Τρίτη, 19 Νοε.
19oC Αθήνα

Κοροναϊός: Δοκιμάζουν φάρμακο για τον ιό HIV ως πιθανή θεραπεία!

αγορά

Ένα νέο φάρμακο, το οποίο χορηγείται στους φορείς του ιού HIV, δοκιμάζει η Κίνα ως πιθανή θεραπεία για τα συμπτώματα του νέου κοροναϊού. Καθώς ο κοροναϊός εξαπλώνεται ταχύτατα, οι αρχές επιβεβαιώνουν πως η επιδημία ξεκίνησε από άγρια ζώα που πωλούνταν στην ιχθυαγορά της Γουχάν.

Η αποκάλυψη πως η Κίνα δοκιμάζει νέο φάρμακο για να σταματήσει να εξαπλώνεται ο κοροναϊός ήρθε από τη φαρμακοβιομηχανία AbbVie Inc.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ζήτησαν το φάρμακο ώστε να ενισχύσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση, δήλωσε η Αντέλε Ινφάντε, εκπρόσωπος της εταιρείας που εδρεύει στο Βόρειο Σικάγο. Το φάρμακο Aluvia, γνωστό και με την εμπορική ονομασία Kaletra, περιέχει έναν συνδυασμό των δραστικών ουσιών λοπιναβίρης και ριτοναβίρης.

Click4more Περιμένουν 1.000 νέα κρούσματα! Εικόνες φρίκης από τη Γουχάν

Την Πέμπτη το Πεκίνο ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο για τον ιό, όμως σύστησε να λαμβάνονται δύο χάπια λοπιναβίρης/ριτοναβίρης και να γίνονται εισπνοές άλφα ιντερφερόνης μέσω νεφελοποιητή δύο φορές την ημέρα.

Οι υγειονομικές αρχές σε όλον τον κόσμο έχουν κινητοποιηθεί για να προλάβουν μια πανδημία, μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 2.000 κρουσμάτων στην Κίνα. 80 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα.

Απομονώθηκε ο κοροναϊός, ground zero η αγορά της Γουχάν

Οι ειδικοί του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) επιβεβαίωσαν, στο μεταξύ, αυτό που όλοι υποπτεύονταν: πως ο κοροναϊός ξεκίνησε από την ιχθυαγορά της Γουχάν.

Κατάφεραν και απομόνωσαν επιτυχώς τον νέο κοροναϊό, τον 2019-nCoV, σε δείγματα που έλαβαν από την ιχθυαγορά της πόλης, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο ιός προήλθε από άγρια ζώα τα οποία πωλούνταν εκεί.

Click4more Κοροναϊός: Σε επιφυλακή για κρούσμα και στην Ελλάδα! Έκτακτα μέτρα για τους τουρίστες από την Γουχάν

Στα 33 από τα 585 δείγματα που συλλέχθηκαν από την αγορά Χουανάν εντοπίστηκε το νουκλεϊκό οξύ του κοροναϊού, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ελέγχου και Πρόληψης Ιογενών Νόσων που υπάγεται στο CDC.

Οι ειδικοί συνέλεξαν τα δείγματα την 1η Ιανουαρίου και στις 12 του μηνός. Τα 31 από τα 33 θετικά δείγματα προέρχονταν από τη δυτική πλευρά της αγοράς, όπου βρίσκονται οι πάγκοι των πωλητών άγριων ζώων και αυτό οδηγεί στην εκτίμηση πως η επιδημία είναι πολύ πιθανόν να συνδέεται με το εμπόριο αυτό.

Click4more Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας της Ε.Ε. για τον κοροναϊό

Τις τελευταίες μέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από αναρτήσεις στο κινέζικο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibbo, εικόνες φρίκης με νεκρά και ζωντανά ζώα στην αγορά της Χουανάν, σε συνθήκες που κάθε άλλο παρά υγιεινές μπορούν να θεωρηθούν.

Δείτε τις εικόνες φρίκης

Πέντε τα κρούσματα στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, πέντε είναι τα κρουσματα του νέου κοροναϊού που έχουν επιβεβαιωθεί, ανακοίνωσε τα Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Οι αρχές των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Νάνσι Μεσόνιερ, η υπεύθυνη των CDC για τις αναπνευστικές παθήσεις, περιμένουν ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα.

Όπως διευκρίνισε, είναι σε εξέλιξη οι εργαστηριακές εξετάσεις για περίπου 100 άλλους ασθενείς.

