Στην απόφαση να κλείσουν τα σύνορά τους στους πολίτες της Κίνας προχωρούν οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, αλλά και η Ασία. Στους 259 αυξήθηκε το Σάββατο (1.2.2020) ο αριθμός των θανάτων από την επιδημία στην Κίνα.
“Δεν είναι απαραίτητο να πανικοβαλλόμαστε ανώφελα, ούτε να λαμβάνουμε υπερβολικά μέτρα”, εκτίμησε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Σου Τσεν, δηλώνοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας “εμπιστεύεται πλήρως την Κίνα” για τα όσα κάνει προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο κοροναϊός.
Το Πεκίνο επιτέθηκε στην Ουάσινγκτον, η οποία συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Κίνα και να εγκαταλείψουν τη χώρα, αν βρίσκονται εκεί. “Οι λέξεις και οι πράξεις κάποιων Αμερικανών αξιωματούχων δεν βασίζονται στα γεγονότα ούτε είναι οι προσήκουσες”, κατήγγειλε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.
Η αντίδραση από το Πεκίνο ήρθε πριν καν την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για το κλείσιμο των συνόρων των ΗΠΑ ή την επιβολή καραντίνας στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Κίνα και κυρίως από το επίκεντρο της επιδημίας, την πόλη Γουχάν και την επαρχία Χουμπέι.
Από την Κυριακή (2.2.2020) τα μεσάνυκτα (ώρα Ελλάδας) οι αμερικανικές αρχές θα απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα των μη Αμερικανών που έχουν ταξιδέψει στην Κίνα τις 14 τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ.
Για τους Αμερικανούς πολίτες θα ισχύει καραντίνα έως 14 ημερών για όσους έχουν επισκεφθεί την επαρχία Χουμπέι τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.
Κοροναϊός – Ασία
Στην Ασία, το Βιετνάμ ανακοίνωσε την αναστολή έκδοσης τουριστικών αδειών εισόδου για όλους τους Κινέζους αλλά και τους αλλοδαπούς που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Η Σιγκαπούρη και η Μογγολία επίσης απαγόρευσαν την είσοδο στο έδαφός τους όλων των ταξιδιωτών από την Κίνα.
Ανάλογη απαγόρευση ανακοίνωσε και η Αυστραλία για την είσοδο στο έδαφός της σε όλους τους αλλοδαπούς που προέρχονται από την Κίνα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.
Επίσης ο Μόρισον πρόσθεσε ότι η Αυστραλία αυξάνει την ταξιδιωτική της οδηγία για την Κίνα στο υψηλότερο επίπεδο και πλέον συνιστά στους πολίτες της να μην επισκέπτονται τη χώρα καθόλου.
Οι Αυστραλοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι Αυστραλίας εξαιρούνται από την απαγόρευση, όμως θα τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους.
Οι αυστραλιανές αρχές έχουν εντοπίσει 10 κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα, αλλά κανέναν θάνατο.
Εξάλλου η Qantas Airways και η Αir New Zealand διέκοψαν τις απευθείας πτήσεις τους προς την ηπειρωτική Κίνα. Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Μαρίσα Πέιν δήλωσε ότι η Qantas θα οργανώσει πτήσεις προκειμένου να απομακρύνει κάποιους Αυστραλούς πολίτες από την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες.
Τις τελευταίες 24 ώρες στην Κίνα 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κοροναϊό, με τον εθνικό απολογισμό της επιδημίας να φτάνει πλέον τους 259 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.
Click4more: Κοροναϊός – Τους 259 έχουν φτάσει οι νεκροί στην Κίνα! Τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό στην Κίνα έχει επίσης αυξηθεί και πλέον φτάνει τους 11.791, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μετά τις επικρίσεις πολλών Κινέζων, που κατηγορούν τις αρχές της χώρας ότι καθυστέρησαν να δώσουν στη δημοσιότητα πληροφορίες για τον νέο κοροναϊό, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Γουχάν παραδέχθηκε ότι “μέμφεται τον εαυτό του” επειδή ζήτησε πολύ αργά την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις. “Με έχει κυριεύσει ένα αίσθημα ενοχής, τύψεις”, δήλωσε ο Μα Γκουοκιάνγκ, τοπικός γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Καραντίνα σε Γαλλία – Βρετανία
Αεροσκάφος που μετέφερε περίπου 200 Γάλλους από την Γουχάν προσγειώθηκε κοντά στη Μασσαλία χθες Παρασκευή (31.1.2020). Οι Γάλλοι αυτοί θα τεθούν σε καραντίνα επί 14 ημέρες.
Εξάλλου αεροπλάνο που μετέφερε 83 Βρετανούς και 27 άλλους αλλοδαπούς προσγειώθηκε σε αεροπορική βάση περίπου 120 χιλιόμετρα από το Λονδίνο, την ώρα που οι βρετανικές αρχές ανακοίνωναν την ύπαρξη δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα.
Παράλληλα το Λονδίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει μέρος του προσωπικού της από την βρετανική πρεσβεία και τα προξενεία της χώρας στην Κίνα.
“Από τις 31 Ιανουαρίου κάποια ανεξάρτητα μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας και των προξενείων απομακρύνονται από την Κίνα. Το απαραίτητο προσωπικό που χρειάζεται (…) θα παραμείνει”, αναφέρει ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.
“Στην περίπτωση που οι συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω, η ικανότητα της βρετανικής πρεσβεία και των προξενείων να παρέχουν βοήθεια στους Βρετανούς πολίτες μέσα από την Κίνα ενδέχεται να είναι περιορισμένη”, πρόσθετε.
Εδώ Ουάσιγκτον
Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες (σ.σ. 31.1.2020) ότι τα μέλη των οικογενειών των εργαζομένων στην αμερικανική πρεσβεία στην Κίνα που είναι κάτω των 21 ετών καλούνται να φύγουν αμέσως από τη χώρα, δήλωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας.
Η Ουάσινγκτον επεσήμανε, επίσης, ότι οι 195 Αμερικανοί που επαναπατρίστηκαν από την Γουχάν έχουν τεθεί σε καραντίνα επί 14 ημέρες, την πρώτη που κηρύσσεται στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1960.
Η Ρωσία, όπου επιβεβαιώθηκαν χθες (σ.σ. 31.1.2020) δύο πρόωρα κρούσματα του κοροναϊού, προετοιμάζεται να απομακρύνει τους πολίτες της από την Γουχάν.
Η Κίνα έχει στείλει δύο αεροπλάνα στη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη για να επαναπατρίσει περίπου 200 κατοίκους της επαρχίας Χουμπέι «που κρατούνται στο εξωτερικό», ανακοίνωσε χθες η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Νωρίτερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα ναυλώσει “το συντομότερο δυνατό πολιτικά αεροσκάφη για την άμεση επιστροφή” στη Χουμπέι των κατοίκων της που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Αν και τα περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού είναι στην Κίνα και κυρίως στην Χουμπέι, περίπου εκατό έχουν εντοπιστεί σε άλλες περίπου 20 χώρες.
Η Ιταλία και το Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν όλες τις πτήσεις από την Κίνα και περισσότερες από 15 αεροπορικές εταιρίες, ανάμεσά τους η Air France, η British Airways και η Lufthansa έχουν ήδη διακόψει τις πτήσεις τους προς τη χώρα.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: “Ακραία μέτρα”
Μπροστά σε αυτά τα μέτρα ο ΠΟΥ προειδοποίησε την Πέμπτη (30.1.2020) ότι ο περιορισμός στις μετακινήσεις των ατόμων και των αγαθών στη διάρκεια μιας κρίσης για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να αποδειχθεί “ανεπαρκής”, να δυσχεράνει τη διανομή βοήθειας και να επηρεάσει αρνητικά τις οικονομίες των χωρών που πλήττονται.
Η Γουχάν και όλη η επαρχία Χουμπέι παραμένουν αποκλεισμένες από τον κόσμο από τις 23 Ιανουαρίου, με τους 56 κατοίκους τους να μην μπορούν να βγουν.
Αν και η Γουχάν μοιάζει με πόλη φάντασμα, τα νοσοκομεία της είναι γεμάτα. Για να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση οι κινεζικές αρχές έχουν κινητοποιηθεί για την ανέγερση δύο νέων νοσοκομείων στην πόλη, τα οποία θα είναι έτοιμα στις 3 και τις 6 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο πολλές χώρες συνεχίζουν να οργανώνουν την απομάκρυνση των πολιτών τους από εκεί. Η Γαλλία σχεδιάζει να στείλει δεύτερο αεροπλάνο αργότερα αυτή την εβδομάδα για να απομακρύνει και άλλους Γάλλους αλλά και πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Χουμπέι.
Η Ινδία, επίσης, έστειλε αεροσκάφος για να απομακρύνει 300 πολίτες της, ενώ οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν ότι οι περίπου 250 πολίτες της χώρας που απομακρύνονται από την Χουμπέι θα τεθούν σε καραντίνα σε στρατιωτική βάση.
Το αεροπλάνο που αναχώρησε από την Ινδονησία για να παραλάβει τους πολίτες της χώρας που είναι εγκλωβισμένοι στην Κίνα μεταφέρει επίσης ιατρικό εξοπλισμό, μεταξύ άλλων μάσκες και χειρουργικό εξοπλισμό, για να προσφέρει στις κινεζικές αρχές.
Άλλες χώρες – όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, ο Καναδάς, το Μπανγκλαντές – σχεδιάζουν αντίστοιχες επιχειρήσεις.