Με χειροκροτήματα έγινε δεκτή απόφαση δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη ότι σταματάει τις διώξεις εναντίον μιας τουρκικής πλατφόρμας υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, η οποία κατηγορούνταν για ενέργειες «αντίθετες προς την ηθική».
«Η προσφυγή απορρίφθηκε», είπε η Νουρσέλ Ινάλ, μία από τις εκπροσώπους της πλατφόρμας «We Will Stop Feminicides» («Θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες»), της οποίας ο εισαγγελέας ζήτησε τη διάλυση πέρυσι.
«Είμαστε πολύ χαρούμενες, ακόμα κι αν τίποτα από όλα αυτά δεν έπρεπε να είχε συμβεί εξαρχής. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών», είπε η Ινάλ στο AFP εν μέσω χειροκροτημάτων από υποστηρίκτριες που ήταν παρούσες στο δικαστήριο.
Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζήτησε πέρυσι τη διάλυση της πλατφόρμας «Θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες», μια από τις κύριες ενώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία, για «δραστηριότητες αντίθετες με το νόμο και την ηθική».
Οι επικεφαλής της ΜΚΟ, που ιδρύθηκε το 2010, έχουν καταγγείλει μια πολιτική δίκη από την έναρξή της, τον Ιούνιο του 2022.
Στην αρχή της δίκης, υποβλήθηκαν καταγγελίες από άτομα που κατηγορούν τα μέλη της ένωσης ότι «κατέστρεψαν την οικογένεια με το πρόσχημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών».
Η πλατφόρμα είχε οργανώσει αρκετές διαδηλώσεις για την παραμονή της Τουρκίας στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια διεθνή συνθήκη που θεσπίζει ένα νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας από την οποία η Τουρκία αποχώρησε το 2021.
Η τουρκική κυβέρνηση δικαιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι η συνθήκη ενθάρρυνε την ομοφυλοφιλία και απειλούσε την παραδοσιακή οικογενειακή δομή. Σύμφωνα με την πλατφόρμα, 189 γυναίκες έχουν σκοτωθεί από την αρχή του έτους στην Τουρκία — 403 το 2022.
Η απόρριψη της προσφυγής κατά της ΜΚΟ έρχεται επτά ημέρες μετά την επίσκεψη στην Άγκυρα του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση.
Αυτός ο τελευταίος, ο Ούγγρος Όλιβερ Βάρχελι, έθεσε ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση την επίτευξη προόδου όσον αφορά τη «δημοκρατία και (το) κράτος δικαίου».