Ότι η Ουκρανία θα πάρει άμεσα σειρά για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το υποσχέθηκαν χθες (16.06.2022) στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι οι Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι. Και σήμερα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το ανακοίνωσε και επίσημα.
Ντυμένη στα χρώματα της Ουκρανίας, με ένα κίτρινο πουκάμισο με μπλε γιακά, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Σώματος των Επιτρόπων, ότι η Κομισιόν συστήνει να δοθεί στην Ουκρανία το καθεστώς προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εκτός από την Ουκρανία, η Κομισιόν δίνει καθεστώς υπό ένταξη χώρας στη Μολδαβία και ευρωπαϊκή προοπτική στη Γεωργία.
«Χαιρετίζω τη θετική κατάληξη για το καθεστώς υπό ένταξη χώρας στην Ουκρανία. Είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο για την ένταση στην Ε.Ε. που σίγουρα θα φέρει τη νίκη μας πιο κοντά» ανέφερε στην πρώτη του αντίδραση ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Με μήνυμά του στο twitter εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και κάθε μέλος της Κομισιόν «για την ιστορική απόφαση. Περιμένω το θετικό αποτέλεσμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
I commend the positive @EU_Commission Conclusion on 🇺🇦’s candidate status. It’s the 1st step on the EU membership path that’ll certainly bring our Victory closer. Grateful to @vonderleyen & each EC member for a historic decision. I expect the positive result from #EUCO next week.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) June 17, 2022
Η πρόταση της Κομισιόν για την Ουκρανία
Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε μεν ότι της δίνεται το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν σε τομείς, όπως το κράτος δικαίου, η καταπολέμηση της διαφθοράς και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
«Σχετικά με το κράτος δικαίου, η Ουκρανία έχει προχωρήσει πολύ στη δημιουργία των απαραίτητων θεσμών για την αποτελεσματική λειτουργία του δικαστικού συστήματος και στον έλεγχο των εισαγγελέων. Θα πρέπει πλέον να επιταχυνθεί η επιλογή των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και των μελών του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης. Αναφορικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς, η Ουκρανία έχει προχωρήσει πολύ στη σύσταση των απαραίτητων οργάνων κατά της διαφθοράς. Το επίκεντρο θα πρέπει πλέον να είναι ο διορισμός του νέου επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς και του νέου διευθυντή του γραφείου έρευνας κατά της διαφθοράς. Τα όργανα καταπολέμησης της διαφθοράς θα πρέπει να λειτουργήσουν πλήρως», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
«Όσον αφορά στους στους ολιγάρχες, η Ουκρανία υιοθέτησε έναν τολμηρό νόμο κατά των ολιγαρχών. Στην πραγματικότητα, είναι η μόνη χώρα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που το έχει κάνει. Τώρα, είναι θέμα υλοποίησης», επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν.
«Ναι η Ουκρανία δικαιούται την ευρωπαϊκή προοπτική», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν συμπληρώνοντας ότι έχει γίνει «καλή δουλειά», αλλά υπάρχει ακόμη «σημαντική δουλειά» να γίνει.
Όσον αφορά στη Μολδαβία, «η αξιολόγησή μας πηγαίνει σε γενικές γραμμές προς την ίδια κατεύθυνση όπως και για την Ουκρανία» ανέφερε.
Η Κομισιόν συνιστά στο Συμβούλιο να χορηγήσει στη Μολδαβία την ευρωπαϊκή προοπτική και το καθεστώς υποψήφιας χώρας «έχοντας υπόψη ότι η χώρα θα πραγματοποιήσει μια σειρά περαιτέρω σημαντικών μεταρρυθμίσεων», διευκρίνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η Μολδαβία, πρόσθεσε, έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς τις μεταρρυθμίσεις, με σαφή εντολή από τους πολίτες της και βρίσκεται σε δρόμο υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Μολδαβία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει.
Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής, η οικονομία και η δημόσια διοίκηση ειδικότερα απαιτούν σημαντικές βελτιώσεις.
Σχετικά με τη Γεωργία τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να της χορηγήσει την ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά να επιστρέψει και να αξιολογήσει αν η Γεωργία πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, πριν της χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας.