Site icon NewsIT
23:32 | 26.11.13

Κομισιόν: Μέτρα καταπολέμησης της παράνομης αλιείας σε διάφορες περιοχές του κόσμου

Κομισιόν: Μέτρα καταπολέμησης της παράνομης αλιείας σε διάφορες περιοχές του κόσμου
Newsit Newsroom

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να εντείνει τα μέτρα καταπολέμησης της παράνομης αλιείας σε διάφορες περιοχές του κόσμου, χαρακτηρίζοντας την Μπελίζ, την Καμπότζη και τη Γουινέα μη συνεργαζόμενες τρίτες χώρες.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, παρά τη στενή συνεργασία της ΕΕ με τις αρχές των χωρών αυτών για τη θέσπιση μέτρων διαχείρισης και αποτελεσματικού ελέγχου της αλιείας, οι τρεις χώρες δεν έχουν ακόμη επιλύσει διαρθρωτικά προβλήματα και δεν έχουν αναλάβει ουσιαστικές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης αλιείας.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο των Υπουργών να εγκρίνει εμπορικά μέτρα κατά των τριών χωρών, ώστε να εξουδετερωθούν τα εμπορικά οφέλη από τις παράνομες αυτές δραστηριότητες. Ως αποτέλεσμα, θα απαγορευθεί η εισαγωγή στην ΕΕ των προϊόντων που αλιεύονται από σκάφη των χωρών αυτών.

Προειδοποιήσεις είχε απευθύνει πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις Νήσους Φίτζι, τον Παναμά, τη Σρι Λάνκα, το Τόγκο και το Βανουάτου, αλλά όλες αυτές οι χώρες συνεργάστηκαν στενά με την Επιτροπή και σημείωσαν πρόοδο, η οποία χαρακτηρίστηκε αξιόπιστη. Ξεκίνησαν επίσης τη διαδικασία θέσπισης νέων νομοθετικών μέτρων και βελτίωσαν τα συστήματα παρακολούθησης, ελέγχου και επιθεώρησης. Γι’ αυτό, ο διάλογος με τις χώρες αυτές θα παραταθεί έως τα τέλη του Φεβρουαρίου 2014 και η πρόοδος θα επαναξιολογηθεί την ερχόμενη άνοιξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε επίσης σήμερα επίσημες προειδοποιήσεις –«κίτρινες κάρτες»- στην Νότια Κορέα, την Γκάνα και το Κουρασάο, διότι δεν τηρούν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους για καταπολέμηση της παράνομης αλιείας. Η Επιτροπή εντόπισε συγκεκριμένες αδυναμίες, όπως τη μη λήψη μέτρων για την κάλυψη των αδυναμιών παρακολούθησης, ελέγχου και επιτήρησης της αλιείας, και προτείνει διορθωτικές δράσεις για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Τέλος η επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη δήλωσε σχετικά: «Οι αποφάσεις αυτές αποδεικνύουν τη σταθερή μας δέσμευση για αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας. Η αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει επηρεαστεί αρνητικά, όπως και οι αλιείς των χωρών αυτών και των κρατών μελών μας. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις στις χώρες που τροφοδοτούν την αλυσίδα εφοδιασμού της παράνομης αλιείας είτε ως παράκτια κράτη, είτε ως κράτη σημαίας ή σημαίας ευκαιρίας. Η Δυτική Αφρική αποδείχθηκε σημαντική πηγή παράνομης αλιείας και πρόθεσή μου τώρα είναι να ακολουθήσουμε την ίδια ολοκληρωμένη προσέγγιση και για τον Ειρηνικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες προϋποθέσεις χορήγησης αδειών αλίευσης μεγάλων πελαγικών ψαριών – Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Οι ακτιβιστές της Greenpeace στις Κυκλάδες

SOS από τις Κυκλάδες-Εξαφανίζονται τα ψάρια

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version