Οι αρχές του Περού κατέγραψαν χθες Πέμπτη τους πρώτους τρεις θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού, ενώ η κυβέρνηση έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, στα 234, στη χώρα των Άνδεων.
Οι δύο από τους ανθρώπους που υπέκυψαν ήταν ηλικίας 47 και 69 ετών και είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ισπανία, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Το ένα από τα θύματα έπασχε από άσθμα και προβλήματα υγείας που οφείλονταν στην παχυσαρκία. Το τρίτο θύμα ήταν 78χρονος με «ιστορικό αρτηριακής υπέρτασης», που εισήχθη σε νοσοκομείο την Τρίτη σε κατάσταση αναπνευστικής ανεπάρκειας. Δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα επέβαλε προχθές Τετάρτη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 20:00 ως τις 05:00, για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ διέταξε υποχρεωτικό περιορισμό κατ’ οίκον για τα 32 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας για 15 ημέρες. Η Λίμα έκλεισε εξάλλου όλα τα σύνορα και τα αεροδρόμια της χώρας.
Ωστόσο ο πρύτανης της ιατρικής σχολής του Περού, ο Μιγκέλ Παλάσιος, επισήμανε χθες τις τεράστιες ελλείψεις μέσων προστασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου υλικό για να μπορέσουμε να δουλέψουμε, δεν έχουμε μάσκες, γάντια, προστατευτικές μπλούζες…», τόνισε.
137 κρούσματα στον Παναμά
Την ίδια ώρα,οι αρχές του Παναμά έχουν καταγράψει 137 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η υπουργός Υγείας Ροσάριο Τέρνερ, αριθμό σημαντικά αυξημένο από τα 109 της προηγουμένης.
Ο πρόεδρος της χώρας Λαουρεντίνο Κορτίσο γνωστοποίησε πως αναστέλλονται για έναν μήνα όλες οι επιβατικές διεθνείς πτήσεις, από τις 23:59 της Κυριακής [τοπική ώρα· 05:59 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας], στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.
click4more: Κορονοϊός: Ειδικές πτήσεις το σαββατοκύριακο για να επιστρέψουν Έλληνες!
Ο πρόεδρος της χώρας όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στην κεντρική Αμερική — ένας θάνατος μέχρι χθες — διευκρίνισε ότι οι εμπορευματικές πτήσεις, οι πτήσεις για ανθρωπιστικούς σκοπούς και οι πτήσεις εσωτερικού θα συνεχιστούν κανονικά «μέχρι νεοτέρας διαταγής».
Το διεθνές αεροδρόμιο Τοκούμεν στην πόλη του Παναμά είναι το πιο πολυσύχναστο της κεντρικής Αμερικής κι ένα από τα μεγαλύτερα σε όλη τη Λατινική Αμερική.
Ο παναμαϊκός εθνικός αερομεταφορέας, η εταιρεία COPA, ανακοίνωσε ήδη την περασμένη εβδομάδα την μείωση του 80% της δραστηριότητάς της, κυρίως στο Τοκούμεν.
2 κρούσματα στην Αϊτή
Ο πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πάμπτωχη χώρα της Καραϊβικής μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό, κλείνοντας τα σύνορα και επιβάλλοντας νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.
Ο Μοΐζ τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι όλα τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα σύνορα της πιο φτωχής χώρας του δυτικού ημισφαιρίου θα κλείσουν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για τους ανθρώπους, πάντως θα επιτρέπεται η διέλευση εμπορευμάτων.
Σχολεία, πανεπιστήμια, χώροι λατρείας και βιομηχανικά πάρκα θα κλείσουν και θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 μέχρι τις 05:00 από σήμερα Παρασκευή, πρόσθεσε. Απαγορεύονται επίσης οι συγκεντρώσεις περισσοτέρων από 10 ανθρώπων, δημόσιες ή ιδιωτικές.
click4more: Σε καραντίνα όλη η Καλιφόρνια! Με κορονοϊό δυο παίκτες των Λέικερς
Η Αϊτή ήταν μέχρι χθες μια από τις τελευταίες χώρες στην Καραϊβική Θάλασσα που δεν είχαν καταγράψει κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Οι αρχές είχαν ήδη αναστείλει τις πτήσεις από και προς την Ευρώπη, τον Καναδά και τη Λατινική Αμερική και έθεσαν σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα στα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Η Αϊτή απλά δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί επιδημίες, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης και του εντελώς ανεπαρκούς συστήματος υγείας. Μια από τις βασικές συμβουλές για την αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, αλλά οι περισσότεροι αϊτινοί δεν έχουν ούτε τρεχούμενο νερό, ούτε καν τα χρήματα για να αγοράσουν σαπούνι.
Ο μισός και πλέον πληθυσμός της Αϊτής ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, δεν έχει δηλαδή εισόδημα υψηλότερο από 2,41 δολάρια την ημέρα, κατά δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η χώρα μόλις άρχιζε να συνέρχεται από το ξέσπασμα επιδημίας χολέρας που κράτησε εννιά χρόνια και σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη — κυανόκρανοι των οποίων κατηγορήθηκαν πως προκάλεσαν την επιδημία — στοίχισε τη ζωή σε περίπου δέκα χιλιάδες ανθρώπους.
Ο πρόεδρος Μοΐζ απείλησε με κυρώσεις όποιους επιδοθούν σε «μαύρη αγορά φαρμάκων, προϊόντων υγιεινής και τροφίμων».
Ενδεχόμενα μέτρα περιορισμού της κίνησης, παρόμοια με αυτά που επιβλήθηκαν σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Γαλλία, θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν στη χώρα, ειδικά στο Πορτ-ο-Πρενς. Η μεγάλη πλειονότητα των τριών εκατομμυρίων κατοίκων της αϊτινής πρωτεύουσας εξαρτάται από την παραοικονομία για την ίδια την καθημερινή του επιβίωση.
11 κρούσματα ακόμα στην Νέα Ζηλανδία
Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα πως κατέγραψαν 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, με το σύνολο των ασθενών να ανέρχεται πλέον σε 39 στη χώρα αυτή.
Κανένας από τους 11 ανθρώπους που επιβεβαιώθηκε πως μολύνθηκαν δεν χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο. Τέθηκαν σε περιορισμό κατ’ οίκον.
«Συνεχίζουμε να βλέπουμε αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και περιμένουμε ότι θα υπάρξουν κι άλλα, δοθείσης της ταχύτατα εξελισσόμενης κατάστασης διεθνώς», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Νέας Ζηλανδίας, ο Δρ. Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.