Η Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ευρωπαϊκά χρήματα που έχουν δοθεί στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη, έχουν πάει προς ακούσιους σκοπούς.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, σήμερα (21.11.2023) δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της αναθεώρησής της για τη συνεχιζόμενη οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Παλαιστίνη, η οποία ανακοινώθηκε δύο ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος διεθνής δωρητής βοήθειας στους Παλαιστίνιους. Μετά τα τρομερά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, ήταν απαραίτητη μια προσεκτική αναθεώρηση της οικονομικής μας βοήθειας. Αυτή η αναθεώρηση επιβεβαίωσε ότι οι ισχύουσες διασφαλίσεις είναι αποτελεσματικές. Οι εργασίες συνεχίζονται τώρα για το σχεδιασμό της μελλοντικής μας υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους ενόψει της μεταβαλλόμενης και ακόμη εξελισσόμενης κατάστασης».
Υπογραμμίζεται ότι η επανεξέταση έδειξε ότι οι έλεγχοι της Επιτροπής και οι υφιστάμενες διασφαλίσεις – οι οποίες έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια – λειτουργούν καλά και δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα χρήματα έχουν εκτραπεί για ακούσιους σκοπούς.
Οι δυο έλεγχοι
Η αναθεώρηση ακολούθησε προσέγγιση δύο σταδίων. Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος επιχειρησιακός έλεγχος για την αξιολόγηση της σκοπιμότητας των έργων υπό το πρίσμα της νέας κατάστασης στο πεδίο. Στο πλαίσιο αυτού του βήματος, η αναθεώρηση εντόπισε έναν κατάλογο μη εφικτών έργων ύψους 75,6 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα επαναπρογραμματιστούν για τη στήριξη των Παλαιστινίων υπό το φως των νέων προτεραιοτήτων που θα προσδιοριστούν επιτόπου. Αφορά κυρίως μεγάλα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου για τη Γάζα, του εργοστασίου αφαλάτωσης της Γάζας και της πρόσβασης σε υπηρεσίες νερού, των οποίων η υλοποίηση δεν είναι εφικτή στο τρέχον πλαίσιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο πλαίσιο του δεύτερου βήματος, η Επιτροπή πραγματοποίησε αξιολόγηση κινδύνου, για την οποία ζητήθηκε από όλους τους εταίρους υλοποίησης να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τους ισχύοντες μηχανισμούς ελέγχου τους. Στο τρέχον πλαίσιο, η Επιτροπή εντόπισε ορισμένα πρόσθετα μέτρα, όπως τη συμπερίληψη σχετικών συμβατικών ρητρών κατά της υποκίνησης σε όλες τις νέες συμβάσεις και τη διασφάλιση της παρακολούθησης της αυστηρής εφαρμογής τους ανά πάσα στιγμή. Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κυρίως μέσω της παρακολούθησης των δικαιούχων από τρίτους.
Ενώ ζητούνται πρόσθετες πληροφορίες από όλους τους δικαιούχους επιχορήγησης και τους οργανισμούς που αξιολογήθηκαν βάσει πυλώνων προκειμένου να αξιολογηθεί εάν είναι απαραίτητες πιθανές προσαρμογές, θα συνεχιστεί η παροχή συνεχούς υποστήριξης με τους οργανισμούς που έχουν παράσχει τις διευκρινίσεις που ζητήθηκαν και τις διαβεβαιώσεις σχετικά με τις ισχύουσες διασφαλίσεις, ιδίως οργανισμοί των κρατών μελών της ΕΕ και διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.
Ζητήθηκε από τους δικαιούχους που κατηγορήθηκαν για υποκίνηση μίσους και βίας μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023 να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς που ασκήθηκαν εναντίον τους. Αυτό αφορά κυρίως δύο έργα με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Οι πληρωμές θα διεκπεραιωθούν μόλις παρασχεθούν ικανοποιητικές διευκρινίσεις, σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό.