείξεις που καταγράφηκαν σε βίντεο και οι πόροι και οι δεξιότητες που απαιτούνται για την ταχεία απομάκρυνση της μαγνητικής νάρκης που δεν εξερράγη», υποστήριξε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, τις φωτογραφίες τράβηξε ελικόπτερο Seahawk του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Ειδικοί του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στα εκρηκτικά θεωρούν ότι το σημείο που επελέγη να τοποθετηθούν οι νάρκες, πάνω από την ίσαλο γραμμή, δείχνει ότι ο στόχος δεν ήταν να βυθιστούν τα δεξαμενόπλοια.
Ωστόσο η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για να απομακρυνθεί η νάρκη που δεν είχε εκραγεί — δέκα άνδρες πάνω σε ταχύπλοο, που φόραγαν σωσίβια αλλά δεν ήταν εφοδιασμένοι με μέσα προστασίας από εκρηκτικούς μηχανισμούς — ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, σύμφωνα με έναν από τους ειδικούς, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Αυτή η πηγή έκανε λόγο περί επιχείρησης με «σενάριο πολύ υψηλού κινδύνου».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει πως διενεργεί έρευνα σε συνεργασία με πολλές άλλες χώρες, τις οποίες δεν έχει κατονομάσει.
Οι χώρες-μέλη της ΕΕ φάνηκαν πολύ επιφυλακτικές ως προς την απόδοση ευθυνών για τις επιθέσεις εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων την περασμένη εβδομάδα στη θάλασσα του Ομάν και απέφυγαν να ευθυγραμμιστούν με την Ουάσινγκτον, που κατηγορεί το Ιράν, όπως και το Λονδίνο.
Οι επιθέσεις της Πέμπτης έγιναν νοτιοανατολικά του Στενού του Ορμούζ, καίριας θαλάσσιας οδού που συνδέει τις πλούσιες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες της Μέσης Ανατολής με την παγκόσμια αγορά.
Το Ιράν, το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ενέχεται στις επιθέσεις, έχει απειλήσει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι θα κλείσει το Στενό.