Κόσμος

Κοροναϊός: Μπορεί να προσβάλει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού αν δεν ελεγχθεί

Ο κοροναϊός συνεχίζει να σκοτώνει, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.000. Επιδημιολόγος από το Χονγκ Κονγκ καλεί σε έκτακτα μέτρα, όπως αυτά που έχει πάρει η Κίνα για να μην εξαπλωθεί κι άλλο ο κοροναϊός. Επικεφαλής ΠΟΥ: Πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο.

Η πρόβλεψη του καθηγητή Gabriel Leung, επικεφαλής του τμήματος Ιατρικής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ κι ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως στους κοροναϊούς, δήλωσε στον Guardian πως αν οι αρχές δεν προσέξουν και δεν πάρουν μέρα, ο κοροναϊός και η επιδημία που προκαλεί μπορεί να εξαπλωθεί στα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού!

Η εφιαλτική αυτή προειδοποίηση έρχεται μετά τη δήλωση του επικεφαλής του ΠΟΥ πως τα πρόσφατα κρούσματα κοροναϊού σε ασθενείς που δεν είχαν επισκεφτεί ποτέ την Κίνα μπορεί να είναι «η κορυφή του παγόβουνου»!

Click4more Παίρνουν κεφάλια για τον κοροναϊό στην Κίνα! Άρχισαν οι καρατομήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων για να καταλαγιάσει η οργή!

Ο Gabriel Leung δήλωσε ότι η επιτακτική ερώτηση είναι να καταλάβουν οι ειδικοί το μέγεθος και το σχήμα αυτού του «παγόβουνου». Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε περίπου 2,5 άλλους. Αυτό δίνει ένα «ποσοστό μετάδοσης» περίπου 60 με 80%.

«Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ένας τρομερά μεγάλος αριθμός» είπε ο Leung στον Guardian. Ακόμη κι αν το ποσοστό μετάδοσης είναι χαμηλό (1%), ο Leung θεωρεί πως όταν ληφθούν υπόψη και οι πιο ήπιες περιπτώσεις, ο αριθμός των θανάτων θα είναι τεράστιος.

Ο καθηγητής από το Χονγκ Κονγκ θα πει στους αξιωματούχους του ΠΟΥ, τους οποίους θα συναντήσει στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη, πως το κρισιμότερο είναι έκταση της επιδημίας παγκοσμίως και δευτερευόντως να εξεταστεί αν τα δραστικά μέτρα που πήρε η Κίνα (πόλεις ολόκληρες τέθηκαν σε καραντίνα) για να σταματήσει η διασπορά είχαν αποτέλεσμα. Γιατί αν είχαν, θα πρέπει να τα υιοθετήσουν κι άλλες χώρες.

«Μπορεί το 60 με 80% του παγκόσμιου πληθυσμού να νοσήσει; Μπορεί όχι. Μπορεί αυτό να έρχεται κατά κύματα. Μπορεί ο κοροναϊός να μετριάσει τη θνησιμότητά του γιατί σίγουρα δεν τον βοηθά να σκοτώνει τα πάντα στο διάβα του γιατί θα πεθάνει κι εκείνος επίσης».

Εκείνο που χρειάζεται να γνωρίζουν, επίσης, οι ειδικοί είναι αν οι περιορισμοί στο κέντρο της Γουχάν, απ’ όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε ο κοροναϊός, αλλά και σε άλλες πόλεις ήταν ικανές να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού. Κι αν απέδωσαν, πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστούν κι αλλού;

κοροναϊός

«Ας υποθέσουμε ότι δούλεψαν. Αλλά πόσο θα μπορούν να είναι κλειστά τα σχολεία; Πόσο μπορείς να έχεις σε καραντίνα μια ολόκληρη πόλη; Πόσο καιρό μπορείς να κρατήσεις τον κόσμο μακριά από εμπορικά κέντρα; Κι αν άρεις όλους τους περιορισμούς, θα υπάρξει νεά εξάπλωση της επιδημίας;», αναρωτήθηκε ο Leung.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η περίοδος επώασης. Όταν άνθρωποι νοσούσαν αλλά δεν είχαν δείξει συμπτώματα.

Σοβαρή απειλή για όλο τον κόσμο

Και ενώ τα λόγια του Leung προκαλούν σοκ, τα όσα είπε και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν είναι καθησυχαστικά.

Η επιδημία του νέου κοροναϊού αποτελεί “πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο”, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, κάνοντας παράλληλα έκκληση στις χώρες να μοιράζονται τα δείγματα του ιού που διαθέτουν και να επιταχύνουν τις έρευνές τους για φάρμακα ή εμβόλια.

“Με το 99% των κρουσμάτων στην Κίνα, αυτή (η επιδημία) παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα αυτή, όμως αποτελεί και πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους στην εναρκτήρια ομιλία του σε συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ερευνητές και εθνικοί οργανισμοί.

Στόχος του διήμερου συνεδρίου είναι να επιταχυνθεί η έρευνα για την παραγωγή εμβολίων, φαρμάκων και διαγνωστικών μεθόδων για τον εντοπισμό του νέου κοροναϊού, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον τρόπο μετάδοσής του.

“Ελπίζουμε ότι ένα από τα αποτελέσματα του συνεδρίου αυτού θα είναι ένας οδικός χάρτης για την έρευνα, με τον οποίο θα συμμορφωθούν οι επιστήμονες και οι δωρητές”, επεσήμανε ο Τέντρος. “Το βασικότερο είναι αλληλεγγύη, αλληλεγγύη, αλληλεγγύη. Αυτό ισχύει κυρίως στο μοίρασμα δειγμάτων και ακολουθιών”, υπογράμμισε. “Για να νικήσουμε αυτή την επιδημία χρειάζεται να μοιραζόμαστε με τρόπο ανοικτό και δίκαιο (τις πληροφορίες)”, πρόσθεσε.

Φτάνει στο αποκορύφωμα ο κοροναϊός

Η επιδημία του νέου ιού στην Κίνα μπορεί να φθάσει στο αποκορύφωμά της τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί πριν υποχωρήσει, εκτίμησε από την πλευρά του ο πλέον υψηλόβαθμος σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης για θέματα υγείας.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, ο Τζονγκ Νάνσαν, κορυφαίος επιδημιολόγος που έγινε γνωστός για τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της επιδημίας του SARS το 2003, δήλωσε ότι η κατάσταση σε κάποιες επαρχίες ήδη βελτιώνεται, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να μειώνεται.

Ο Τζονγκ δήλωσε ότι η πρόβλεψη βασίζεται σε μοντέλα και στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών καθώς και στις ενέργειες της κυβέρνησης. «Άρα, υποθέτουμε ότι ίσως να φθάσει στο αποκορύφωμα ενδεχομένως στα μέσα ή στο τέλος αυτού του μήνα, του Φεβρουαρίου…και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί κάπως ή κάτι τέτοιο, και μετά να υποχωρήσει», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα περιορισμού στην πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, είναι απαραίτητα και η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε μόνιμη απαγόρευση του εμπορίου άγριων ζώων. Χρειάζεται επίσης να βελτιώσει τους μηχανισμούς για τον έλεγχο των ασθενειών ή ακόμα και να συστήσει ένα παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης για μολυσματικές ασθένειες, δήλωσε ο Τζανγκ.

Με πληροφορίες και από Guardian

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η στιγμή που η Χαμάς παραδίδει τις τρεις γυναίκες ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό – Δάκρυα ανακούφισης σε όλη τη χώρα
Οι τρεις γυναίκες είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί στο Ισραήλ και στις αγκαλιές των δικών τους ανθρώπων - Το άλλο Σάββατο η επόμενη απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς
Ισραήλ: Η στιγμή που η Χαμάς παραδίδει τις τρεις γυναίκες ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό