Η συγκεκριμένη δομή υγείας που έχει ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα, λεηλατήθηκε, όταν όχλος εισέβαλε σε αυτή σε χωριό στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας χθες, εξέλιξη που υπογράμμισε για άλλη μια φορά πόσο μεγάλο πρόβλημα έχει γίνει η δυσπιστία πολλών κατοίκων όσον αφορά τις προσπάθειες να ανασχεθεί η εξάπλωση της εξαιρετικά θανατηφόρας ασθένειας.
Οι επιθέσεις σε κέντρα θεραπείας, ειδικά από οργανώσεις ανταρτών και παραστρατιωτικούς, και η δυσπιστία των κατοίκων, πολλοί από τους οποίους είναι σίγουροι πως η επιδημία αποτελεί συνωμοσία των «ξένων», εμποδίζουν ολοένα περισσότερο τις προσπάθειες να περιοριστεί η χειρότερη επιδημία του Έμπολα που έχει εκδηλωθεί ποτέ στη ΛΔ Κονγκό και η δεύτερη χειρότερη στην παγκόσμια ιστορία.
Η δέκατη επιδημία του ιού, που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή 1.281 ανθρώπων, κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας· η εξάπλωσή της δεν μοιάζει να επιβραδύνεται, καθώς δεκάδες νέα κρούσματα καταγράφονται κάθε εβδομάδα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το Σάββατο κάτοικοι του χωριού Βουσαχίρο, στην περιφέρεια Μαμπαλάκο, «επιτέθηκαν στην τοπική μονάδα αντιμετώπισης του Έμπολα».
Ένας υγιεινολόγος της ομάδας πρόληψης και ελέγχου του ιού υπέκυψε στα τραύματά του μετά τη διακομιδή του σε νοσοκομείο, κατά την ίδια πηγή.
Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας και άλλοι που συμμετέχουν στις προσπάθειες να περιοριστεί η επιδημία δέχονται ολοένα συχνότερα απειλές από ένοπλες οργανώσεις σε περιοχές όπου το πρόβλημα της βίας είναι οξύτερο, όπως το Μπουτέμπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι απειλές και η βία περιπλέκουν τις προσπάθειες περιορισμού της επιδημίας.
Έχουν γίνει συνολικά 42 επιθέσεις
Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα πολλά πολιτικά προβλήματα στο ανατολικό τμήμα τη χώρας. Ο διάλογος έφερε μια μείωση των επιθέσεων εναντίον γιατρών και νοσηλευτών τελευταία, διαβεβαίωσε ο Μάικ Ράιαν, στέλεχος του ΠΟΥ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη την Τρίτη.
Ωστόσο η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Από τον Ιανουάριο ως τις αρχές Μαΐου διαπράχθηκαν 42 επιθέσεις εναντίον δομών υγείας και 85 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ την 3η Μαΐου.
Επιπλέον, εργαζόμενοι σε δομές υγείας έγιναν στόχος έξι επιθέσεων μέσα στις τελευταίες οκτώ ημέρες, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Δρ. Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγέσους στη Γενεύη χθες Τρίτη.
«Οι επιθέσεις αυτές δείχνουν ότι το συνεχιζόμενο ξέσπασμα [της επιδημίας] του Έμπολα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια κρίση [δημόσιας] υγείας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «για να τερματιστεί θα χρειαστεί συντονισμένη, ενισχυμένη προσπάθεια από όλο το σύστημα του ΟΗΕ (…) και από την κυβέρνηση» της ΛΔ Κονγκό.