Κάθε μέρα και μια νέα πιο δραματική εξέλιξη. Την ώρα που ο φονικός κοροναϊός στοίχισε τη ζωή σε 38 ανθρώπους μέσα σε μια ημέρα και η Ιαπωνία επιβεβαίωσε πως τρεις από τους πολίτες της που απομακρύνθηκαν από τη Γουχάν, πόλη «εστία» του ιού, έχουν νοσήσει, η Ρωσία αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της με την Κίνα!
Την απόφαση της Μόσχας να κλείνει τα σύνορά της (περίπου 4.250 χλμ) με την Κίνα ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης (30.01.2020) ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δώσει εντολή να κάνει η κυβέρνηση ό,τι χρειάζεται για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού. «Υπογράφτηκε σήμερα μια διαταγή και τίθεται σε ισχύ. Θα ενημερώσουμε σήμερα όλο τον κόσμο για τα μέτρα που ελήφθησαν για το κλείσιμο των συνόρων στην Άπω Ανατολή», ανακοίνωσε ο Μιχαήλ Μισούστιν.
Δεν ανέφερε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα, ούτε αν το κλείσιμο των συνόρων αφορά επίσης τα λιμάνια.
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αναστέλλει από σήμερα την έκδοση ηλεκτρονικών θεωρήσεων διαβατηρίου σε Κινέζους υπηκόους σε σημεία διέλευσης στην Άπω Ανατολή, στον ευρωπαϊκό θύλακα Καλίνινγκραντ και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Αγία Πετρούπολη. Οι αρχές κάλεσαν επίσης τους Ρώσους να αποφύγουν όλα τα ταξίδια στην Κίνα «εκτός εάν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο».
Η Μόσχα δεν έχει καταγράψει στο έδαφός της κάποιο κρούσμα του νέου κοροναϊού. Πολλοί Κινέζοι τουρίστες και ταξιδιώτες βρίσκονται στη Ρωσία, κυρίως στη Σιβηρία και στην Άπω Ανατολή. Χρησιμοποιούν επίσης μαζικά τα ρωσικά αεροδρόμια για πτήσεις τράνζιτ με προορισμό ευρωπαϊκές χώρες.
Κοροναϊός, εφιάλτης χωρίς τέλος
Ένας διαρκής εφιάλτης, που δεν έχει τέλος. Ο φονικός κοροναϊός κόστισε, μέσα σε 24 ώρες, τη ζωή σε 38 ανθρώπους. Οι νέοι θάνατοι ανέβασαν στους 170 τους νεκρούς από την επιδημία, ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει σχεδόν τα 7.700. οι 38 θάνατοι σε διάστημα 24 ωρών είναι η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση θανάτων μέχρι στιγμής.
Τα 7.700 κρούσματα από τον κοροναϊό έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον Sars το 2002 και το 2003. Τότε ο συνολικός αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 774 παγκοσμίως, από τους οποίους οι 349 στην ηπειρωτική Κίνα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που κάλεσε «όλο τον κόσμο να δράσει» για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, θα συνεδριάσει ξανά σήμερα για να αποφασίσει αν η επιδημία «αποτελεί έκτακτη ανάγκη παγκόσμιας εμβέλειας».
Φόβοι για πανδημία
Πέρα από τους θανάτους που προκαλεί ο κοροναϊός, ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία δημιουργεί το γεγονός πως τρεις Ιάπωνες που απομακρύνθηκαν από τη Γουχάν, την πόλη απ’ όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός, νοσούν και αυτό προκαλεί φόβους για παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας.
Τρεις από τους 206 Ιάπωνες που επαναπατρίστηκαν με πτήση τσάρτερ από την Γουχάν χθες Τετάρτη έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας.
Τα θετικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων προστέθηκαν στα οκτώ κρούσματα που έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα. Δύο από τους τρεις ασθενείς δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα.
Δεν έχουν γίνει ακόμη ιατρικές εξετάσεις σε άλλους 210 Ιάπωνες οι οποίοι επαναπατρίστηκαν σήμερα το πρωί.
Οι αρχές επιβεβαίωσαν την Τρίτη το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του νέου κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωποι στην Ιαπωνία. Επρόκειτο για οδηγό, 60 ετών, που μετέφερε τουρίστες από την περιοχή της Γουχάν με αυτοκίνητο. Μια τουριστική οδηγός, που επέβαινε στο όχημα, επίσης μολύνθηκε.
Αν και τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην ηπειρωτική Κίνα, περίπου άλλες 15 χώρες έχουν πληγεί, με συνολικά περίπου 80 επιβεβαιωμένα κρούσματα. «Όλος ο κόσμος πρέπει να είναι σε κατάσταση συναγερμού, όλος ο κόσμος πρέπει να δράσει», τόνισε χθες ο Μάικλ Ράιαν διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει καταγραφεί σε τρεις χώρες εκτός Κίνας: τη Γερμανία, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ.
Σε αυτό το πλαίσιο τα προληπτικά μέτρα έχουν γίνει πιο αυστηρά σε παγκόσμιο επίπεδο: αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεών τους προς την ηπειρωτική Κίνα. Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, συνιστούν στους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Κίνα.
Οι ΗΠΑ, πάντως, θα στείλουν αξιωματούχους από τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων στην Κίνα, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, μετά από πρόσκληση του Πεκίνου.
Click4more “Έρημη πόλη η Σανγκάη”! Τι λέει στο newsit.gr η ελληνίδα γιατρός που ζει εκεί
Όλα αυτά ενώ στις Φιλιππίνες και στην Ινδία επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα. Στις Φιλιππίνες, ασθενής είναι μια 38χρονη Κινέζα που έφτασε στη χώρα από τη Γουχάν. Η γυναίκα έχει τεθεί σε απομόνωση σε κυβερνητικό νοσοκομείο και δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής συμπτώματα.
Στην Ινδία, υπάρχει επίσης το πρώτο κρούσμα, το οποίο εντοπίστηκε στο κρατίδιο Κεράλα στο νότιο τμήμα της χώρας. Ένας ασθενής εξετάστηκε και βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό και τέθηκε σε απομόνωση σε νοσοκομείο. Η κατάστασή του είναι σταθερή.
Υπόσχονται πως μπορεί να ελεγχθεί ο κοροναϊός
Την ώρα που η παγκόσμια ανησυχία αυξάνεται, η Κίνα δηλώνει βέβαιη πως μπορεί να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους μετάδοσης του νέου κοροναϊού στα αεροπλάνα. Θεωρεί πως ο μικρός αριθμός κρουσμάτων που αναφέρθηκαν εκτός της χώρας δείχνει ότι το Πεκίνο μπορεί να ελέγχει την εξάπλωσή του, ανακοίνωσε αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Ο Τσου Τάο, ένας διευθυντής την Διοίκησης Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας, τόνισε ότι οι ξένες αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έχουν ακυρώσει πτήσεις τους για την Κίνα, ανταποκρίνονται σε μια αλλαγή στις συνθήκες της αγοράς.
Στις αεροπορικές εταιρείες που ήδη σταμάτησαν τα δρομολόγια προς κίνα, ήρθε να προστεθεί και ο εθνικός αερομεταφορέας του Ισραήλ, η El Al, η οποία ανέστειλε τις πτήσεις της για την Κίνα μέχρι τις 25 Μαρτίου. Στη λίστα δεν αποκλείεται να προστεθούν και οι ΗΠΑ, αφού ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής περισσότερων περιορισμών στις πτήσεις των αμερικανικών εταιριών από και προς την Κίνα, πέρα από στους περιορισμούς που επέβαλαν εθελοντικά οι ίδιες οι αεροπορικές εταιρίες.
Στο μεταξύ, λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη πως μαγαζί πωλούσε τις μάσκες που πρέπει να φορούν οι πάντες για να προστατευθούν από τον κοροναϊό σε εξαπλάσια τιμή, η υπηρεσία δίωξης της διαφθοράς της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν αυστηρές ποινές στους αξιωματούχους και τους δημόσιους λειτουργούς για παραμέληση ή παράλειψη καθηκόντων τους στην καταπολέμηση της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.Η τιμωρία που θα αντιμετωπίσουν όσοι παραβούν τις εντολές του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την αντιμετώπιση του ιού, δεν διευκρινίστηκαν… Η Επιτροπή ανέφερε ότι θα επιβάλλονται επίσης ποινές σε όσους κακοδιαχειρίζονται κονδύλια για την αντιμετώπιση της επιδημίας καθώς και υλικό.
Επιχειρήσεις διάσωσης
ΗΠΑ και η Ιαπωνία οργάνωσαν, ήδη, χθες, επιχειρήσεις απομάκρυνσης μέρους των πολιτών τους που βρίσκονται στην Κίνα.
Οι 195 Αμερικανοί που απομακρύνθηκαν από τη Γουχάν θα μπουν σε… καραντίνα, αφού μόλις έφτασαν στις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική βάση της Καλιφόρνιας και εξετάστηκαν. Κανένας δεν παρουσίασε συμπτώματα του ιού, όμως θα παραμείνουν σε καραντίνα για 72 ώρες.
Αεροπλάνα για να επαναπατρίσει τόσο Γάλλους πολίτες όσο και άλλους Ευρωπαίους, στέλνει και η Γαλλία. Τα δύο αεροσκάφη μπορούν να επαναπατρίσουν συνολικά τουλάχιστον 250 Γάλλους και περισσότερους από 100 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Υπενθυμίζεται ότι στην Κίνα βρίσκονται τουλάχιστον τρεις Έλληνες.
Και άλλες χώρες σχεδιάζουν αντίστοιχες επιχειρήσεις: η Ιταλία ανακοίνωσε την αποστολή αεροσκάφους στην Γουχάν, το Βερολίνο σχεδιάζει την απομάκρυνση περίπου 90 Γερμανών «τις επόμενες ημέρες» και ο Καναδάς πρόκειται επίσης να ναυλώσει αεροπλάνο.
Αυστραλία και Βρετανία επίσης εξετάζουν την απομάκρυνση πολιτών τους, ενώ η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα ναυλώσει αεροπλάνο 300 θέσεων για την απομάκρυνση των Νεοζηλανδών που βρίσκονται στην κινεζική πόλη.
Με πληροφορίες και από rt.com