Ο κοροναϊός προκαλεί παγκόσμιο συναγερμό και με τη… βούλα του ΠΟΥ. Τους 213 έφτασαν οι νεκροί, 1.982 νέα κρούσματα. Ξεκινά ο επαναπατρισμός των κατοίκων της Γουχάν. Νέο κρούσμα στη Γερμανία.
Ο κοροναϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Λίγες ώρες αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση παγκόσμιου συναγερμού, οι αρχές στην Κίνα ανακοίνωσαν τον νέο απολογισμό.
Click4more Λήξη συναγερμού στη Θεσσαλονίκη – Δεν έχει προσβληθεί από κοροναϊό ο ασθενής του ΑΧΕΠΑ
Μέχρι σήμερα, ο κοροναϊός, που προκαλεί επιδημία πνευμονίας, έχει κοστίσει τη ζωή σε 213 ανθρώπους, ανακοίνωσε Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας. Επιβεβαιώθηκαν 1.982 νέα κρούσματα του 2019-nCoV, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια έφθασε τα 9.692.
Μόνο στη Χουμπέι, την επαρχία όπου βρίσκεται η πόλη Γουχάν και όπου ξεκίνησε η επιδημία που προκαλεί ο κοροναϊός, πέθαναν τις τελευταίες ώρες 42 άνθρωποι. Μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, ο αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει τους 204. Οι επαρχιακές υγειονομικές αρχές έκαναν επίσης λόγο για επιπλέον 1.220 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού ως τα μεσάνυχτα της 30ής Ιανουαρίου, αυξάνοντας το σύνολό τους σε 5.806 στη Χουμπέι.
Εκτός Κίνας, ακόμη ένα κρούσμα εντοπίστηκε στη Γερμανία, το πέμπτο συνολικά. Πρόκειται για έναν εργαζόμενο που απασχολείται στην ίδια εταιρεία όπου εντοπίστηκαν οι τέσσερις άλλοι άνθρωποι που νόσησαν από τον κινεζικό ιό, στο κρατίδιο της Βαυαρίας. «Αυτό αφορά έναν εργαζόμενο στην εταιρεία Στάρνμπεργκ, στην οποία εργάζονται οι τέσσερις άλλοι νοσούντες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας.
Ξεκινά ο επαναπατρισμός των κατοίκων της Γουχάν
Η κυβέρνηση της Κίνας θα στείλει πολιτικά αεροσκάφη σε άλλα κράτη για να παραλάβουν κατοίκους της πόλης Γουχάν ώστε να επιστρέψουν «όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν», ανακοίνωσε, στο μεταξύ, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Click4more Εντολή να φύγουν από την Κίνα έλαβαν Αμερικανοί διπλωμάτες
Ήδη, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Κίνας, δύο αεροσκάφη της Xiamen Airlines αναχώρησαν για την Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης και την Κότα Κιναμπαλού της Μαλαισίας για να παραλάβουν και να επαναπατρίσουν κατοίκους της Γουχάν.
Το Πεκίνο πήρε την απόφαση να παρέμβει στο ζήτημα εξαιτίας «των πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι και ειδικά αυτοί της Γουχάν», της μεγαλούπολης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων που μετατράπηκε σε επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, τόνισε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνγίνγκ.
Η Γουχάν και η επαρχία Χουμπέι έχουν πρακτικά αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, με την επιβολή αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις εδώ και μία εβδομάδα, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που έχουν λάβει οι αρχές για να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας.
ΠΟΥ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε, τελικά μετά τη νέα συνεδρίασή του την Πέμπτη, ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας.
Η Κίνα, από την πλευρά της, αντιδρώντας, διεμήνυσε ότι έχει το αναγκαίο έμψυχο και άψυχο δυναμικό για να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον του νέου κοροναϊού. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσουνγίνγκ, διαβεβαίωσε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τον ΠΟΥ για να εγγυηθεί την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα, στην περιφέρεια και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Click4more Κοροναϊός: Fake News τροφοδοτούν τον πανικό για την επιδημία
«Βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ κρίσιμη φάση στον αγώνα εναντίον του κοροναϊού. Η διεθνής αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική και γι’ αυτό όλες οι χώρες θα πρέπει να συμπεριφέρονται (…) με υπεύθυνο τρόπο», τόνισε από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν.
«Μολονότι αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες των άλλων κρατών, πρέπει επίσης να επισημάνουμε την εκτίμηση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ (…). Είπε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις προσπάθειες της Κίνας», υπενθύμισε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ. Για τον ίδιο διπλωμάτη είναι απαραίτητο να αποφευχθούν «υπερβολικές αντιδράσεις, που μπορεί να έχουν ευρύτερες αρνητικές συνέπειες».
Τέλος και η Turkish Airlines
Η Turkish Airlines προστέθηκε στη λίστα των αεροπορικών εταιριών που αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς την Κίνα. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει έως τις 9 Φεβρουαρίου τις πτήσεις της στην Κίνα.
Ο Μπιλάλ Εκσί, διευθύνων σύμβουλος της Turkish Airlines με ανάρτηση στο twitter, τόνισε πως οι πτήσεις προς τέσσερις προορισμούς στην Κίνα – Πεκίνο, Γκουανγκτσόου, Σανγκάη και Σιάν – αναστέλλονται έως τις 9 Φεβρουαρίου, λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Στο μεταξύ, μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Ιαπωνία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Κίνα εξαιτίας της επιδημίας. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία προτρέποντας τους υπηκόους της χώρας να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση στην Κίνα, ενώ ως τώρα η σύσταση αυτή αφορούσε την επαρχία Χουμπέι της Κίνας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Γουχάν. 565 Ιάπωνες έχουν πλέον επαναπατριστεί με τρεις πτήσεις από την Ουχάν, σύμφωνα με το ιαπωνικό ΥΠΕΞ. Η ανησυχία της κοινής γνώμης για την επιδημία στην Ιαπωνία, όπου έχουν καταγραφεί 14 κρούσματα του κοροναϊού μέχρι στιγμής, έχει κλιμακωθεί.
Κλείνει τα σύνορα και το Ελ Σαλβαδόρ
Στο μεταξύ, το Ελ Σαλβαδόρ κλείνει προσωρινά τα σύνορά του για όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα, μετά την ανακήρυξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατάστασης δημοσιονομικής εκτάκτου ανάγκης παγκοσμίου ενδιαφέροντος εξαιτίας του νέου κοροναϊού.
Το ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε, εκφράζοντας την ελπίδα το μέτρο να είναι προσωρινό και υπενθυμίζοντας πως εξαιτίας της κατάστασης που προκαλεί η επιδημία, στο Σαλβαδόρ έχει τεθεί σε ισχύ προληπτικά υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι υγειονομικές αρχές της χώρας έχουν εντείνει την επαγρύπνησή τους στα χερσαία σύνορα και στα αεροδρόμια. Χρησιμοποιούν θερμικές κάμερες για να εντοπίζουν ανθρώπους που έχουν υψηλό πυρετό, ένα από τα συμπτώματα του ιού. Προς το παρόν οι αρχές του Σαλβαδόρ δεν έχουν καταγράψει κανένα επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα του κοροναϊού.