Ο κορονοϊός συνεχίζει να ταλαιπωρεί αρκετές χώρες του κόσμου καθώς υπάρχει έξαρση κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι.
Ιδιαίτερα στη Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες τα κρούσματα που προκαλεί ο κορονοϊός αυξάνονται και οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή. Επάνοδος της επιδημίας αναφέρεται επίσης στις ΗΠΑ, την Βρετανία αλλά και την Ινδία και την Ιαπωνία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ενώ είχε φύγει από τη σκέψη των περισσοτέρων έπειτα από πάνω από τρία χρόνια και πολλά κύματα πανδημίας, ο κορονοϊός έχει πρόσφατα επιστρέψει στο μυαλό μερικών Γάλλων. Και μερικοί δείκτες επιβεβαιώνουν την επιστροφή αυτή.
Στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, οι αφίξεις με υποψίες για Covid αυξήθηκαν κατά 31% την εβδομάδα από τις 31 Ιουλίου ως τις 6 Αυγούστου σε σύγκριση με την προηγούμενη και τα κρούσματα έφθασαν τα 920, σύμφωνα με τα δεδομένα της γαλλικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας.
«Οι αριθμοί παραμένουν μικροί», επισήμανε η εν λόγω υπηρεσία.
Τα κύματα του καλοκαιριού ή του χειμώνα του 2022 είχαν συνοδευτεί από περισσότερες από 4.000 επισκέψεις την εβδομάδα στα νοσοκομεία για το λόγο αυτό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επίσης «οι ιατρικές πράξεις με υποψίες για Covid-19 έχουν αυξηθεί σε όλες τις ηλικίες» και ανήλθαν σε περισσότερες από 1.500 στην αρχή Αυγούστου, σημειώνοντας άλμα κατά 84% μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία δημόσιας υγείας.
Μολονότι από τις αρχές Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θεωρεί πλέον πως η πανδημία αποτελεί παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη, «ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες, συνεχίζει να σκοτώνει και να αλλάζει», υπογράμμισε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η εκδοχή του ιού EG.5, που έχει επονομασθεί Έρις από ορισμένους επιστήμονες, είναι τώρα αυτή που παρακολουθείται περισσότερο επειδή θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων. Οι συγκεντρώσεις του καλοκαιριού και η μείωση της ανοσίας μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ρόλο, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς.
Αυτή η υποπαραλλαγή της οικογένειας Όμικρον μοιάζει περισσότερο μεταδοτική από άλλες που κυκλοφορούν -πιθανόν λόγω νέων γενετικών μεταλλάξεων- και ίσως είναι πιο ικανή να διαφεύγει από τις ανοσολογικές άμυνες.
«Την ταυτοποιήσαμε στην Ινδία, αλλά και σε άλλες χώρες της Ασίας, στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη, όπου τείνει να υποκαταστήσει τα προηγούμενα κυρίαρχα στελέχη», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντουάν Φλαό, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Στο στάδιο αυτό, «οι διαθέσιμες αποδείξεις δεν δείχνουν ότι η EG.5 δημιουργεί επιπλέον κινδύνους για τη δημόσια υγεία σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον που κυκλοφορούν», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ωστόσο «παραμένει ο κίνδυνος να αναδυθεί μια παραλλαγή πιο επικίνδυνη και να προκαλέσει ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων», υπενθύμισε ο Τέντρος.