Δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη επέβαλε κάθειρξη άνω των 5 ετών σε έναν Τούρκο εργαζόμενο του προξενείου των ΗΠΑ σήμερα, Τρίτη (27.10.2020).
Η καταδίκη του δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη αφορά σε «βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Συγκεκριμένα, ο Ναζμί Μετέ Τζαντούρκ, υπάλληλος ασφαλείας στο αμερικανικό προξενείο, καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών και δύο μηνών. Κυκλοφορούσε ελεύθερος μετά την άρση τον Ιούνιο του 2019 του κατ’ οίκον περιορισμού που του είχε επιβληθεί από τον Ιανουάριο του 2018.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το δικαστήριο δεν συνέλαβε τον Τζαντούρκ, κάτι που σημαίνει πως θα παραμείνει ελεύθερος εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσης.
Οι τουρκικές αρχές τον κατηγορούν για διασυνδέσεις με το κίνημα του πρώην ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση». Ο Γκιουλέν παρουσιάζεται από την Τουρκία ως ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, μια κατηγορία που ο ίδιος απορρίπτει.
Στην απολογία του σήμερα, ο Τζαντούρκ αρνήθηκε ότι είναι υποστηρικτής του Γκιουλέν, επισημαίνοντας πως η δουλειά του απαιτούσε συντονισμό με τοπικούς αξιωματούχους σε θέματα ασφαλείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Έπειτα από εντολές του διευθυντή μου, συναντήθηκα με ανθρώπους που έπρεπε να συναντήσω στο πλαίσιο της εργασίας μου. Οι άνθρωποι σε εκείνες τις θέσεις είναι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν διορισθεί από την κυβέρνηση», τόνισε.
«Δεν είναι δυνατόν για εμένα να γνωρίζω εάν εκείνοι οι άνθρωποι εμπλέκονταν σε κάποιο έγκλημα», επισήμανε με τη φωνή να σπάει, ενώ κάποια στιγμή δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.
Η σύζυγός του Σεβίμ και η κόρη τους Ιρέμ, που κατηγορήθηκαν επίσης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, αθωώθηκαν.
Είπαν ότι αρχικά συνελήφθησαν διότι η αστυνομία δεν μπορούσε να εντοπίσει τον Μετέ Τζαντούρκ και τέθηκαν υπό κράτηση για 9 ημέρες. Τους είχαν πει ότι δεν εμπλέκονταν στην έρευνα, αργότερα, ωστόσο, τους ασκήθηκαν διώξεις.
Τον Ιούνιο, δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε έναν άλλο Τούρκο εργαζόμενο στο αμερικανικό προξενείο, τον Μετίν Τοπούζ, σε κάθειρξη σχεδόν 9 ετών, επίσης για παροχή «βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση».
Εκείνη την εποχή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει «βαθιά προβληματισμένος» από την ετυμηγορία κι είχε πει πως ήλπιζε η απόφαση να «ακυρωθεί σύντομα».
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