Δεν έχουν τέλος οι εφιαλτικές προβλέψεις για το πως θα εξελιχθεί η επιδημία που προκαλεί ο φονικός κοροναϊός. Η Κίνα μετρά ήδη 132 νεκρούς και σχεδόν 6.000 κρούσματα.
Στο Πεκίνο, ο Πανγκ Σινγκούο, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών διατύπωσε μια ακόμα εφιαλτική πρόβλεψη: πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στην πρωτεύουσα της Κίνας και ο κίνδυνος μόλυνσης εκεί αυξάνονται!
Στο μεταξύ, το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας έκανε έκκληση να ενισχυθεί η παραγωγή λαχανικών προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια της προσφοράς και η σταθερότητα των τιμών εν μέσω του ξεσπάσματος ενός νέου κοροναϊού. Το υπουργείο προέτρεψε επίσης τα αγροκτήματα να αυξήσουν την παραγωγή λαχανικών που αναπτύσσονται γρήγορα προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της αγοράς.
Ο κοροναϊός θα συνεχίσει να διαδίδεται
Εφιαλτική είναι και η δήλωση του Σεργκέι Νετέσοφ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιο-Νανοτεχνολογίας, Μικροβιολογίας και Ιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ στη Ρωσία: ο κοροναϊός 2019-nCoV θα συνεχίσει να διαδίδεται για άλλες δύο εβδομάδες, είπε.
«Ο κοροναϊός είναι λιγότερο παθογόνος από εκείνον που προκάλεσε την άτυπη πνευμονία το 2003, καθώς το ποσοστό των θανάτων είναι μικρότερο από 5%. Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πιθανό να αυξηθεί για άλλη μία ή δύο εβδομάδες», υποστήριξε.
Ο κοροναϊός εξαπλώνεται με τα σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα και η περίοδος επώασής του υπολογίζεται σε έως και 14 ημέρες
Πρόσθεσε πως ο κοροναϊός «είναι πολύ διαφορετικός από τον ιό της γρίπης επειδή η περίοδος επώασής του είναι μεγαλύτερη και γι’ αυτό μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που είναι φορείς του ιού, αλλά δεν έχουν ακόμη ασθενήσει», εξήγησε ο ειδικός.
Στην Αυστραλία, ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι καλλιέργησε με επιτυχία μια εργαστηριακή εκδοχή του νέου κοροναϊού, η οποία είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε εκτός Κίνας. Πρόκειται για επίτευγμα που μπορεί να βοηθήσει στο να επιταχυνθεί η δημιουργία εμβολίου.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Λοιμώξεων και Ανοσίας Πίτερ Ντόχερτι στην Μελβούρνη ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν το δείγμα, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν ασθενή που είχε προσβληθεί, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και σε εργαστήρια στον κόσμο.
Εκτός Κίνας έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 45 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 13 χώρες, αλλά κανένας
Η Ρέινα Μακεντάιρ, η οποία διαχειρίζεται το Ερευνητικό Πρόγραμμα Βιοασφάλειας του Ινστιτούτου Κέρμπι, δήλωσε ότι η καλλιέργεια και η ανταλλαγή του δείγματος του νέου κοροναϊού θα επισπεύσει τη δημιουργία πιθανών εμβολίων, καθώς θα καταστεί δυνατή η δοκιμή φαρμάκων σε ζώα. Το δείγμα αυτό, που καλλιέργησαν στην Αυστραλία, μπορεί εκτός από την συμβολή του στην δημιουργία εμβολίου να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία μιας εξέτασης αντισωμάτων, η οποία θα επιτρέψει τον εντοπισμό του ιού σε ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ντόχερτι.
Κρούσμα εντοπίστηκε και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για μέλος οικογένειας που είχε φτάσει στη χώρα από τη Γουχάν.
Άνθρωποι σε καραντίνα
Μετά την Αυστραλία και τις ΗΠΑ και η Βρετανία βάζει σε «καραντίνα» ανθρώπους που επιστρέφουν από την πόλη Γουχάν! Οι ταξιδιώτες θα μπαίνουν σε απομόνωση υπό ασφαλείς συνθήκες για 14 ημέρες για να προληφθεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ.
Όλοι όσοι τεθούν σε απομόνωση θα έχουν όλη την ιατρική φροντίδα που μπορεί να χρειαστούν, υποστήριξε. Ο αριθμός των Βρετανών που βρίσκονται στην Γουχάν υπολογίζεται σε 200. Οι επισκέπτες θα οδηγούνται σε μια στρατιωτική βάση κατά την άφιξή τους στην Βρετανία, μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας.
Νωρίτερα, η British Airways ανακοίνωσε την άμεση αναστολή όλων των πτήσεών της προς την ηπειρωτική Κίνα. Και όλα αυτά ενώ κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού δεν έχει προς το παρόν εντοπιστεί στη Βρετανία. Και η Turkish Airlines έχει αναστείλει τις πτήσεις της στην Γυχάν, ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται, επίσης, να απομακρύνει τους πολίτες της.
Σε καραντίνα, στην Αλάσκα, οδηγήθηκαν και οι Αμερικανοί που επαναπατρίστηκαν από τη Γουχάν, ενώ η Αυστραλία έχει ήδη ανακοινώσει πως όποιος επιστρέψει από την επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η Γουχάν όπου τον περασμένο Δεκέμβριο «γεννήθηκε» ο κοροναϊός, θα οδηγούνται σε… καραντίνα στο νησί των Χριστουγέννων, όπου υπάρχει κέντρο κράτησης για μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν δια θαλάσσης στην Αυστραλία!
Η Αυστραλία θα απομακρύνει τους υπηκόους της από τη Γουχάν, δίνοντας προτεραιότητα σε παιδιά και ηλικιωμένους και σε όσους έχουν περάσει από τη Γουχάν.
Έφυγαν οι πρώτοι Ιάπωνες
Δύο Ιάπωνες που απομακρύνθηκαν με την πρώτη πτήση τσάρτερ που αναχώρησε από τη Γουχάν, έχουν συμπτώματα πνευμονίας, αλλά δεν υπάρχει ακόμη διάγνωση πως έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι νοσοκομείων στην Ιαπωνία.
Ανάμεσα στους 206 Ιάπωνες πολίτες που απομακρύνθηκαν αεροπορικώς από την Γουχάν για το Τόκιο, 4 επιβάτες που είχαν πυρετό ή βήχα διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο που έχει διαμορφωθεί ειδικά για τα κρούσματα του νέου κοροναϊού. Δύο παρουσίαζαν συμπτώματα πνευμονίας βάσει των εξετάσεων που τους έγιναν. Ένας πέμπτος επιβάτης που ασθένησε αργότερα και διακομίσθηκε σε άλλο νοσοκομείο στο Τόκιο, δεν παρουσιάζει συμπτώματα του ιού, αλλά τελεί υπό παρακολούθηση.
Από τους άλλους επιβάτες ζητήθηκε να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή να μείνουν σε κοντινό ξενοδοχείο έπειτα από έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκαν, δήλωσε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γοσιχίντε Σούγκα.
Η Ιαπωνία έχει επιβεβαιώσει ότι 7 ασθενείς έχουν προσβληθεί από τον ιό, συμπεριλαμβανομένου ενός Ιάπωνα οδηγού τουριστικού λεωφορείου, ο οποίος προσεβλήθη όταν ήρθε σε επαφή με Κινέζους επισκέπτες. Αυτός ήταν το πρώτο κρούσμα που αναφέρθηκε πιθανής μετάδοσης του νέου κοροναϊού εντός της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Από… κόσκινο οι εργαζόμενοι στην Ταϊλάνδη
Στην Ταϊλάνδη, όπου έχουν εντοπιστεί 14 κρούσματα, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός Κίνας, οι αρχές θα υποβάλλουν σε έλεγχο για κοροναϊό τους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα.
“Πρέπει να ελέγχουμε τους Ταϊλανδούς σε επαγγέλματα στα οποία οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με ξένους τουρίστες, κυρίως με Κινέζους”, δήλωσε ο Ταναράκ Πιπάτ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Τμήματος Ελέγχου Νόσων. “Αυτό περιλαμβάνει επαγγέλματα όπως ξεναγοί και επικεφαλής τουριστικών γκρουπ που φέρνουν στην Ταϊλάνδη Κινέζους τουρίστες. Αν εμφανίζουν συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα ή ξηρό λαιμό τότε πρέπει να τους υποβάλλουμε σε εξετάσεις για κοροναϊό”.
Δεκάδες χιλιάδες Κινέζοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ταϊλάνδη την περίοδο πριν από την Κινεζική Πρωτοχρονιά, στις 25 Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εντός της Ταϊλάνδης.
Κλείνει τα σύνορα η Παπούα Νέα Γουινέα
Η Παπούα Νέα Γουινέα κλείνει τα σύνορά της για ταξιδιώτες από την Ασία, καθώς ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται πλέον κανέναν ταξιδιώτη, σε ένα ακραίο μέτρο για να εμποδίσει την εξάπλωση της επιδημίας.
«Από σήμερα δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα όλων των πολιτών που προέρχονται από ασιατικά αεροδρόμια και λιμάνια», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Παπούας Νέας Γουινέας σε επιστολή του που απηύθυνε στις αεροπορικές και τις ναυτιλιακές εταιρείες.
Click4more Ξεδιάντροποι! Πωλούσαν μάσκες για προστασία από τον κοροναϊό σε εξαπλάσια τιμή!
Εξάλλου το υπουργείο πρόσθεσε ότι το μοναδικό χερσαίο σύνορο της χώρας με την επαρχία Παπούα της Ινδονησίας, θα κλείσει αύριο Πέμπτη.
Κανένα κρούσμα του κοροναϊού δεν έχει καταγραφεί στην Παπούα Νέα Γουινέα, μία χώρα το υγειονομικό σύστημα της οποίας πάσχει από έλλειψη πόρων και η οποία ήδη αντιμετωπίζει πολλά σοβαρά υγειονομικά προβλήματα, όπως η επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας, που είχε εξαλειφθεί στη χώρα το 2000.
Όσοι κάτοικοι της Παπούας Νέας Γουινέας επιστρέφουν από ασιατικές χώρες θα τίθενται σε καραντίνα επί 14 ημέρες. Το μόνο σημείο εισόδου και εξόδου από τη χώρα θα είναι το διεθνές αεροδρόμιο του Πορτ Μόρεσμπι. Οι περισσότερες πτήσεις σε αυτό το αεροδρόμιο είναι εσωτερικού ή προέρχονται από τη γειτονική Αυστραλία. Η διάρκεια του μέτρου δεν έχει διευκρινιστεί.