Site icon NewsIT

Κομισιόν: Καλεί σε συντονισμένη έξοδο από το lockdown για να μην υπάρξουν παράπλευρες απώλειες

14.04.2020 | 16:33
Κομισιόν

Η Κομισιόν καλεί τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συντονιστούν καθώς ορισμένες από αυτές αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown, προειδοποιώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να σημειωθούν νέες κορυφώσεις στην επιδημία του κορονοϊού.

Διάφορες χώρες της ΕΕ ανακοίνωσαν σχέδια ή έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς που επέβαλαν προκειμένου να αναχαιτίσουν την επιδημία, καθώς αυξάνεται η πίεση να συνεφέρουν τις πληγείσες οικονομίες τους.

Η Κομισιόν, που δεν έχει την εξουσία να υπαγορεύει υγειονομικά μέτρα στις 27 χώρες-μέλη, έχει καλέσει κατ΄επανάληψη για μια κοινή προσέγγιση καθώς τα μέλη της ΕΕ ενήργησαν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και τώρα προχωρούν με τον ίδιο τρόπο στη στρατηγική τους για την έξοδο από το lockdown.

«Είναι η ώρα να αναπτύξουμε μια καλά συντονισμένη στρατηγική εξόδου της ΕΕ», αναφέρει η Κομισιόν σε ένα προσχέδιο συστάσεων το οποίο αναμένεται να εγκρίνει αυτή την εβδομάδα.

«Η στρατηγική εξόδου πρέπει να είναι συντονισμένη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικές παράπλευρες συνέπειες».

Τα μέτρα περιορισμού πρέπει να χαλαρώσουν μόνο αφού η διάδοση της ασθένειας θα έχει σημαντικά μειωθεί για μια συνεχή χρονική περίοδο, και όταν η ικανότητα των νοσοκομείων θα επαρκεί για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων νέων κορυφώσεων των μολύνσεων, σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν.

Όμως οι κυβερνήσεις υφίστανται αυξανόμενη πίεση να χαλαρώσουν το lockdown καθώς η καταστροφική επίδραση της πανδημίας του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία είναι πλέον σαφής. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η παραγωγή στην ευρωζώνη μπορεί να μειωθεί κατά 10% φέτος.

Στην Ιταλία, την πρώτη χώρα που επλήγη σκληρά από τον ιό, επιτράπηκε σε δεκάδες επιχειρήσεις να επαναλάβουν από σήμερα τις δραστηριότητές τους — ανάμεσά τους βιβλιοπωλεία, χαρτοπωλεία και καταστήματα πώλησης παιδικών ρούχων, αν και παραμένουν σε ισχύ μέτρα αυστηρού περιορισμού.

Η Ισπανία, που επέβαλε ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στην Ευρώπη, επέτρεψε σε ορισμένους τομείς, περιλαμβανομένων των κατασκευών και της βιομηχανίας, να επαναλάβουν την εργασία τους από χθες Δευτέρα, και η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στα καταστήματα από τις 19 Απριλίου.

Άλλες χώρες προχώρησαν περισσότερο: η Δανία αναμένεται να ξανανοίξει τα σχολεία στις 15 Απριλίου, ενώ η Αυστρία επέτρεψε σε μεγάλα καταστήματα να επαναλάβουν σήμερα τις δραστηριότητές τους και σχεδιάζει να επιτρέψει την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων από την 1η Μαΐου.

Στη Σλοβακία, ο πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την ερχόμενη Δευτέρα ένα σχέδιο για το πότε και το πώς θα ξανανοίξουν τα καταστήματα.

Ο φόβος για αρνητικές παράπλευρες συνέπειες μπορεί ωστόσο να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν, όπως συστήνει η Κομισιόν. Η Κίνα, όπου εμφανίστηκε η πανδημία τον Δεκέμβριο, εδώ και μέρες ανακοινώνει ότι δεν έχουν καταγραφεί εγχώρια κρούσματα της COVID-19, αλλά καταγράφονται ακόμη νέες μολύνσεις από ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερικό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version