Κόσμος

Κωνσταντινούπολη: Μπαίνει σε εφαρμογή η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

«Σάρκα και οστά» δείχνει να παίρνει η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη μεσολάβηση της Τουρκίας, για το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) που δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη για τον έλεγχο των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών.

Το JCC, που έχει εγκατασταθεί σε μια στρατιωτική ακαδημία στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της συμφωνίας της 22ας Ιουλίου για τα ουκρανικά σιτηρά, εγκαινιάστηκε επίσημα σήμερα και – όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ – θα διευθύνεται από “πέντε εκπροσώπους της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ, καθώς και της Τουρκίας, τόσο στρατιωτικούς όσο και πολίτες”.

Με βάση τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν για τέσσερις μήνες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, το JCC θα διεξάγει επιθεωρήσεις πλοίων κατά την αναχώρηση και την άφιξη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να διασφαλισθεί ότι δεν μεταφέρουν κάτι άλλο εκτός από σιτηρά.

Περίπου 25 εκατ. τόνοι σιτηρών, ιδιαίτερα σιταριού, που παραμένουν αποκλεισμένοι στα λιμάνια της Ουκρανίας λόγω της ρωσικής εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου, λείπουν από τις παγκόσμιες αγορές.

Σύμφωνα με τον Ακάρ, οι νηοπομπές θα αναχωρούν από τα λιμάνια της Οδησσού, του Τσερνομόρσκ και του Γιούζνι. “Η προετοιμασία και ο σχεδιασμός των πρώτων αναχωρήσεων συνεχίζονται”, είπε.

Αυτά τα τρία ουκρανικά λιμάνια έχουν επαναλάβει τη λειτουργία τους, ανακοίνωσε εξάλλου ταυτόχρονα το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Διευκρινίζοντας πως δεν θα υπάρχει “καμία στρατιωτική παρουσία” γύρω από αυτές τις νηοπομπές, ο Ακάρ απαρίθμησε τα διάφορα καθήκοντα του JCC.

Το JCC πρέπει να καταγράφει και να ακολουθεί τα εμπορικά πλοία που θα συμμετέχουν στις νηοπομπές, να διασφαλίζει την παρακολούθησή τους μέσω του διαδικτύου και από δορυφόρο, να επιθεωρεί τα σκάφη “με κοινές ομάδες επιθεώρησης στον κατάλληλο τόπο” κατά τη φόρτωση στα ουκρανικά λιμάνια και κατά την άφιξή τους στα τουρκικά λιμάνια.

Αν παραστεί ανάγκη, το καθάρισμα των ναρκών θα αποφασιστεί και θα οργανωθεί “από τα μέρη”. “Ωστόσο”, πρόσθεσε ο υπουργός, “δεν υπάρχει ανάγκη γι΄αυτό σε αυτό το στάδιο”.

“Εκείνοι που θα εργαστούν εδώ ξέρουν πως τα μάτια ολόκληρου του κόσμου είναι στραμμένα πάνω τους”, επέμεινε ο Τούρκος υπουργός, που εξέφρασε την ελπίδα πως το κέντρο “θα συμβάλει σε μια καλύτερη απόκριση στις ανθρωπιστικές ανάγκες και στη συλλογική ειρήνη”.

Έπειτα από ένα ρωσικό πλήγμα στην Οδησσό, το πρωί του Σαββάτου, την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας για τις εξαγωγές, η Τουρκία εξέφρασε την “ανησυχία” της.

“Η επίθεση στην Οδησσό ανησύχησε όλο τον κόσμο”, επανέλαβε σήμερα το πρωί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Δεν είναι το είδος της επίθεσης που εμποδίζει το λιμάνι να λειτουργήσει. Όμως αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Ελπίζουμε πως η συμφωνία θα μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα”, υπογράμμισε.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα