Κόσμος

Κόντε: Η Ιταλία θα τηρήσει τους κανόνες της Ε.Ε

Η Ιταλία θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά θα αγωνιστεί για να τους αλλάξει ώστε να υπάρχει χώρος για περισσότερες δημόσιες επενδύσεις και ισχυρότερη ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, καθώς η Ρώμη προσπαθεί να αποφύγει την ανάληψη δράσης εκ μέρους της ΕΕ για το αυξανόμενο χρέος της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε την Ιταλία ότι θα ξεκινήσει μια διαδικασία που θα περιλαμβάνει στενότερη εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής της και μπορεί εντέλει να οδηγήσει σε πρόστιμα.

Η Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, λέει πως η Ρώμη δεν μείωσε το δημόσιο χρέος της το 2018 όπως είχε υποσχεθεί και προβλέπει ότι αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος και το 2020 εκτός εάν η κυβέρνηση λάβει μέτρα λιτότητας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αποφύγουμε το ενδεχόμενο έναρξης μιας διαδικασίας επί παραβάσει από την ΕΕ και είμαστε βέβαιοι για τις οικονομικές πολιτικές μας», είπε ο Κόντε ενώπιον της Βουλής πριν από μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ που αρχίζει αύριο Πέμπτη.

“Θα τηρήσουμε τους κανόνες της Ε.Ε”

«Η Ιταλία σκοπεύει να τηρήσει τους κανόνες της ΕΕ», είπε αλλά πρόσθεσε πως αυτοί θα πρέπει να αναθεωρηθούν προκειμένου να διασφαλίζεται μια καλύτερη «ισορροπία ανάμεσα στη σταθερότητα και την ανάπτυξη και (ανάμεσα) στη μείωση των κινδύνων και στον καταμερισμό των κινδύνων».

Περίπου στο 132% επί του ΑΕΠ, το χρέος της Ιταλίας είναι αναλογικά το υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά από εκείνο της Ελλάδας.

Ο Κόντε είπε πως η κυβέρνηση υποστηρίζει ένα ψήφισμα που κατέθεσε ο κυβερνών συνασπισμός της ακροδεξιάς Λέγκα και του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων το οποίο την καλεί να επιδιώξει συγκεκριμένες αλλαγές στους κανόνες της Ένωσης για τα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών μελών.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή με 287 ψήφους υπέρ έναντι 188 κατά καλεί για την αφαίρεση «των παραγωγικών επενδύσεων, περιλαμβανομένων εκείνων στο ανθρώπινο κεφάλαιο» από τον υπολογισμό του ελλείμματος, και «την αναθεώρηση της αναφοράς στη δομική ισορροπία».

Προηγούμενες ιταλικές κυβερνήσεις έχουν καλέσει οι επενδύσεις να αφαιρούνται από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, αλλά η πρόταση απορριπτόταν πάντα από βόρειες ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι πρόθυμες να τροποποιήσουν τους κανόνες κατ΄εντολήν της υπερχρεωμένης Ιταλίας.

Αν και ο Κόντε χρησιμοποίησε μετριοπαθείς τόνους στο κοινοβούλιο, ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι ήταν πιο επιθετικός.

«Ίσως κάποιος στην Ευρώπη φοβάται την ανάπτυξη της Ιταλίας » έγραψε στο Facebook. «Ορισμένοι ευρωπαϊκοί κανόνες και περιορισμοί σχεδιάστηκαν εκ προθέσεως ώστε να βοηθήσουν το Βερολίνο και το Παρίσι να κλέβουν όλους τους υπόλοιπους», είπε, χωρίς να επεκταθεί.

Ο Κόντε, ένας πρώην ακαδημαϊκός που πρόσκειται στα Πέντε Αστέρια, αναμένεται ότι κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (20-21 Ιουνίου) θα προσπαθήσει να πείσει τον απερχόμενο πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τους ηγέτες της ΕΕ να εγκαταλείψουν ή να αναβάλουν την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος της Ιταλίας.

Αν δεν βρεθεί συμβιβασμός, η Κομισιόν θα μπορούσε να συστήσει την έναρξη της διαδικασίας σε μια συνάντηση στις 26 Ιουνίου, δηλώνουν αξιωματούχοι. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει στη συνέχεια να συμφωνήσουν αν θα ξεκινήσουν επίσημα τη διαδικασία στην τελευταία συνάντησής τους πριν από το διάλειμμα του καλοκαιριού, στις 8 και 9 Ιουλίου.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα