Κόσμος

Κορονοϊός: Εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας στην Ευρώπη που “ξορκίζει” τον πανικό

Να “ξορκίσουν” τον πανικό που προκαλεί ο κορονοϊός και η εξάπλωσή του, επιχειρούν οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Δεν λείπουν ωστόσο και οι προειδοποιήσεις για διάδοση του ιού σε “εκτεταμένες περιοχές” της ΕΕ.

Η ξαφνική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα είναι «πολύ ανησυχητική», αλλά ο ιός μπορεί και πάλι να τεθεί υπό έλεγχο και δεν συνιστά πανδημία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Η απερίσκεπτη χρήση της λέξης πανδημία δεν έχει ουσιαστικό όφελος, αλλά ενέχει σημαντικό κίνδυνο σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του περιττού και αδικαιολόγητου φόβου και του στίγματος, και την παράλυση των συστημάτων. Ίσως επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι δεν μπορούμε πλέον να περιοριστεί ο κορονοϊός, το οποίο δεν είναι αληθές», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε σχόλια του σε διπλωμάτες στη Γενεύη.

Σε ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, που γνωστοποίησε ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού αυξήθηκε σε 80.988 σε 33 χώρες, αλλά δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης πανικού για το ξέσπασμα του Covid-19, δήλωσε σήμερα 

“Δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης πανικού”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη κατά την οποία σημείωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας που έχει ο κορονοϊός είναι περίπου 2% και τώρα 1% στην Κίνα, η οποία έχει το 96,5% των κρουσμάτων παγκοσμίως.

“Να έχετε υπόψιν ότι τέσσερις στους πέντε ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν“, υπογράμμισε ο Κλούγκε.

Την ίδια ώρα πάντως η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων Αντρέα Αμον δήλωνε ότι πρέπει να γίνει προετοιμασία για σενάρια διάδοσης του ιού Covid-19 σε εκτεταμένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα ο κορονοϊός προκαλεί λήψη ενισχυμένων μέτρων πρόληψης αλλά και περιορισμού μετακινήσεων.

Περιορισμοί

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα μέλη του προσωπικού της που έχουν διασχίσει την «κόκκινη ζώνη» των 11 πόλεων της βόρειας Ιταλίας που έχουν τεθεί σε καραντίνα καθώς τις “έπληξε” ο κορονοϊός, να απομονωθούν για διάστημα 14 ημερών. Στο στάδιο αυτό, δεν ζητεί την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε αντίστοιχη οδηγία απομόνωσης των μελών του προσωπικού για μία ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας που περιλαμβάνει την Λομβαρδία, το Πιεμόντε, την Αιμίλια-Ρομάνα και την Βενετία, καθώς και την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, την Σιγκαπούρη και την Νότια Κορέα.

Η Ρουμανία έθεσε σε καραντίνα δώδεκα άτομα που προέρχονται από την «κόκκινη ζώνη» της Ιταλίας.

Οι Γάλλοι πολίτες που επιστρέφουν από τις περιοχές της Ιταλίας που έπληξε ο κορονοϊός καλούνται να αποφύγουν «όλες τις μη αναγκαίες μετακινήσεις» για διάστημα δύο εβδομάδων μετά την επιστροφή τους και να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι.

Οι μαθητές που επιστρέφουν από την Κίνα, την Σιγκαπούρη, την Νότια Κορέα και τις δύο πλέον πληγείσες περιοχές της Ιταλίας, την Λομβαρδία και το Βένετο, καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι για διάστημα 14 ημερών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε από τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις πληγείσες περιοχές της βόρειας Ιταλίας- όπως και από την Κίνα, την Νότια Κορέα και το Ιράν- να απομονωθούν στο σπίτι και να ενημερώσουν τις αρχές.

Η Βοσνία συμβουλεύει όσους έχουν ταξιδέψει τις πλέον πληγείσες περιοχές να συμβουλεύονται έναν γιατρό και να παραμείνουν στο σπίτι.

Στην Ουγγαρία, ο δήμαρχος του Εγκερ, βορειοανατολικά της Βουδαπέστης, έκλεισε την πισίνα της πόλης και ζήτησε την απολύμανσή της μετά την επιστροφή από την Ιταλία της τοπικής ομάδας του πόλο.

Μέτρα στις μετακινήσεις

Η Bulgaria Air ακύρωσε όλες τις πτήσεις ανάμεσα στην Σόφια και το Μιλάνο μέχρι τις 27 Μαρτίου.

Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο νέου κλεισίματος συνοριακών περασμάτων σε περίπτωση υποψίας για κρούσμα, έπειτα από την προσωρινή διακοπή των σιδηροδρομικών συνδέσεων στο πέρασμα του Μπρένερ την Κυριακή. Στην περιοχή της Καρινθίας, οι αρχές ματαίωσαν αγώνες σκι, στους οποίους θα συμμετείχαν 300 άτομα από την βόρεια Ιταλία που έπληξε ο κορονοϊός.

Στην Γαλλία, λεωφορείο που αναχώρησε από την Ιταλία αποκλείσθηκε στην Λυόν λόγω της παρουσίας ύποπτου κρούσματος, το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε.

Οι Γάλλοι ελεγκτές της σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF στην γραμμή Παρίσι-Μιλάνο παραδίδουν στα σύνορα στους Ιταλούς συναδέλφους τους.

Στην Κροατία, ο κορονοϊός ματαίωσε όλες τις σχολικές εκδρομές που ήταν προγραμματισμένες για τις επόμενες 30 ημέρες.

Πολλές χώρες έχουν συμβουλεύσει τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στις περιοχές της Ιταλίας που δοκιμάζει ο κορονοϊός, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ουκρανία, το Λουξεμβούργο και η Ρουμανία.

Η Φινλανδία κάλεσε τους πολίτες της να επιδείξουν «εξαιρετική προσοχή» όταν βρίσκονται στην Ιταλία και να ενημερώνουν τις προξενικές αρχές για τα ταξιδιωτικά τους σχέδια.

Έλεγχοι και πρόληψη

Η θερμοκρασία των επιβατών που προέρχονται από την Ιταλία μετράται στα ουγγρικά αεροδρόμια της Βουδαπέστης και του Ντέμπρετσεν, καθώς και του Κιέβου, στην Ουκρανία.

Θερμομετρήσεις θα κάνουν οι ουκρανικές αρχές και στους ταξιδιώτες στα σύνορά της με την Ουγγαρία, από όπου περνούν τα μινιμπάς που ταξιδεύουν από την Ιταλία στην Ουκρανία.

Η Ukraine International Airlines ζητεί από τα μέλη του προσωπικού της να φορούν μάσκες και γάντια στις πτήσεις που προέρχονται από την Ιταλία.

Το αεροδρόμιο της Πράγας ανακοίνωσε την εφαρμογή αυξημένων μέτρων υγιεινής.

Στην Βαρσοβία, ιατρικό προσωπικό επιβιβάζεται στα αεροπλάνα που προέρχονται από την Ιταλία για να κάνει θερμομετρήσεις πριν επιτρέψει την αποβίβαση.

Στην Κροατία, τα άτομα που επιστρέφουν από τιςπεριοχές της Ιταλίας που “χτύπησε” ο κορονοϊός θα απαντούν στα σύνορα σε ερωτηματολόγιο αστυνομικών και επιδημιολόγων.

Στην Σερβία, οι αρχές αποφάσισαν την εφαρμογή ιατρικών ελέγχων στα συνοριακά φυλάκια για όλους τους ταξιδιώτες που διέμειναν κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες στις περιοχές που εκτέθηκαν σε υψηλή μετάδοση του ιού.

Οικονομική ενίσχυση

Στην Σουηδία, η Υπηρεσία Υγείας αρνήθηκε να εφαρμόσει ελέγχους στα αεροδρόμια, αφού κρίθηκαν αναποτελεσματικοί. Όμως, η Σουηδία, καθώς και η Δανία, θα χορηγήσουν πόρους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να βοηθηθούν οι χώρες που τους έχουν ανάγκη για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα