Κόσμος

Κονγκό: Αντάρτες ανάγκασαν αιχμάλωτη να μαγειρέψει και να φάει ανθρώπινες σάρκες

Μια γυναίκα στο Κονγκό απήχθη δύο φορές από αντάρτες, οι οποίοι την έδειραν και την βίασαν επανειλημμένα, ενώ την εξαναγκάστηκαν να μαγειρέψει και να φάει ανθρώπινες σάρκες. Τα παραπάνω έρχονται στο «φως» μετά από καταγγελία Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την ιστορία αυτής της γυναίκας αφηγήθηκε η Τζουλιέν Λουσένγκε, πρόεδρος της οργάνωσης Γυναικεία Αλληλεγγύη για την Ολοκληρωμένη Ειρήνη και την Ανάπτυξη (SOFEPADI), στους 15 πρεσβευτές των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΟΗΕ για τη σύρραξη στο Κονγκό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διεξήγαγε την Πέμπτη (29.06.2022) την τακτική ενημερωτική συνεδρίασή του για την κατάσταση στο Κονγκό, όπου από τα τέλη Μαΐου μαίνονται εχθροπραξίες ανάμεσα σε αντάρτες και κυβερνητικά στρατεύματα.

Η Τζουλιέν Λουσένγκε, πολυβραβευμένη ακτιβίστρια – άλλοτε δημοσιογράφος του ραδιοφώνου – εξήγησε πως η γυναίκα απήχθη αρχικά από μέλη της οργάνωσης η οποία αυτοαποκαλείται Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό (Coopérative pour le développement du Congo, CODECO) όταν πήγε να πληρώσει λύτρα για μέλος της οικογένειάς της σε κατάσταση ομηρείας.

Η γυναίκα είπε στη ΜΚΟ της κυρίας Λουσένγκε πως υπέστη επανειλημμένους βιασμούς, ξυλοδαρμούς και κακομεταχείριση. Σε μία περίπτωση, αφηγήθηκε, οι αντάρτες έκοψαν τον λαιμό άνδρα.

«Έβγαλαν τα εντόσθια του και μου έδωσαν διαταγή να τα μαγειρέψω. Μου έφεραν δυο δοχεία με νερό για να ετοιμάσω το υπόλοιπο γεύμα. Μετά, ανάγκασαν όλους τους αιχμαλώτους να φάνε ανθρώπινες σάρκες», είπε η γυναίκα, σύμφωνα με την επικεφαλής της SOFEPADI.

Η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη μερικές ημέρες αργότερα, αλλά καθώς προσπαθούσε να επιστρέψει στο σπίτι της, απήχθη από έτερη οργάνωση ανταρτών, μέλη της οποίας επίσης τη βίασαν επανειλημμένα.

«Κι αυτοί με ανάγκασαν να μαγειρέψω και να φάω ανθρώπινες σάρκες», είπε η γυναίκα στη ΜΚΟ.

Εντέλει, κατάφερε να αποδράσει.

Η κυρία Λουσένγκε δεν διευκρίνισε ποια ήταν η δεύτερη οργάνωση στην τοποθέτησή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της CODECO για σχόλια. Η οργάνωση αυτή είναι μια από τις πολλές που πολεμούν για να βάλουν στο χέρι εδάφη και πόρους στον ανατολικό τομέα της ΛΔ Κονγκό, περιοχή με πλούσιο υπέδαφος.

Η ένοπλη σύρραξη στην αχανή χώρα της Αφρικής έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχει ξεριζώσει εκατομμύρια άλλους την τελευταία δεκαετία.

Ο στρατός της ΛΔ Κονγκό εμπλέκεται από τα τέλη Μαρτίου σε σφοδρές μάχες με αντάρτες της οργάνωσης M23 («Κίνημα της 23ης Μαρτίου»). Η κυβέρνηση της χώρας κατηγορεί αυτή της Ρουάντας πως υποστηρίζει και εξοπλίζει την οργάνωση. Οι αντάρτες εξαπέλυσαν από τον Μάιο την πιο ευρείας κλίμακας επίθεσή τους από την περίοδο 2012-2013.

Το Κιγκάλι αρνείται τις κατηγορίες από την Κινσάσα.

Στη ΛΔ Κονγκό βρίσκεται ανεπτυγμένη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ για πάνω από 20 χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έκρηξη σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μόσχα – Οι ζημιές σε αεροσκάφος και η «μυστηριώδης» ανακοίνωση της Ουκρανίας
«Θα υπάρξει δίκαιη τιμωρία για κάθε έγκλημα πολέμου που διαπράττεται εναντίον του λαού της Ουκρανίας», έγραψε σε tweet η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας
Ρωσία: Έκρηξη σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μόσχα – Οι ζημιές σε αεροσκάφος και η «μυστηριώδης» ανακοίνωση της Ουκρανίας