Ο κοροναϊός στην Ευρώπη

Την αξιολόγηση κινδύνου για τον κοροναϊό από την Κίνα, επικαιροποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Το ECDC συνιστά αυξημένη επαγρύπνηση στον εντοπισμό εισαγόμενων κρουσμάτων από την Κίνα προς τις χώρες της ΕΕ και προειδοποιεί ότι τυχόν καθυστερημένη ανίχνευση περιστατικών συνεπάγεται ότι αυξάνεται ο κίνδυνος της δευτερογενούς μετάδοσης.

Στην έκθεσή του το ECDC αναφέρει: “Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, στο Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, αναφέρθηκε ένα σύμπλεγμα περιπτώσεων πνευμονίας άγνωστης αιτιολογίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) της Κίνας ανέφερε ένα νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV) ως τον αιτιολογικό παράγοντα της επιδημίας αυτής, η οποία ανήκει φυλογενετικά στην ομάδα SARS-CoV.

Στις 26 Ιανουαρίου 2020, έχουν αναφερθεί συνολικά 2.026 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις 2019-nCoV, 1.988 στην Κίνα και 38 εισαγόμενες περιπτώσεις από άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. 56 θάνατοι έχουν αναφερθεί μεταξύ των περιπτώσεων. Οι κινεζικές αρχές υγείας έχουν επιβεβαιώσει τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της επαρχίας Χουμπέι και επιπλέον 16 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν επιμολυνθεί”.

Σε σχέση με τα κρούσματα στην Ευρώπη, το ECDC σημειώνει: “Στις 24 Ιανουαρίου 2020 εντοπίστηκαν στη Γαλλία οι πρώτες εισαγόμενες περιπτώσεις (3) του 2019-nCoV.

Η ταχεία αύξηση του αριθμού των αναφερόμενων περιπτώσεων μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στα συνεχιζόμενα βελτιωμένα πρωτόκολλα δοκιμών και στις επιδημιολογικές έρευνες των κινεζικών αρχών. Ωστόσο, δεδομένου ότι η αρχική πηγή παραμένει άγνωστη και έχει τεκμηριωθεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, αναμένονται περαιτέρω περιπτώσεις και θάνατοι”, προειδοποιεί το ECDC.

“Περαιτέρω κρούσματα αναμένονται επίσης από ταξιδιώτες από την επαρχία Χουμπέι. Επομένως, οι υγειονομικές αρχές στα Κράτη Μέλη πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να ενισχύσουν την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σε ένα τέτοιο γεγονός”, τονίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Σημειώνει ωστόσο ότι “υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες όσον αφορά την εκτίμηση του κινδύνου αυτού του συμβάντος, λόγω έλλειψης λεπτομερών επιδημιολογικών αναλύσεων” και τονίζει ότι βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, το ECDC θεωρεί ότι:

1) η πιθανή επίπτωση των εστιών 2019-nCoV είναι υψηλή.

2) η περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση είναι πιθανή.

3) υπάρχει σήμερα μια μέτρια πιθανότητα μόλυνσης για τους πολίτες της ΕΕ/ΕΟΧ που διαμένουν ή επισκέπτονται το Ουχάν.

4) υπάρχει μεγάλη πιθανότητα περαιτέρω εισαγωγής περιστατικών σε χώρες με μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει από το Ουχάν, δηλαδή από χώρες της Ασίας.

5) υπάρχει μια μέτρια πιθανότητα περαιτέρω εισαγωγής των υποθέσεων στις χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ.

6) η τήρηση των κατάλληλων πρακτικών πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, ιδίως στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στις χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ που συνδέονται απευθείας με το Χουμπέι, σημαίνει ότι η πιθανότητα να διαπιστωθεί κρούσμα στην ΕΕ που οδηγεί σε δευτερογενείς περιπτώσεις εντός της ΕΕ/ ΕΟΧ είναι χαμηλή.

7) ο αντίκτυπος της καθυστερημένης ανίχνευσης μιας εισαγόμενης υπόθεσης σε μια χώρα της ΕΕ / ΕΟΧ χωρίς την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων θα ήταν υψηλός, συνεπώς σε ένα τέτοιο σενάριο ο κίνδυνος δευτερογενούς μετάδοσης στο περιβάλλον της κοινότητας εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός.

Τα συμπεράσματα υπογράφει ο Josep Jansa, κύριος εμπειρογνώμονας του ECDC για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης, και για την έκθεση συνεργάστηκαν οι ερευνητές Cornelia Adlhoch, Agoritsa Baka, Eeva Broberg, Sergio Brusin, Bruno Ciancio, Dragoslav Domanovic, Laura Espinosa, Céline Gossner, Katrin Leitmeyer, Grazina Mirinaviciute, Teymur Noori, Pasi Penttinen, Διαμαντής Πλάχουρας και Emmanuel Robesyn.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις