Site icon NewsIT

Κορονοϊός: Δύο τα υποψήφια εμβόλια στην Κούβα – Στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών τον Μάρτιο

26.02.2021 | 07:04
AstraZeneca

Δύο κουβανικά υποψήφια εμβόλια για τον νέο κορονοϊό, τα οποία προκάλεσαν «ισχυρή ανοσολογική απόκριση», θα υποβληθούν σε κλινικές δοκιμές 3ης φάσης από τον Μάρτιο. Αυτό ανακοίνωσαν την Πέμπτη (25/2) επιστήμονες αρμόδιοι για το εγχείρημα.

Τα δύο υποψήφια εμβόλια, που έχουν βαπτιστεί Soberana 2 και Abdala, «έδειξαν ότι είναι ασφαλή» και εγγυώνται «ισχυρή ανοσολογική απόκριση εναντίον της ασθένειας» COVID-19, δήλωσε στον Τύπο ο Εδουάρδο Μαρτίνες, πρόεδρος της BioCubaFarma, κρατικής εταιρείας του βιοτεχνολογικού και φαρμακευτικού τομέα.

Τα δύο υποψήφια εμβόλια θα υποβληθούν σε κλινική δοκιμή 3ης φάσης από τον Μάρτιο, διευκρίνισε ο κ. Μαρτίνες κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε δύο κέντρα παραγωγής τους στην πρωτεύουσα Αβάνα. Ως εδώ, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της νήσου έχει ανακοινώσει πως οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε τέσσερα υποψήφια εμβόλια.

Click4more: Μετάλλαξη κορονοϊού: Τρεις φορές πιο μεταδοτικό το βραζιλιάνικο στέλεχος

Το Αμπντάλα — η ονομασία που επελέγη παραπέμπει σ’ ένα ποίημα του εθνικού ήρωα Χοσέ Μαρτί — είναι το ένα από τα δύο που έχουν σχεδιαστεί από το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) της Κούβας. Το Σομπεράνα 2 αναπτύσσεται από το ινστιτούτο εμβολιασμού Finlay (IFV).

Στην κλινική δοκιμή 3ης φάσης του Σομπεράνα 2 θα συμμετάσχουν 44.000 εθελοντές, διευκρίνισε ο Βισέντε Βέρες, πρόεδρος του IFV. Δεν διευκρινίστηκε ο αριθμός των εθελοντών που θα πάρουν μέρος στην κλινική δοκιμή του Αμπντάλα.

Το νησί των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 312 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 47.566 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2. Πρόκειται για αριθμούς πολύ χαμηλότερους από τις περισσότερες άλλες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version