Κλειστά νοσοκομεία και κλειστά σύνορα. Το Χονγκ Κονγκ ξεσηκώνεται ξανά κατά της Κίνας και αυτή τη φορά αιτία είναι ο κοροναϊός.
Εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ κάνουν σήμερα (03.02.2020) απεργία με αίτημα να κλείσουν εντελώς τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.
Στο Χονγκ Κονγκ έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής, 15 κρούσματα αλλά κανένας θάνατος.
Η απεργία στα νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ γίνεται από το μη αναγκαίο ιατρικό προσωπικό, την ώρα που η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, η οποία είναι πιστή στο Πεκίνο, αρνείται να κλείσει τελείως τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, ανακοίνωσε το κλείσιμο 10 εκ των 13 σταθμών μεθοριακής διέλευσης με την ηπειρωτική Κίνα. Η Λαμ είχε ήδη κλείσει κάποια μεθοριακά περάσματα με την ηπειρωτική Κίνα, αναστέλλοντας επίσης τις μετακινήσεις με οχηματαγωγά πλοία και τρένα υψηλής ταχύτητας.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι το κλείσιμο όλων των μεθοριακών περασμάτων με την ηπειρωτική Κίνα “δεν είναι ούτε κατάλληλο ούτε πρακτικό μέτρο” ενώ είναι “μεροληπτικό”, αλλά πρόσθεσε ότι “δεν μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω μέτρα, αν εξελιχθεί η κατάσταση”. Παραδέχθηκε, δε, ότι υπάρχει έλλειψη μασκών στο Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Στείλτε όσους έχουν προσβληθεί από κοροναϊό στην Κίνα»
Εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ κάνουν απεργία με αίτημα να κλείσουν εντελώς τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα.
Ο πληθυσμός του Χονγκ Κονγκ επλήγη βαθιά από την επιδημία SARS, η οποία είχε προκαλέσει τον θάνατο 299 ανθρώπων στην περιοχή το 2003. Το Πεκίνο είχε τότε καθυστερήσει να σημάνει συναγερμό.
Χιλιάδες μέλη της Ένωσης Υπαλλήλων της Νοσοκομειακής Διοίκησης (HAEA), μια νέα συνδικαλιστική συνομοσπονδία, ψήφισαν το Σάββατο υπέρ της κινητοποίησης. Οι εργαζόμενοι που απεργούν σήμερα δεν είναι μέλη του προσωπικού που καλύπτει τις βασικές υποχρεώσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Η συνομοσπονδία ανακοίνωσε ωστόσο ότι αύριο κι άλλα μέλη του προσωπικού, κυρίως γιατροί και νοσηλευτές, θα μετάσχουν στην κινητοποίηση αυτή αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Το πρωί της Δευτέρας, απεργοί βρίσκονταν μπροστά από διάφορα νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ και διένειμαν λευκές κορδέλες στους συναδέλφους τους καλώντας τους να μετάσχουν και αυτοί στην κινητοποίησή τους. “Αν δεν κλείσουν τελείως τα σύνορα, δεν θα υπάρχει αρκετό προσωπικό, προστατευτικός εξοπλισμός ή δωμάτια απομόνωσης για να καταπολεμήσουμε την επιδημία”, εξήγησε σε δημοσιογράφους η Ουίνι Γιου, πρόεδρος της HAEA, η οποία έχει περίπου 9.000 μέλη.
Η διοίκηση των νοσοκομείων, στα οποία απασχολούνται περίπου 75.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε ότι κατανοεί το αίτημα των απεργών που αποσκοπεί στην μείωση του κινδύνου για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού στο Χονγκ Κονγκ, αλλά αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση, η οποία θα είναι επιζήμια για τους ασθενείς.
ΠΟΥ: Μην κλείνετε τα σύνορα
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς εξέφρασε την άποψη πως δεν υπάρχει ανάγκη για μέτρα που «παρεμβαίνουν χωρίς να χρειάζεται στα διεθνή ταξίδια και στο διεθνές εμπόριο» στην προσπάθεια να σταματήσει η διάδοση του νέου κοροναϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 361 ανθρώπους στην Κίνα.
Click4more Κίνα κατά ΗΠΑ! «Αντί να βοηθούν, διασπείρουν φόβο και πανικό»
«Καλούμε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν αποφάσεις που βασίζονται σε στοιχεία και είναι εύλογες», δήλωσε στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ επαναλαμβάνοντας προηγούμενο μήνυμά του. «Η παγκόσμια συνδεσιμότητα είναι αδυναμία στο ξέσπασμα αυτό, όμως είναι και η μεγαλύτερη δύναμή μας», υπογράμμισε.
Καραντίνα κι από τις κρουαζιέρες
Στο μεταξύ οι εταιρείες που οργανώνουν κρουαζιέρες αποφάσισαν να απαγορεύσουν την παρουσία στα κρουαζιερόπλοια επιβατών και μελών πληρώματος που έχουν ταξιδέψει στην Κίνα μέσα στις 14 τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε η διεθνής ομοσπονδία τους που εδρεύει στη Γερμανία.
«Οι επιβάτες και τα μέλη πληρώματος που έχουν ταξιδέψει στην ηπειρωτική Κίνα στη διάρκεια των 14 τελευταίων ημερών ή που ήρθαν από τη χώρα αυτή στη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν θα επιτρέπεται να επιβαίνουν στα κρουαζιερόπλοια», εξήγησε σε ανακοίνωσή της η Διεθνή Ένωση Πλοίων Κρουαζιέρας (CLIA) που έχει την έδρα της στο Αμβούργο.