Site icon NewsIT
22:19 | 12.08.14

Κόντρα ΕΔΑΔ – Βρετανίας για τη στέρηση ψήφου σε φυλακισμένους

Κόντρα ΕΔΑΔ – Βρετανίας για τη στέρηση ψήφου σε φυλακισμένους
Newsit Newsroom

Η στέρηση του δικαιώματος ψήφου στα πρόσωπα τα οποία φυλακίζονται στη Βρετανία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, έκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε μια ακόμη απόφαση που προστίθεται σε μια σειρά διενέξεων που έχει ενοχλήσει έντονα Βρετανούς πολιτικούς που διάκεινται εχθρικά έναντι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον τομέα των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Οι διενέξεις ανάμεσα στη Βρετανία και στο ΕΔΑΔ συνέβαλαν να ενταθούν οι αντιευρωπαϊκές διαθέσεις στη Βρετανία, σε μια συγκυρία στην οποία η σχέση του Λονδίνου με την ΕΕ βρίσκεται όλο και περισσότερο σε αμφισβήτηση.

Η απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ αφορά την προσφυγή μιας ομάδας 10 κρατουμένων σε φυλακές της Βρετανίας, που υποστήριξαν ότι η στέρηση ψήφου παραβιάζει το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στις εκλογές βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν είχαν μπορέσει να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του 2009 διότι εξέτιαν ποινές φυλάκισης. Ο νόμος στη Βρετανία απαγορεύει στους φυλακισμένους να συμμετέχουν τόσο στις εθνικές εκλογές, όσο και στις ευρωεκλογές.

Το δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στο Στρασβούργο, έκρινε ότι η στέρηση της δυνατότητας να ψηφίσουν αποτέλεσε παραβίαση των δικαιωμάτων τους, αλλά απέρριψε το αίτημά τους να τους δοθούν αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, επιχειρηματολογώντας πως αρκεί η διαπίστωση αυτή. Επίσης απέρριψε το αίτημά τους να αναγκάσει τη Βρετανία να τους καταβάλει τα δικαστικά τους έξοδα. Το δικαστήριο είχε ήδη αποφανθεί κατά της Βρετανίας σε παρόμοιες υποθέσεις το 2010 και το 2005.

Τον Δεκέμβριο του 2013, μια επιτροπή του κοινοβουλίου της Βρετανίας πρότεινε να δοθεί σε ορισμένους κρατούμενους το δικαίωμα να ψηφίζουν, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει καταρτίσει μέχρι και σήμερα οποιοδήποτε νομοσχέδιο ως προς αυτό.

«Με αηδιάζει ακόμη και η σκέψη να δώσουμε το δικαίωμα ψήφου σε οποιονδήποτε βρίσκεται στη φυλακή», είχε δηλώσει ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον το 2010.

Αν και το ΕΔΑΔ δεν είναι θεσμός της ΕΕ, πολλές από τις αποφάσεις του αντιμετωπίζονται με έκδηλη οργή από τους κυβερνώντες Τόρις, που έχουν υιοθετήσει σκληρή γραμμή σε θέματα εγκληματικότητας και θεωρούν ότι παραβιάζεται με τις αποφάσεις αυτές η βρετανική εθνική κυριαρχία.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερίσα Μέι έχει αφήσει να εννοηθεί πως εάν οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις εκλογές του 2015, το Λονδίνο θα μπορούσε να αποσυρθεί από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την εφαρμογή της οποίας ελέγχει το δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία στο «σκαμνί» του ΣτΕ για το «γράψιμο» των αποφάσεων του ΕΔΑΔ

Ευρωπαϊκή καταδίκη στη Βουλγαρία που απαγόρευσε σε προφυλακισμένο να σπουδάσει

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version